Η ώρα της μάχης για τους Έλληνες στο FIA Rally Star

Πάνος Σεϊτανίδης
Η ώρα της μάχης για τους Έλληνες στο FIA Rally Star
Ξεκίνησε η τριήμερη δοκιμασία που θα αναδείξει τα αστέρια του αύριο στον κόσμο των ράλλυ.

Αρχής γενομένης από σήμερα και για τρεις ημέρες, τα βλέμματα του κόσμου των ράλλυ είναι στραμμένα στην πίστα του Έστερινγκ, στο γερμανικό Βορρά – εκεί όπου διεξάγεται ο ευρωπαϊκός τελικός του θεσμού FIA Rally Star, με τη συμμετοχή δύο Ελλήνων: του Κωνσταντίνου Τακιδέλλη και του Αχιλλέα Χριστοδούλου.

Λίγα 24ωρα πριν τη μάχη του FIA Rally Star, ήρθε αναγκαστική αλλαγή προσώπων στην ελληνική αποστολή, καθώς η αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων εισόδου στη Γερμανία, τα οποία εφαρμόζονται και στον τελικό, κατέστησαν αδύνατη τη συμμετοχή της Μαριαλένας Παυλή και του Γρηγόρη Εμμανουήλ που είχαν κερδίσει τα εισιτήρια μετά τον ελληνικό τελικό που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ στις 12 Δεκεμβρίου του 2021.

Έτσι, στη θέση τους ταξίδεψαν οι Τακιδέλλης και Χριστοδούλου. Οι δυο νεαροί αυτοί αθλητές, των Σωματείων ΑΣΜΑ και Startline αντίστοιχα, πληρούν τόσο τις προδιαγραφές του FIA Rally Star όσο και των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων εισόδου στη Γερμανία. Ταυτόχρονα έχουν σημαντική εμπειρία στα Crosscars, με δεδομένο ότι στην ευρωπαϊκό τελικό θα κληθούν να διαγωνιστούν με το TN5 Cross Car.

FIA Rally Star

Πιο συγκεκριμένα, ο 18χρονος Κωνσταντίνος είναι Πρωταθλητής του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Cross Car, ενώ ο 17χρονος Αχιλλέας συμμετείχε τα τρία τελευταία χρόνια στο θεσμό, στην κατηγορία Junior.

Οι δυο εκπρόσωποι της χώρας μας προετοιμάστηκαν με μία ημέρα προπόνησης στο Διαδρόμιο του Σπαθοβουνίου, παρά τις αντίξοές καιρικές συνθήκες, και ταξίδεψαν στο Αμβούργο της Γερμανίας συνοδευόμενοι από τον Λάμπρο Αθανασούλα και με στόχο την καλύτερη εκπροσώπηση της χώρας μας. Εκεί θα οδηγήσουν το TN5 Cross Car του οργανισμού LifeLive του οδηγού του WRC, Τιερί Νεβίλ.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε νέους, ταλαντούχους οδηγούς και να τους δώσουμε τη δυνατότητα, με την υποστήριξη της Πολιτείας, να ανοίξουν τα φτερά τους», είπε πρόσφατα για την ένταξη της Ελλάδας στο FIA Rally Star o υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

FIA Rally Star

Ο ευρωπαϊκός τελικός είναι ο πρώτος από τους έξι παγκόσμιους τελικούς του FIA Rally Star που θα διεξαχθούν μέσα στο 2022. Τα αποτελέσματα από τον τελικό κάθε ηπείρου θα αναδείξουν τα έξι από τα επτά μέλη της ομάδας του προγράμματος για το 2023. Το έβδομο μέλος θα είναι η οδηγός που θα κερδίσει τον τελικό γυναικών αργότερα φέτος, στον οποίο θα λάβουν μέρος οι αθλήτριες με την καλύτερη απόδοση σε καθέναν από τους έξι τελικούς των ηπείρων.

Ο νικητής του ευρωπαϊκού τελικού, ως εκπρόσωπος της Ευρώπης στην προπαρασκευαστική σεζόν του 2023 στο FIA Rally Star, θα αγωνιστεί σε έξι Ράλλυ με ένα Ford Fiesta Rally3 της βρετανικής M-Sport, και παράλληλα θα ενταχθεί στο επαγγελματικό πρόγραμμα προπόνησης τόσο της φυσικής κατάστασης, όσο και της πνευματικής. Με αυτό το τρόπο θα αποκτήσει το καλύτερο δυνατό υπόβαθρο για να διεκδικήσει το όνειρο της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

Στο τέλος του 2023, οι τέσσερις καλύτεροι της ομάδας FIA Rally Star θα κερδίσουν μια θέση στο πρωτάθλημα FIA Junior WRC για το 2024, και οι τρεις καλύτεροι από αυτούς θα κάνουν και μια δεύτερη σεζόν στον ίδιο θεσμό το 2025.

Sami Pajari

Αν το 2025 κάποιος εκ των τριών αυτών οδηγών κερδίσει τον τίτλο στο Junior WRC, τον επόμενο χρόνο θα κερδίσει μια θέση στην κατηγορία WRC2 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ, με αυτοκίνητο Rally2. Και όλα αυτά, με πλήρως καλυμμένα έξοδα από τη Διεθνή Ομοσπονδία, μέσω του FIA Innovation Fund και των συνεργατών του FIA Rally Star.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!