women_doubles_madrid_open
12/05/2023
ΤΕΝΝΙΣ

Madrid Open: Οι αιχμές της Αζαρένκα και η κριτική του κοινού για την αφαίρεση του λόγου στις παίκτριες

Πηνελόπη Γκιώνη

Το περιστατικό που συνέβη στο Madrid Open, μετά τον τελικό διπλού των γυναικών όπου δεν τους επέτρεψαν να μιλήσουν μετά τον αγώνα όπως είθισται, δεν έχει περάσει απαρατήρητο από κανέναν και μάλιστα οι ίδιες οι τενίστριες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

«Απαράδεκτο». Έτσι σχολίασε το συμβάν η Βικτόρια Αζαρένκα, η οποία ήταν νικήτρια στο διπλό μαζί με την Χαντάντ Μάια. «Ό,τι συνέβη στο διπλό των γυναικών ήταν εντελώς απαράδεκτο», είπε η ίδια μιλώντας στον Guardian στο πλαίσιο του τουρνουά της Ρώμης. Μετά από αυτό, κυκλοφόρησαν φήμες σχετικά με το ότι ήταν σκόπιμη η «φίμωση» καθώς υπήρχε φόβος πως οι τενίστριες ίσως κατακρίνουν το τουρνουά.

Η ίδια η Αζαρένκα εξήγησε: «Υπάρχουν συζητήσεις προφανώς, εσωτερικά, για το τι συνέβη και για το πως θα εξελιχθεί αυτό και ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της απόφασης. Γι’ αυτό και δεν θέλω να κάνω πολλά σχόλια. Πιστεύω πως χρειάζεται να δώσουμε την ευκαιρία στους ανθρώπους να κάνουν τις καλύτερες δυνατές πράξεις. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πιστεύω πως είναι αποδεκτό».

Αξίζει να αναφέρουμε πως μετά από τις αντιδράσεις των παικτριών αλλά και του κοινού στα social media, ο CEO του τουρνουά Τζέραρντ Τσομπανιάν απολογήθηκε, χωρίς όμως να δίνει κάποια επίσημη εξήγηση για τον λόγο που συνέβη αυτό: «Απολογούμαστε ειλικρινά στις παίκτριες και τους φιλάθλους που περίμεναν περισσότερα από το τουρνουά Madrid Open. Το να μη δώσουμε στις φιναλίστ του διπλού γυναικών την ευκαιρία να μιλήσουν στους φαν τους στο τέλος του αγώνα ήταν απαράδεκτο και έχουμε απολογηθεί απευθείας στις Βικτώρια, Μπεατρίς, Κόκο και Τζέσικα. Δουλεύουμε εσωτερικά και με τη WTA για να αναθεωρήσουμε τα πρωτόκολλά μας και να βελτιώσουμε τις διαδικασίες, προχωρώντας μπροστά. Κάναμε ένα λάθος και δεν θα συμβεί ποτέ ξανά».

Η Αζαρένκα, βέβαια, αποκάλυψε πως δεν δέχθηκε κάποια προσωπική συγγνώμη από κάποιον διοργανωτή του τουρνουά παρά μόνο από την εταιρεία εκπροσώπησής της (IMG): «Δέχθηκα μία επιστολή από την IMG. Είδα και την ανακοίνωση του CEO του τουρνουά που έλεγε πως έχουν απολογηθεί σε εμάς προσωπικά. Δεν ξέρω αν εννοούσε εμένα συγκεκριμένα αλλά αυτό δεν έχει συμβεί, για να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν ξέρω όμως τι ακριβώς σημαίνει αυτό οπότε δεν θα ήθελα να το βγάλω εκτός περιεχομένου».

Βέβαια, το συγκεκριμένο συμβάν ήταν το… κερασάκι στην τούρτα και μάλιστα σε μία μικρή τούρτα. Νωρίτερα στο τουρνουά, Αρίνα Σαμπαλένκα και Κάρλος Αλκαράθ γιόρτασαν τα γενέθλιά τους και οι διοργανωτές τους έβγαλαν τούρτες: μία απλή τούρτα για την Αρίνα, με την ίδια να φωτογραφίζεται μαζί της σε έναν διάδρομο, και μία τριόροφη τούρτα για τον τοπικό σταρ Κάρλος Αλκαράθ ο οποίος έσβησε τα κεράκια του μέσα στο κορτ με όλους τους διοργανωτές παρόντες.

Φυσικά, οι χρήστες των social media κατέκριναν σφοδρά τη συγκεκριμένη εικόνα ενώ δεν τηγν άφησε ασχολίαστη ούτε η Αζαρένκα που έγραψε: «Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής [εικόνα]», εννοώντας πως είναι ακριβής απεικόνιση της άνισης αντιμετώπισης που δέχθηκαν άνδρες και γυναίκες στο τουρνουά. Αρκετοί, βέβαια, σχολίασαν πως το γεγονός πως ο Αλκαράθ είναι Ισπανός οδήγησε σε αυτή την άνιση αντιμετώπιση.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]