Τα Gazzetta Awards, η υπεροχή του μπάσκετ και η αδιαφορία για το ποδόσφαιρο

Δήμος Μπουλούκος Δήμος Μπουλούκος
Τα Gazzetta Awards, η υπεροχή του μπάσκετ και η αδιαφορία για το ποδόσφαιρο

bet365

Ο Δήμος Μπουλούκος αναλύει τα βραβεία του Gazzetta και αναρωτιέται για τους φιλάθλους που ενώ τσακώνονται για το ποδόσφαιρο, δεν διανοούνται να το ψηφίσουν!

Ηταν πραγματικά πολύ μεγάλη η συμμετοχή του κοινού του gazzetta.gr στα βραβεία που ξεκινήσαμε για πρώτη χρονιά. Οι περισσότεροι από 45.000 που πήραν μέρος, καθιστούν την τελική επιλογή δεόντως αντικειμενική και ανοίγουν τον δρόμο για την καθιέρωση της ψηφοφορίας στο τέλος κάθε χρονιάς.

Οι τελικές επιλογές μάλιστα, δεν διαφέρουν αρκετά από τις επιλογές των αθλητικών συντακτών, καθώς στην κορυφή τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες βρέθηκαν και στις δύο ψηφοφορίες ο Λευτέρης Πετρούνιας κα ι Νικόλ Κυριακοπούλου, που χωρίς καμία αμφιβολία άξιζαν την πρώτη θέση.

Στις ομάδες η Εθνική μπάσκετ των εφήβων κατέκτησε με τεράστια διαφορά την πρώτη θέση, ενώ ο προπονητής της Ηλίας Παπαθεοδώρου με διαφορά περίπου 1.000 ψήφων πήρε την πρώτη θέση.

Ρίχνοντας λοιπόν μία δεύτερη ματιά στις τελικές επιλογές, προκύπτουν αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα που πρέπει να αναλυθούν. Καταρχήν ο φίλαθλος κόσμος της Ελλάδας μπορεί να παρακολουθεί από κοντά τα ομαδικά αθλήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραγνωρίζει τις προσπάθειες αθλητών όπως ο Πετρούνιας, η Κυριακοπούλου, ο Γιαννιώτης και άλλοι. Μπορεί να μην είναι όλο το χρόνο… δίπλα τους, να μην γνωρίζουν τις θυσίες και τους κόπους στην προετοιμασία τους αλλά χαίρονται όταν φέρουν μία μεγάλη διάκριση και την επιβραβεύουν.

Το δεύτερο ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι η υπερίσχυση του εθνικού έναντι του οπαδικού. Σε όλες τις κατηγορίες οι πρώτες επιλογές σχετίζονται με την εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό σε επίπεδο εθνικό και μετά έρχονται οι οπαδικές προτιμήσεις με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Για παράδειγμα στις ομάδες η Εθνική Ελλάδος των εφήβων αναδείχθηκε ξεκάθαρη πρωταθλήτρια, με 14.602 ψήφους αφήνοντας πίσω Ολυμπιακό με 5.557 και Παναθηναϊκό με 4716 ψήφους.

Η τρίτη εκτίμηση αφορά στο μπάσκετ που παραμένει τουλάχιστον όπως φάνηκε από τις επιλογές σας, το εθνικό σπορ! Στους αθλητές ο Αντετοκούνμπο είναι δεύτερος πίσω από τον Πετρούνια με 10.417 ψήφους, ενώ πίσω τους βρέθηκε ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 8.512 και ο Βασίλης Σπανούλης με 5.107 ψήφους. Στις ομάδες οι τρεις πρώτες προέρχονται από το άθλημα και στους προπονητές οι τρεις πρώτοι είναι επίσης από το μπάσκετ.

Τελευταίο συμπέρασμα είναι ο καταποντισμός του ποδοσφαίρου που μετά βίας βρέθηκε στην πεντάδα σε μία κατηγορία, αυτή του προπονητή όπου ο Μάρκο Σίλβα κατετάγη τέταρτος. Από εκεί και πέρα η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού ήταν 6η στις ομάδες και ο Τσόρι 8ος στους αθλητές, αρκετά πίσω από τον ανταγωνισμό στις κατηγορίες τους. Δίχως αμφιβολία ο Ελληνας πρέπει να πάρει το βραβείο του πιο μαζοχιστή φιλάθλου στον κόσμο, καθώς το άθλημα το οποίο παρακολουθεί περισσότερο, για το οποίο τσακώνεται και ξοδεύει πολλές ώρες για να συζητά ή να ενημερώνεται γύρω από αυτό, δεν έχει καν τη δύναμη να το ψηφίσει!

Ωστόσο η συγκεκριμένη επιλογή αποδεικνύει ότι ο μέσος Ελληνας φίλαθλος δεν μασά κουτόχορτο. Αντιλαμβάνεται πολύ καλά το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου, καταλαβαίνει τι γίνεται και συνεχίζει να στρέφει την πλάτη του σε αυτό. Το μήνυμα είναι κάτι περισσότερο από ηχηρό προς αυτούς που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, για να αλλάξουν – πριν είναι εντελώς αργά – την πορεία.

Ο φίλαθλος πλέον δεν ξεγελιέται και η αγάπη του για την ομάδα του, δεν του βάζει αυτομάτως παρωπίδες. Συνεχίζει να αγαπά την μπάλα, αλλά δεν ξεγελιέται… Κορόιδα πλέον δεν υπάρχουν!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δήμος Μπουλούκος
Δήμος Μπουλούκος