daria_kasatkina
06/06/2023
ΤΕΝΝΙΣ

Κασάτκινα για τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας: «Είμαστε όλοι ίδιοι και ίσοι»

Πηνελόπη Γκιώνη

Η πρωταθλήτρια του τένις από τη Ρωσία, Ντάρια Κασάτκινα, μίλησε για ακόμη μία φορά υπερ των δικαιωμάτων των ατόμων της LGBTQ+ κοινότητας με αφορμή τον Ιούνιο που είναι μήνας Pride.

Η Ντάρια Κασάτκινα ήταν μία από τις παίκτριες που συγκέντρωσαν την προσοχή πάνω τους στο Roland Garros αφού έκανε ένα φοβερό tweener σηκώνοντας τη φούστα με το χέρι της για να μπορέσει αν το εκτελέσει άψογα ενώ στον αγώνα της με την Ελίνα Σβιτολίνα, που αποκλείστηκε, επειδή γνώριζε πως η Ουκρανή δεν θα της έδινε το χέρις της όπως είθισται μετά το τέλος των αγώνων της έκανε ένα thumbs up στο οποίο η Σβιτολίνα αποκρίθηκε.

Το Νο9 της παγκόσμιας κατάταξης πήρε θέση και για τα δικαιώματα των ατόμων της LGBTQ+ κοινότητας. Η ίδια, έχει ήδη μιλήσει ανοιχτά για το ότι βρίσκεται σε σχέση με γυναίκα, παραβλέποντας τις ομοφοβικές και αυστηρές απόψεις που επικρατούν στη γενέτειρά της, τη Ρωσία. Η 26χρονη τενίστρια έχει μιλήσει ανοιχτά για το ότι «δεν υπάρχει κάτι ευκολότερο από το να είσαι στρέιτ», όσο τόνιζε πως στη Ρωσία πολλά πράγματα είναι ταμπού και πως «η ιδέα πως κάποιος θέλει να είναι ή να γίνει γκέι είναι απλά γελοία», έχει πει και συνέχισε: «Σοβαρά, αν ήταν επιλογή το να είσαι γκέι, κανείς δεν θα το επέλεγε. Γιατί να κάνεις τη ζωή σου δυσκολότερη, ειδικά στη Ρωσία; Ποιο θα ήταν το νόημα;».

Τώρα, όσο βρισκόταν στο Παρίσι και με αφορμή τον Pride month που είναι ο Ιούνιος, η Κασάτκινα μίλησε στο Eurosport σχετικά με την εκπροσώπηση που χρειάζεται στον αθλητισμό: «Δεν είμαι συνηθισμένη σε αυτό εγώ γιατί είμαι από ένα μέρος που… ξέρετε. Στην Ευρώπη, όμως, νιώθω πως είναι κάτι μεγαλύτερο και νομίζω πως είναι σημαντικό να ξέρουν οι άνθρωποι πως είμαστε όλοι ίσοι και είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν υπάρχει διαφορά, είμαστε όλοι άνθρωποι. Δεν ξέρω πως θα μπορέσω να συμμετάσχω στο φετινό Pride month γιατί θα είμαι κάπως απασχολημένη (σ.σ. λόγω αγώνων) αλλά θα το στηρίξω από το δωμάτιο του ξενοδοχείου μου ή από το κορτ του τένις. Είναι πολύ σημαντικό».

Όπως έχει δηλώσει παλαιότερα, πριν αποκαλύψει πως η ίδια είναι ομοφυλόφιλη, η αποκάλυψη της ρωσίδας παίκτριας ποδοσφαίρου Νάντια Κάρποβα πως βρίσκεται σε σχέση με γυναίκα τη βοήθησε πάρα πολύ στο να κάνει κι εκείνη δημόσια τη σχέση της και είχε τονίσει πως: «Είναι πολύ σημαντικό άνθρωποι του αθλητισμού που μπορούν να επηρεάσουν, ή άνθρωποι που επηρεάζουν σε οποιονδήποτε άλλο τομέα, να μιλούν γι’ αυτό. Είναι σημαντικό για τους νέους ανθρώπους που περνούν δύσκολα στην κοινωνία να έχουν στήριξη».

Αξίζει να αναφέρουμε πως στη Ρωσία έχει περάσει νόμος ο οποίος αναφέρεται σε ομοφυλοφιλική προπαγάνδα, μέσω του οποίου στοχεύουν στο να αποτρέψουν τις διαμαρτυρίες των γκέι ατόμων για τα δικαιώματά τους.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]