Citroen: «Πράσινη» όλη η γκάμα των επαγγελματικών

Citroen: «Πράσινη» όλη η γκάμα των επαγγελματικών

Κώστας Παστρίμας
Citroen: «Πράσινη» όλη η γκάμα των επαγγελματικών
Με την ενσωμάτωση του e-Jumpy Hydrogen η Citroen διαθέτει όλα τα επαγγελματικά της μοντέλα και με αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις

Η Citroen ολοκλήρωσε την γκάμα ηλεκτρικών οχημάτων για επαγγελματική χρήση με την έλευση του e-Jumpy Hydrogen. Το γαλλικό van προσφέρεται πλέον με ένα συνδυασμό κυψελών υδρογόνου και μπαταριών προκειμένου να προσφέρει "πράσινες" μεταφορές με μεγάλη αυτονομία χωρίς να επηρεάζεται η ικανότητας φόρτωσης.

citroen

Το νέο e-Jumpy Hydrogen αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της Citroen στον τομέα του υδρογόνου. Το σημαντικότερο ίσως κομμάτι του van είναι ότι δεν έχει αλλοιωθεί καθόλου ο χώρος φόρτωσης με αποτέλεσμα η μεταφορική του ικανότητα να παραμένει στα επίπεδα των αντίστοιχων φορτηγών βενζίνης. Η αυτονομία του υπολογίζεται στα 400 χιλιόμετρα, με τις τρεις δεξαμενές υδρογόνου από ανθρακονήματα να βρίσκονται δίπλα στην μπαταρία. Εντυπωσιακός είναι και ο χρόνος γεμίσματος ο οποίος δεν ξεπερνάει τα τρία λεπτά της ώρας.

citroen

Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 10,5 kWh και είναι ικανή να κινήσει μόνο ηλεκτρικά το e-Jumpy για περίπου 50 χιλιόμετρα. Το σύστημα ανάκτησης ενέργειας της Citroen είναι πολύ εξελιγμένο και φορτίζει την μπαταρία κατά τη διαδικασία της πέδησης, ενώ παράλληλα φορτίζεται και από την παραγωγή ενέργειας μεσω του υδρογόνου. Και αν παρόλα αυτά τελειώσει η ενέργεια της μπαταρίας υπάρχει η επιλογή της φόρτισης μέσω πρίζας.

citroen

Το e-Jumpy Hydrogen είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, την M και την XL. Η πρώτη έχει μήκος 4,95 μέτρα ενώ η δεύτερη έχει μήκος 5,30 μέτρα. Η διαθεσιμότητα του μοντέλου θα ξεκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο του 2022. Ο van της Citroen κατασκευάζεται στο εργοστάσιο SevelNord το οποίο έχει μετατραπεί σε Κέντρο Έρευνας και Εξέλιξης κυψελών υδρογόνου του Ομίλου Stellantis. Η Γαλλία είναι ξεκάθαρο ότι έχει στραφεί προς το υδρογόνο και επενδύει σε αυτήν την τεχνολογία για το παρόν και το μέλλον της μετακίνησης.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!