Λευτέρη (Πετρούνια) οφείλεις μια δεύτερη, πιο ξεκάθαρη, εξήγηση…

Λευτέρη (Πετρούνια) οφείλεις μια δεύτερη, πιο ξεκάθαρη, εξήγηση…

bet365

Η τοποθέτηση του Λευτέρη Πετρούνια για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις στον αθλητισμό με σόκαρε δυσάρεστα, αλλά θέλω να του δώσω την ευκαιρία να εξηγηθεί…

Ομολογώ πως μόλις άκουσα για πρώτη φορά τις δηλώσεις του Λευτέρη Πετρούνια ένιωσα ένα ισχυρό σοκ. Όχι γιατί προέρχονται από έναν… ολυμπιονίκη (η αθλητική επιτυχία δεν σημαίνει απαραίτητα… ήθος για όλους), αλλά από έναν παντρεμένο άνδρα, με δύο κοριτσάκια.

Άκουσα ξανά και ξανά (και ξανά) την δήλωσή του προσπαθώντας να «ερμηνεύσω» τι ακριβώς εννοούσε με αυτό που είπε. Γιατί πολλές φορές όλοι μας, υπάρχουν στιγμές που άλλα θέλουμε να πούμε και ο τρόπος που τα εκφράζουμε, δημιουργεί λάθος εντυπώσεις. Και η αλήθεια είναι ότι στην τοποθέτησή του μπορούν να δοθούν πολλές ερμηνείες. Ολες όμως αφήνουν μία πολύ άσχημη και δυσάρεστη «οσμή» η οποία προκαλεί μόνο θλίψη για την τοποθέτησή του...

«Αν, αν υπήρξαν, γιατί δεν είμαι σίγουρος, δεν έχω δει κάτι, μεμονωμένα περιστατικά, λυπάμαι πολύ. Δεν έχω δει αθλητή που να βρίσκεται στα “φώτα” και έχει υλοποιήσει τους στόχους του να έχει τέτοιο παράπονο. Ότι κι αν σημαίνει αυτό» είπε κατά λέξη.

Κατ’ αρχάς, αφήνει ξεκάθαρα υπονοούμενα πως κάποιοι αθλητές, μπορεί να προχωρούν σε καταγγελίες αμφισβητώντας αν αυτές έχουν σχέση με την πραγματικότητα επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Η πρώτη μου αίσθηση είναι πως εννοεί ότι κάποιοι κάνουν «δήθεν» καταγγελίες για να βρίσκονται στην επικαιρότητα. Αυτό μόνο ο ίδιος μπορεί να το ξεκαθαρίσει. Ομως ακόμη κι αυτό ως τοποθέτηση έχει πάρα πολλά «φάουλ» και το κυριότερο, λάθος νοοτροπία.

Μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχουν ψεύτικες καταγγελίες (έχει συμβεί, αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι σχεδόν μηδαμινές σε σχέση με το τι πραγματικά βιώνουν γυναίκες στον επαγγελματικό τους χώρο), αλλά αδυνατώ να δεχτώ πως ο Πετρούνιας που είναι στο χώρο του αθλητισμού, δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί για παράδειγμα στις ΗΠΑ με την υπόθεση Νασέρ ή τι έχει συμβεί σε άλλα αθλήματα εντός συνόρων, αν όχι στην γυμναστική.

Ξέρει πως υπάρχουν περιστατικά και μόνο μεμονωμένα δεν είναι και δεν μπορούμε να «τσουβαλιάζουμε» όλες τις υποθέσεις στο ίδιο «σακί» με μία δήλωση. Αμφισβητούμε με αυτόν τον τρόπο τα ίδια τα θύματα και αυτό είναι μέγιστο «έγκλημα» από έναν άνθρωπο που μέχρι σήμερα μας είχε δώσει άλλη αίσθηση για τις απόψεις του.

Η φράση του μπορεί να ερμηνευτεί επίσης ως ότι οι «πετυχημένοι» αθλητές μπορεί να έχουν πέσει κι αυτοί θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης (μπορεί και όχι), αλλά λόγω των επιτυχιών τους, δεν το έπραξαν. Είτε γιατί φοβόντουσαν, είτε γιατί δεν ήθελαν. Ούτε εδώ ήταν ξεκάθαρος πώς ακριβώς το εννοούσε.

Ωστόσο, ως φράση είναι πέρα για πέρα εκτός πραγματικότητας. Γιατί αν η θεωρούμε πως η Μπεκατώρου για παράδειγμα, δεν έχει πετύχει τους στόχους της, τότε κάτι έχουμε χάσει αγαπητέ Λευτέρη Πετρούνια… Και οι καταγγελίες για τέτοια ζητήματα, δεν ξεχωρίζουν «πετυχημένους» και «μη πετυχημένους» αθλητές...

Θέλω όμως να δώσω και ένα (πολύ μικρό) περιθώριο αμφιβολίας σε αυτά που άκουσα και αισθάνθηκα (όπως όλοι μας νομίζω...) Τι εννοώ;

Στο βίντεο δεν ακούγεται η ερώτηση που του έγινε. Όπως δεν ακούγεται και ολόκληρη η απάντηση καθώς κόβεται ακριβώς πριν το τι έχει ειπωθεί.

Ίσως η ερώτηση να του έγινε για τον αθλητισμό ή την γυμναστική γενικότερα. Αν είναι έτσι, τότε θα έπρεπε να σκεφτεί τι έχει συμβεί στις ΗΠΑ. Να… ρωτήσει την συνάδελφό του, Σιμόν Μπάιλς.

Ισως να του έγινε αποκλειστικά για την ελληνική γυμναστική. Δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε από την στιγμή που το κανάλι επέλεξε να παίξει απευθείας με την απάντησή του.

Αν αφορούσε η ερώτηση την ελληνική γυμναστική, ΟΚ, να καταλάβω και να δεχτώ ότι «δεν είναι σίγουρος» αν υπήρξαν περιστατικά κι αυτά ήταν «μεμονωμένα». Ομως και στο άθλημά του έχουν υπάρξει καταγγελίες (22 αθλήτριες της ενόργανης κατήγγειλαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις μέχρι και ξυλοδαρμούς στην δεκαετία του '90) και θα έπρεπε να το γνωρίζει.

Το να θέτει όμως την άποψη ότι οι αθλητές που βρίσκονται στα «φώτα της δημοσιότητας» και έχουν πετύχει τους στόχους του, να μην καταγγέλλουν «παράπονο» τέτοιου είδους, αλλά να το κάνουν όσοι δεν τα κατάφεραν για διάφορους λόγους (αυτό λέει επί της ουσίας) είναι μία ατάκα που θεωρώ πως προκαλεί.

Προκαλεί γιατί είναι σαν να μας λέει ότι όσοι «απέτυχαν» στην καριέρα τους, μπορεί να έχουν για παράδειγμα εκδικητικές τάσεις. Μπορεί να εννοεί βέβαια ότι κάποιοι προχωρούν σε τέτοιες καταγγελίες γιατί μπορεί με αυτόν τον τρόπο να έρθουν στην «επιφάνεια». Ακόμη κι αυτό όμως ως τοποθέτηση ενοχλεί και θεωρώ πως αγγίζει τα όρια του χυδαίου.

Και είμαι σίγουρος πως δεν είναι ο μόνος (αν πέφτω μέσα στην πρόβλεψή μου για το τι ήθελε να πει) που έχει σκεφτεί κάτι τέτοιο. Πολλοί άνδρες έχουν αυτή τη «νοοτροπία» να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο για κάθε περίπτωση. Μόνο που αυτές οι περιπτώσεις είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Η φράση του όμως με ενοχλεί σφόδρα για πολλούς άλλους λόγους.

Με ενοχλεί και με προκαλεί και στην θεωρία (γιατί θεωρώ πως μειώνει τις υπόλοιπες αθλήτριες με «λιγότερες» επιτυχίες που έχουν βιώσει τέτοια περιστατικά και δεν είχαν το κουράγιο να τα καταγγείλουν), αλλά στον τρόπο με τον οποίο χαρακτήρισε τέτοιου είδους καταγγελίες. Τις χαρακτήρισε με τη λέξη «παράπονο».

Δεν μπορεί Λευτέρη Πετρούνια να χαρακτηρίζεις τέτοιου είδους θέματα με την λέξη «παράπονο». Δεν γίνεται! Όταν μιλάμε για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίησης και τις καταγγελίες που λαμβάνουν χώρα, δεν μπορεί να χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο. Δεν μπορεί να θεωρείς ως «παράπονο» ένα τέτοιο ζήτημα.

Δεν είναι «παράπονο». Είναι «πληγή». Πληγή στο σώμα, στην ψυχολογία, στη ζωή ολάκερη ενός θύματος...

Καταλαβαίνω απόλυτα την άποψη πως «αν δε δω κάτι με τα μάτια μου δεν το πιστεύω», αλλά δεν γίνεται να το δεις αν δεν είσαι θύμα ή θύτης. Απλά τα πράγματα. Και νομίζω Λευτέρη ότι ζεις σε αυτόν τον πλανήτη όπως όλοι μας…

Δεν μου αρέσει να καταδικάζω κάποιον πριν μου δώσει μια δεύτερη και πιο καθαρή εξήγηση για το τι ακριβώς ήθελε να πει, αν η τοποθέτησή του δεν είναι 100% ξεκάθαρη. Θέλω να βγει και να μιλήσει ξανά δημόσια ο Πετρούνιας πάλι και να πει ΑΚΡΙΒΩΣ και με στοιχεία το τι εννοούσε.

Το ποστάρισμά του στο Instagram, προσωπικά δεν μου έλυσε τις απορίες που έχω. Είχε απολογητικό ύφος, ωστόσο αυτό δεν μου είναι αρκετό για την απαράδεκτη δήλωσή του.

Θέλω να έχω όμως όλη την εικόνα της συζήτησης μπροστά στις κάμερες για να έχω μια πιο ξεκάθαρη άποψη. Θέλω να έχω την ερώτηση που του έγινε επακριβώς, όσο και την πλήρη απάντησή του που είδαμε -κομμένη όπως φαίνεται- στο επίμαχο βίντεο.

Αν δεν αλλάζει το νόημα των όσων ακούσαμε στο επίμαχο βίντεο (που δε νομίζω να αλλάζει, αλλά πάντα αφήνω ένα μικρό περιθώριο αμφιβολίας), τότε πραγματικά μου προκαλεί θλίψη τα όσα άκουσα. Όχι για το γεγονός ότι μιλάμε για έναν Ολυμπιονίκη, αλλά για το ότι μιλάμε για έναν πατέρα δύο κοριτσιών…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ευθυμιάδης
Κώστας Ευθυμιάδης

Ο Κώστας Ευθυμιάδης άρχισε να λατρεύει τα σπορ χάρη στην… Βούλα Πατουλίδου. Πέρα από το ποδόσφαιρο και λίγο μπάσκετ, αυτή ήταν η πρώτη του επαφή με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκ τότε λάτρεψε τον στίβο. Στην πορεία λάτρεψε και όλα τα υπόλοιπα ατομικά σπορ και ο δρόμος τον έφερε στην αθλητική δημοσιογραφία. Εχει δουλέψει σε εφημερίδες και ραδιόφωνο και τώρα μέσω του Gazzetta μεταφέρει όλες τις εξελίξεις στα ολυμπιακά αθλήματα.