Ράλλυ Ντακάρ 2022: Το σχόλιο του Βασίλη Ορφανού για την ΕΔ1B

Βασίλης Ορφανός
Ράλλυ Ντακάρ 2022: Το σχόλιο του Βασίλη Ορφανού για την ΕΔ1B
Ο Έλληνας αναβάτης που είναι ο μόνος που κέρδισε την κατηγορία του στο θρυλικό αγώνα, μοιράζεται εντυπώσεις μετά την πρώτη κανονική ειδική.

Με τον αγώνα να βρίσκεται στο ξεκίνημα του, η σημερινή ειδική δεν επιφύλαξε εκπλήξεις για τους πρώτους σε όλες τις κατηγορίες. Ήταν ιδιαίτερη στην πλοήγηση, όμως η βροχή της χθεσινής βραδιάς είναι αυτή που αλλάζει τις συνθήκες προς το χειρότερο. Η βροχόπτωση και η αλλαγή του καιρού, βάζει τρικλοποδιά στους διοργανωτές με πολλές αλλαγές να βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Αγωνιστικά στην κατηγορία των μοτοσυκλετών ο Αυστραλός αναβάτης της Gas-Gas, Ντάνιελ Σάντερς, κερδίζει ξανά σήμερα την ειδική των 336 χλμ. και συνεχίζει να διατηρείται επικεφαλής του αγώνα. Στη συγκεκριμένη ειδική πολλοί αναβάτες ταλαιπωρήθηκαν με τη πλοήγηση. Πολλοί εργοστασιακοί έχασαν χρόνο μέχρι να βρουν τη σωστή τους πορεία. Στη δεύτερη θέση με 3 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα διαφορά εξακολουθεί να βρίσκεται ο Χιλιανός, Πάμπλο Κουαντανίγια, με Honda. Όλα δείχνουν ότι αυτοί οι δύο αναβάτες βρίσκονται σε τρομερή φόρμα και βάζουν κάθε ημέρα ένα κομμάτι στο παζλ του Ράλλυ Ντακάρ. Τρίτος με 11 λεπτά διαφορά είναι ο Αυστριακός εργοστασιακός αναβάτης της ΚΤΜ, Ματίας Ουόλκνερ, με τέταρτο τον αναβάτη της Yamaha Αντριέν ντε Μπεβερέν να ακολουθεί στα 12 λεπτά και 46 δεύτερα.

Camille Chapelier

Οι μάχες θα είναι μεγάλες μεταξύ τους όσο περνούν οι ημέρες, και παρόλο που βρισκόμαστε στην αρχή ακόμα του αγώνα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει μικρύνει σε διάρκεια και δεν συγχωρεί λάθη. Αυτό όμως που επηρεάζει πάρα πολύ στην εξέλιξη του, είναι ο καιρός. Οι έντονες βροχοπτώσεις στο Βόρειο τμήμα της Αραβικής Χερσονήσου αναγκάζουν τους Γάλλους διοργανωτές να ακυρώσουν την αυριανή Μαραθώνια ειδική όπου σε κανονικές συνθήκες οι αγωνιζόμενοι δεν θα είχαν μηχανικούς, ανταλλακτικά και μηχανολογική υποστήριξη, όπου θα περνούσαν την νύχτα σε σκηνές με συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού.

Προσωπικά, σε κάθε Ντακάρ που συμμετείχα περίμενα αυτές τις ημέρες των Μαραθωνίων ειδικών, όπου έκανα την επίθεση μου κερδίζοντας αρκετές θέσεις στην γενική κατάταξη/ κερδίζοντας πολύ δυνατότερες σε ιπποδύναμη συμμετοχές. Δυστυχώς η αυριανή ειδική αλλάζει, δεν θα είναι Μαραθώνια και όλοι οι αγωνιζόμενοι δεν θα τερματίσουν στην πόλη Αλ Αρταβιγιά όπως ήταν στην αρχική σχεδίαση αφού ο χώρος του καταυλισμού έχει πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα να κατευθυνθούν κατευθείαν στο τερματισμό της τρίτης ημέρας στην πόλη Αλ Καισουμά.

Daniel Sanders

Αυτό το γεγονός ανατρέπει τα σχέδια όλων των ομάδων και οι αγωνιστικοί διευθυντές τους θα έχουν δύσκολη δουλειά απόψε. Επίσης αλλάζει από τους οργανωτές και ο σχεδιασμός του road book του αγώνα. Ειδικά για τους αναβάτες των μοτοσυκλετών που εκτελούν και χρέη συνοδηγού, αύριο θα έχουν πιο δύσκολο έργο στην πλοήγηση, ώστε να μην χαθούν. Επειδή οι κανονισμοί από πέρυσι έχουν αλλάξει και οι αναβάτες παραλαμβάνουν το χάρτινο road book μισή ώρα πριν την εκκίνηση της ειδικής διαδρομής, χρειάζεται πολύ προσοχή. Οι αλλαγές εξαιτίας του καιρού είναι κάτι που συμβαίνει σε ένα αγώνα σαν το Ντακάρ. Θυμάμαι ακόμη πολύ έντονα την φοβερή αμμοθύελλα στον αγώνα του 2005 στην Μαυριτανία όπου τρέχαμε σε συνθήκες ατελείωτης ομίχλης από άμμο επί επτά (7) ημέρες, δυστυχώς όμως με δύο νεκρούς συναθλητές μας.

Για αυτό να ευχηθούμε να πάνε όλα καλά τόσο για τους οργανωτές όσο και για τους αγωνιζόμενους. Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας γιατί και ο φετινός αγώνας κρύβει μεγάλες εκπλήξεις και περιπέτειες.

Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τη συζήτηση με τον Πάνο Σεϊτανίδη, για τα μυστικά της αγωνιστικής Οδύσσειας του Ράλλυ Ντακάρ.

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!