Οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν τους ελέγχους για τους ρύπους των κινητήρων diesel

Οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν τους ελέγχους για τους ρύπους των κινητήρων diesel
Οι έρευνες του λεγόμενου dieselgate που ξέσπασε το 2015 δεν έχουν ακόμα σταματήσει. Στη Γαλλία ελέγχονται όλες οι μάρκες του ομίλου Stellantis.

Έξι χρόνια μετά από την ανακάλυψη των αμερικανικών αρχών λογισμικού που παραποιεί τους εκπεμπόμενους ρύπους των κινητήρων diesel προδιαγραφών Euro 5 της Volkswagen, οι δικαστικές έρευνες που ξεκίνησαν σε όλο τον κόσμο αποκάλυψαν ότι δεν ήταν μόνο ο γερμανικός όμιλος που χρησιμοποιούσε αυτή την πρακτική.

Οι αρχές διαφόρων χωρών μάλιστα συνεχίζουν ακόμα και σήμερα τη διερεύνηση, με τη γαλλική δικαιοσύνη να ερευνά τις μάρκες της Stellantis.

Η Stellantis, η εταιρεία που σχηματίστηκε μετά τη συγχώνευση των Γκρουπ PSA (Peugeot, Citroen, Opel) και FCA (Fiat, Chrysler, Jeep) ανακοίνωσε ότι τέθηκε υπό διερεύνηση από τα γαλλικά δικαστήρια, σχετικά με τις εκπομπές ρύπων των Euro 5 ντίζελ αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στη Γαλλία μεταξύ των ετών 2009 και 2015.

Η ανακοίνωση της Stellantis

«Στο πλαίσιο των δικαστικών ερευνών αρκετών αυτοκινητοβιομηχανιών που ξεκίνησαν το 2016 και το 2017, η Automobiles Peugeot SA, θυγατρική της Stellantis NV, τέθηκε υπό εξέταση σήμερα από δικαστήριο του Παρισιού για ισχυρισμούς απάτης κατά καταναλωτών σε σχέση με την πώληση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων Euro 5 στη Γαλλία μεταξύ 2009 και 2015.

Όπως συμβαίνει σε μια γαλλική ποινική έρευνα, η Automobiles Peugeot SA θα πρέπει να καταβάλει εγγύηση 10 εκατομμυρίων ευρώ (εκ των οποίων 8 εκατομμύρια για την πιθανή καταβολή αποζημιώσεων και προστίμων και 2 εκατομμύρια ως διασφάλιση για την εκπροσώπηση της εταιρείας στο δικαστήριο) και θα πρέπει να παρέχει τραπεζική εγγύηση 30 εκατομμυρίων ευρώ για την πιθανή αποζημίωση για απώλειες.

Η Automobiles Peugeot S.A. βρίσκεται σε αυτό το σημείο στη διαδικασία αξιολόγησης των υπερασπιστικών της επιλογών. Δύο άλλες θυγατρικές της Stellantis, οι Automobiles Citroën S.A. και FCA Italy S.p.A, κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον του Δικαστηρίου του Παρισιού, στις 10 Ιουνίου και τον Ιούλιο αντίστοιχα, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας.

Αυτό το επίσημο βήμα στη δικαστική έρευνα θα επιτρέψει στα μέρη που έχουν τεθεί υπό διερεύνηση να έχουν πλήρη πρόσβαση στον φάκελο της υπόθεσης και θα τους δώσει την ευκαιρία να υπερασπιστούν απέναντι στους ισχυρισμούς που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί σε διαδικασία αντιδικίας.

Οι εταιρείες πιστεύουν ακράδαντα ότι τα συστήματα ελέγχου των εκπομπών τους πληρούσαν όλες τις ισχύουσες απαιτήσεις τις σχετικές χρονικές στιγμές και συνεχίζουν να το κάνουν, και προσβλέπουν στην ευκαιρία να το αποδείξουν.

Ο Όμιλος Stellantis, ο οποίος ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021, θα συνεχίσει τις πολιτικές των προκατόχων του και θα συνεργαστεί πλήρως με το δικαστικό σύστημα προκειμένου να επιλυθεί γρήγορα αυτό το ζήτημα».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!