Ατύχημα, διακοπή και Χάμιλτον

Νίκος Τσιώκος
Ατύχημα, διακοπή και Χάμιλτον
Το σοβαρό ατύχημα του Ραϊκόνεν στον πρώτο γύρο έφερε τη διακοπή στο Σίλβερστοουν για μία ώρα, ο Ρόσμπεργκ εγκατέλειψε για πρώτη φορά στη σεζόν και ο Χάμιλτον πανηγύρισε τη νίκη μέσα στο... σπίτι του!

Στις μπαριέρες ο Ραϊκόνεν, μαζί του και ο Μάσα

Βροχή δεν είχαμε στο Σίλβερστοουν σήμερα, με τη συννεφιά να επικρατεί στον ουρανό πριν τον αγώνα, ενώ έκανε την εμφάνισή του και ο ήλιος. Ωστόσο, ο αγώνας της Μεγάλης Βρετανίας ήταν επεισοδιακός, κυρίως λόγω του σοβαρού ατυχήματος του Κίμι Ραϊκόνεν στον πρώτο γύρο.

Ο Iceman πάτησε εκτός πίστας στην τρίτη στροφή, επανέφερε το μονοθέσιό του εντός αυτής, όμως έκανε ελιγμούς έχοντας χάσει τον έλεγχο, κατέληξε στις μπαριέρες για να διασχίσει εν συνεχεία το σιρκουί και να χτυπήσει με τον Φελίπε Μάσα, που δεν μπόρεσε να τον αποφύγει.

Τελικά, ο Φινλανδός σταμάτησε στην απέναντι πλευρά της πίστας και γλίτωσε με μώλωπες στον αστράγαλο και στο γόνατο, όπως έδειξαν οι εξετάσεις που έκανε στο ιατρικό κέντρο του Σίλβερστοουν. Το συμβάν αυτό έφερε τη διακοπή του αγώνα για μία ώρα, αφού προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στις μπαριέρες και έπρεπε να γίνουν επισκευές.

Πρόβλημα ο Ρόσμπεργκ, νίκη ο Χάμιλτον

Η επανεκκίνηση, λοιπόν, έγινε υπό καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας, το οποίο έμεινε στην πίστα για έναν γύρο. Αφού αυτό μπήκε στα πιτς, όλα έδειχναν ότι ο αγώνας θα είναι μεταξύ των δύο Mercedes των Νίκο Ρόσμπεργκ και Λιούις Χάμιλτον. Ο Γερμανός ήταν στην κορυφή, ο Βρετανός έκανε κάποιες προσπεράσεις και με τα πιτ στοπ οι δυο τους αντάλλαζαν θέσεις.

Προς το φινάλε, όμως, ο Ρόσμπεργκ αντιμετώπισε πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων, εγκατέλειψε για πρώτη φορά στη σεζόν και ο Χάμιλτον δεν είχε κανένα πρόβλημα να πανηγυρίσει τη νίκη μέσα στο... σπίτι του, που ήταν η πέμπτη στη σεζόν και η οποία τον έφερε στους τέσσερις βαθμούς από την κορυφή της βαθμολογίας.

Δεύτερο βάθρο για Μπότας, απίστευτη μάχη Φέτελ-Αλόνσο

Από εκεί και πέρα, ο Βαλτέρι Μπότας ήταν δεύτερος. Ο Φινλανδός εκκίνησε 14ος, όμως έκανε εκπληκτικό αγώνα, πραγματοποίησε αρκετές προσπεράσεις και στο φινάλε ανέβηκε για δεύτερη φορά στην καριέρα του στο βάθρο. Ακολούθησε ο Ντάνιελ Ρικιάρντο, ενώ τέταρτος ήταν ένας ακόμα Βρετανός, ο Τζένσον Μπάτον.

Όσο για την πέμπτη θέση, έγινε τεράστια μάχη μεταξύ Φερνάντο Αλόνσο και Σεμπάστιαν Φέτελ. Ο Ισπανός κρατούσε γι' αρκετή ώρα πίσω του τον Γερμανό, που περισσότερο είχε παράπονο ότι δεν του άφηνε χώρο ο πιλότος της Ferrari.

Όμως, δύο γύρους πριν την καρό σημαία ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής βρήκε τον τρόπο, πέρασε τον αντίπαλό του, τερμάτισε πέμπτος και άφησε τον Αλόνσο στην έκτη θέση.

Σειρά πήραν οι Κέβιν Μάγκνουσεν, Νίκο Χούλκενμπεργκ, με τους Ντανιίλ Κβιάτ, Ζαν Ερίκ Βερν να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα και την Toro Rosso να έχει και τα δύο μονοθέσιά της εντός των βαθμών. Τέλος, εκτός των Μάσα, Ραϊκόνεν, Ρόσμπεργκ, εγκατέλειψαν και οι Εστεμπάν Γκουτιέρεζ, Μάρκους Έρικσον, και Παστόρ Μαλντονάντο.

Έτσι, στη βαθμολογία ο Ρόσμπεργκ έμεινε μεν πρώτος με 165 βαθμούς, όμως είδε τον Χάμιλτον να πλησιάζει σε... απόσταση βολής με 161, ενώ ο Ρικιάρντο είναι τρίτος με 98 και ο Αλόνσο τέταρτος με 87. Στους κατασκευαστές η Mercedes δεν έχει αντίπαλο με 326 πόντους, με τη δεύτερη Red Bull να βρίσκεται στος 168, τη Ferrari να παίρνει σειρά με 106 και τη Williams να είναι πίσω της με 103.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Χάμιλτον Mercedes Νικητής

Μπότας Williams +30.1

Ρικιάρντο Red Bull +46.4

Μπάτον McLaren +47.3

Φέτελ Red Bull +53.8

Αλόνσο Ferrari +59.9

Μάγκνουσεν McLaren +62.5

Χούλκενμπεργκ Force India +88.6

Κβιάτ Toro Rosso +89.3

Βερν Toro Rosso +1 γύρο

Πέρεζ Force India +1 γύρο

Γκροζάν Lotus +1 γύρο

Σούτιλ Sauber +1 γύρο

Μπιανσί Marussia +1 γύρο

Κομπαγιάσι Caterham +2 γύροι

Τσίλτον Marussia +2 γύροι

Εγκατέλειψαν

Μαλντονάντο Lotus 49ο γύρο

Ρόσμπεργκ Mercedes 28ο γύρο

Έρικσον Caterham 11ο γύρο

Γκουτιέρεζ Sauber 9ο γύρο

Μάσα Williams 1ο γύρο

Ραϊκόνεν Ferrari 1ο γύρο

Βαθμολογία οδηγών

Ρόσμπεργκ 165

Χάμιλτον 161

Ρικιάρντο 98

Αλόνσο 87

Μπότας 73

Φέτελ 70

Χούλκενμπεργκ 63

Μπάτον 55

Μάγκνουσεν 35

Μάσα 30

Πέρεζ 28

Ραϊκόνεν 19

Βερν 9

Γκροζάν 8

Κβιάτ 6

Μπιανσί 2

Βαθμολογία κατασκευαστών

Mercedes 326

Red Bull 168

Ferrari 106

Williams 103

Force India 91

McLaren 90

Toro Rosso 15

Lotus 8

Marussia 2

Sauber 0

Caterham 0

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!