αεκ κυπελλο
14/03/2023
ΒΟΛΕΙ

Τα «κλειδιά» της ΑΕΚ που την οδήγησαν στην κατάκτηση του Κυπέλλου

Φώτης Καρακούσης

Η ΑΕΚ κατάφερε στην Άρτα να κατακτήσει το πρώτο Κύπελλο στην ιστορία της και το GWomen στέκεται στα «κλειδιά» των «κιτρινόμαυρων» που κόντρα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό έδειξαν πως αυτή την στιγμή είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα.

Η αλήθεια είναι πως βλέποντας το τελευταίο διάστημα τα αποτελέσματα στην Volley League Γυναικών, καταλάβαινες πως η ΑΕΚ δείχνει να είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα. Αυτό οι «κιτρνόμαυρες» το έδειξαν και στην Άρτα καταφέρνοντας να φτάσουν ως το τέλος κατακτώντας το Κύπελλο που ήταν και το πρώτο για την Ένωση. Ένα Κύπελλο που κατακτήθηκε μετά από δύο σχετικά άνετες νίκες στον ημιτελικό επί του ΠΑΟΚ και στον τελικό επί του Παναθηναϊκού (και οι δύο με 3-1).

Η καλύτερη ΑΕΚ που κατέκτησε δίκαια το Κύπελλο και η Άρτα που κέρδισε το στοίχημα της διοργάνωσης

Οσο κοινότυπο και αν ακούγεται, για να μπορέσει μια ομάδα να πάρει οποιονδήποτε τίτλο, θα πρέπει όλες οι παίκτριες να συμβάλλουν σε αυτό. Και όταν λέμε όλες, το εννοούμε, καθώς μια επιτυχία έρχεται από σκληρή προπόνηση και στα ομαδικά αθλήματα για να γίνει μια σκληρή και σωστή προπόνηση, χρειάζεται και το κατάλληλο υλικό.

Η Ένωση δούλεψε και με το παραπάνω από την στιγμή που ανέλαβε ο Οτσάλ, η δουλειά απέδωσε καρπούς και τα μπράβο ανήκουν σε όλα τα κορίτσια. Ωστόσο μπορεί όντως όλες να βοήθησαν, αλλά κάποιες το έκαναν λίγο ή και πολύ παραπάνω. Σε αυτές θα σταθεί το GWomen, κάνοντας αναφορά στα «κλειδιά» της ΑΕΚ για την επιτυχία στην Άρτα και το Final-4 Κυπέλλου.

Οτσάλ: Άλλαξε την εικόνα και την ψυχολογία της ΑΕΚ

otsal

Θα αρχίσουμε την αναφορά στα «κλειδιά» της ΑΕΚ με τον Γιουνούς Οτσάλ. Ο Τούρκος προπονητής έχει καταφέρει να αλλάξει εντελώς την εικόνα της ομάδας από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία στη θέση του Κώστα Αρσενιάδη, που βέβαια για να είμαστε και σωστοί, είναι αυτός που έφτιαξε το ρόστερ της Ένωσης. Ο Οτσάλ έδωσε μεγάλο βάρος στην ψυχολογία κερδίζοντας με την μία τα κορίτσια, αλλά και στην τακτική. Γνωρίζοντας πως η Καλντερόν δεν είναι και η καλύτερη υποδοχέας, κατάφερε να την κρύψει παίζοντας ουσιαστικά με δύο διαγώνιες, ένα τρικ που του βγήκε και με το παραπάνω. Η σκληρή δουλειά που κάνει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την ΑΕΚ αποδίδει καρπούς και δεν είναι τυχαίο που όλοι οι άνθρωποι της ομάδας μιλούν με τα καλύτερα λόγια γι' αυτόν.

Κωνσταντινίδου: Ο ορισμός του αρχηγού-ηγέτη

konstantinidou

Πάμε στις παίκτριες αρχίζοντας φυσικά από την αρχηγό, την Λαμπρινή Κωνσταντινίδου. Η 27χρονη πασαδόρος μετά την περσινή καλή χρονιά στον ΑΟ Θήρας, στην ΑΕΚ κάνει ακόμα μεγαλύτερο άλμα στην καριέρα της. Ειδικά στο Final-4 της Άρτας ήταν ο ορισμός του αρχηγού-ηγέτη, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του τροπαίου. Με σωστές αποφάσεις στο μοίρασμα του παιχνιδιού εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο όλες της τις συμπαίκτριες, ενώ ήταν και η πιο απειλητική παίκτρια των Κυπελλούχων από τη θέση του σερβίς. Αν βάλουμε μέσα και το μπλοκ, όχι μόνο σε πόντους, αλλά και σπασίματα μπάλας, θα καταλάβουμε πως η Κωνσταντινίδου ήταν κομβικότατη παίκτρια για την Ένωση σε ημιτελικό και τελικό Κυπέλλου.

Σίλβα: Επιθετικό «όπλο» και στα δύο ματς

silva

Μια από τις παίκτριες που έκαναν την διαφορά για την ΑΕΚ στην Άρτα, ήταν φυσικά και η Γκιζέλ Σίλβα. Η 32χρονη Κουβανή διαγώνια, τόσο κόντρα στον ΠΑΟΚ, όσο και κόντρα στον Παναθηναϊκό είχε από 17 πόντους έχοντας 17/36 επιθέσεις στον ημιτελικό και 17/34 στον τελικό. Ειδικά κόντρα στις «πράσινες» πήρε σημαντικές κόντρα επιθέσεις και μπορεί από την θέση του σερβίς να μην πίεσε όπως στο πρωτάθλημα, αλλά σίγουρα ήταν από τα σημαντικά «γρανάζια» της «κιτρινόμαυρης μηχανής».

Καλαντάτζε, Κουλίκοβα: Καλύτερες από όσο δείχνουν οι αριθμοί

kalantatze, koulikova

Πάμε στο κέντρο όπου οι Άννα Καλαντάτζε και Τατιάνα Κουλίκοβα, σίγουρα βοήθησαν περισσότερο από όσο δείχνουν οι αριθμοί. Στον ημιτελικό η Ελληνίδα είχε 7 πόντους με 1 μπλοκ και η Ρωσίδα 11 με 5 μπλοκ και 1 άσο, ενώ στον τελικό οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 5 και 4. Αρχικά η Καλαντάτζε έκανε αυτό που ήθελε ο προπονητής της και με το παραπάνω. Τι ήταν αυτό; Να μπορέσει πάνω στο φιλέ να βάλει όσο γίνεται πιο δύσκολα σε ένα δίδυμο κέντρο που όπως αυτά των ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού που ήταν πιο δυνατά και το κατάφερε. Δεν πήρε πολλά μπλοκ, αλλά έκανε πολλά σπασίματα της μπάλας και συνολικά είχε θετική παρουσία.
Η Κουλίκοβα από την πλευρά της ήταν εξαιρετική στον ημιτελικό όχι μόνο με τους 11 πόντους, αλλά κυρίως με τα 5 μπλοκ, ενώ στον τελικό με τις Νίζετιχ και Σίλβα σε τόσο καλή βραδιά δεν πήρε τις πάσες, αλλά σίγουρα συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην κατάκτηση του Κυπέλλου.

Καλντερόν: Εντυπωσιακή στον ημιτελικό, θετικότατη στον τελικό

kalnteron

Πάμε στα άκρα ξεκινώντας με την Ροσίρ Καλντερόν. Η Κουβανή με την Ρωσική αθλητική υπηκοότητα, ήταν εξαιρετική στην Άρτα. Αρχικά στον ημιτελικό η 38χρονη ακραία ήταν ασταμάτητη, έχοντας 21 πόντους με 19/33 επιθέσεις, 1 άσο και 1 μπλοκ. Ο Οτσάλ την έκρυψε, δεν πήρε υποδοχή και «ξόδεψε» όλες της τις δυνάμεις στην επίθεση, έχοντας σε κάποιες φάσεις πραγματικά εντυπωσιακές προσπάθειες, πάνω από το αντίπαλο μπλοκ. Και στον τελικό ήταν θετικότατη με 12 πόντους και 11/20 επιθέσεις με 1 άσο. Με το σερβίς της μάλιστα που πολλές φορές γινόταν χωρίς άλμα, η ΑΕΚ και στους δύο αγώνες έκανε καλό σερί, δείγμα της πίεσης που ασκούσε στην αντίπαλη υποδοχή. Η Κουβανή αποκτήθηκε ακριβώς για τέτοιους αγώνες, εκεί που μιλάει η εμπειρία και στην Άρτα η δικιά της μίλησε και με το παραπάνω.

Νίζετιχ: Κομπιούτερ σε υποδοχή και επίθεση

nizetih

Για να κάνει αυτό το Final-4 η Καλντερόν, χρειάστηκε να έχει δίπλα της μια εξαιρετική Γιαμίλα Νίζετιχ. Η 34χρονη Αργεντίνα ήταν ο ορισμός της παίκτριας-κλειδί στα παιχνίδια της Άρτας. Και ήταν όχι μόνο για τις επιθετικές της αρετές, αλλά γιατί στην υποδοχή κατάφερε μαζί με την Αρτακιανού, να εφαρμόσουν στον απόλυτο βαθμό το πλάνο του Οτσάλ να κρύψει την Καλντερόν. Στον ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ είχε 7 πόντους με 1 άσο, αλλά το εξαιρετικό 80% στην υποδοχή (το 49% άριστες), ήταν αυτό που έκανε την διαφορά και οδήγησε την ΑΕΚ στον τελικό. Εκεί η έμπειρη ακραία της Ένωσης είχε 15 πόντους, βοηθώντας σε μεγάλο βαθμό και επιθετικά, παίρνοντας μάλιστα σημαντικούς πόντους, είχε 2 άσους, 2 μπλοκ, ενώ και πάλι στην υποδοχή το 65% (44% οι άριστες), είναι μεγάλο νούμερο που δύσκολα συναντάς ειδικά σε τόσο μεγάλα παιχνίδια. Αριθμοί και εμφανίσεις συνολικά που ανέδειξαν της Νίζετιχ πολυτιμότερη παίκτρια του Final-4, μια διάκριση που άξιζε απόλυτα.

Αρτακιανού: «Σκούπιζε» τα πάντα στην πίσω ζώνη

artakianou

Και κλείνουμε με την τελευταία ως θέση, αλλά μια από τις πρώτες όσον αφορά την εμφάνιση στην Άρτα. Ο λόγος για την Μαριαλένα Αρτακιανού. Η 29χρονη λίμπερο που το καλοκαίρι μετά από πολλά χρόνια στη Σαντορίνη και τον ΑΟ Θήρας, αποφάσισε να πάει στην ΑΕΚ, ήταν εξαιρετική και στα δύο παιχνίδια του Final-4. Εξαιρετική όχι μόνο στην υποδοχή που φαίνεται από τους αριθμούς, αλλά και στην άμυνα, βγάζοντας μερικές εντυπωσιακές στο τάραφλεξ του Τ9. Η Θεσσαλονικιά ήταν ο λόγος μαζί με την Νίζετιχ που έπιασε απόλυτα το τρικ του Οτσάλ να κρύψει την Καλντερόν, καθώς μπορεί ο Τούρκος προπονητής να είχε μια έξυπνη ιδέα, αλλά χωρίς τις παίκτριες δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Όσον αφορά στους αριθμούς, η Αρτακιανού είχε στον ημιτελικό 66% από τις οποίες το 52% ήταν άριστες, ένα εξαιρετικά μεγάλο νούμερο, ενώ στον τελικό είχε 55% με το 38% άριστες. Αν ξαναλέμε βάλουμε μέσα και τις άμυνες, τότε η Αρτακιανού όχι απλά ήταν βασικό κλειδί, αλλά θα μπορούσε να αναδειχθεί και πολυτιμότερη της διοργάνωσης.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]