Γκαρμπίνιε Μουγκουρούθα: Προτεραιότητά της να διασκεδάζει το τένις και όχι το ranking
08/02/2023
ΤΕΝΝΙΣ

Γκαρμπίνιε Μουγκουρούθα: Προτεραιότητά της να διασκεδάζει το τένις και όχι το ranking

Πηνελόπη Γκιώνη

Να είναι ήρεμη και ταπεινή προσδοκά η Γκαρμπίνιε Μουγκουρούθα ώστε να καταφέρει να βρεθεί ξανά στην καλύτερή της φόρμα.

Η κάτοχος δύο τίτλων Γκραν Σλαμ, που έχει βρεθεί και στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, πασχίζει να βρεθεί ξανά στο ελίτ επίπεδο και την κορυφή του τένις. Η ισπανίδα πρωταθλήτρια του τένις, Γκαρμπίνιε Μουγκουρούθα, πρόσφατα αποσύρθηκε από το Abu Dhabi Open για προσωπικούς λόγους όμως μιλώντας στο The National δήλωσε πως ελπίζει να έρθει μία θετική αλλαγή.

garbine muruguza «Είχα τόσες πολλές στιγμές στην καριέρα μου που ήμουν πολύ ψηλά και άλλες στιγμές που δεν ήμουν τόσο ψηλά. Είναι μία διαδικασία να προσπαθήσεις να φτάσεις εκεί πάνω (στην κορυφή). Τώρα επικεντρώνομαι στη σκληρή προπόνηση και στο να είμαι ταπεινή. Πρέπει να ξέρεις ότι μπορεί να μην είχες πρόσφατα την επιτυχία που είχες τα προηγούμενα χρόνια αλλά αυτό είναι οκ γιατί τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα. Στο τένις, η μία εβδομάδα μπορεί να πάει λάθος, η επόμενη να πάει καλά και μετά όλα να αλλάξουν ξανά. Νομίζω ότι η εμπειρία με βοηθάω να μείνω ήρεμη στις όχι και τόσο καλές στιγμές μου όταν δεν θα παίζω τόσο καλά ή όταν τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά».

Μέχρι και το 2021, όταν βρισκόταν στο Νο3 του κόσμου και είχε κερδίσει τα WTA Finals, η Μουγκουρούθα ήταν μία από τις πιο ανταγωνιστικές παίκτριες τένις. Την επόμενη χρονιά όμως, το 2022, τα πράγματα δεν συνεχίστηκαν έτσι, η θέση της στο ranking κατρακύλησε και μέσα στη χρονιά που πέρασε είχε σημειώσει μόνο 12 νίκες στα μίτινγκ του WTA. Η Μουρουγκούθα ολοκλήρωσε την περασμένη χρονιά με το χειρότερο ποσοστό νικών της καριέρας της (41,14%). Μόνο μία φορά στο παρελθόν είχε βρεθεί κάτω από το 50% και αυτή ήταν η πρώτη της χρονιά ως επαγγελματίας στο τουρ, το 2012.

Αυτή τη στιγμή, μέσα στο 2023, έχει ήδη χάσει έξι συνεχόμενα ματς. «Νιώθω πως αυτή η χρονιά είναι περισσότερο για να είμαι ήρεμη και πιο απλή. Πέρυσι έβαλα πολλή πίεση στον εαυτό μου και είπα να προσπαθήσω να μείνω στην κορυφή όλη την ώρα. Αυτό σίγουρα δεν με βοήθησε και ήταν λίγο δύσκολο. Αυτή τη χρονιά, ναι είναι σημαντική η κατάταξη αλλά δεν είναι η προτεραιότητά μου πια. Προτεραιότητα είναι να διασκεδάζω όσο βρίσκομαι στα κορτ και να παίρνω τρόπαια στο σπίτι και μετά θα δούμε ποιο θα είναι το ranking» εξηγεί.

Μιλώντας για τη φόρμα της το περασμένο καλοκαίρι, η Μουγκουρούθα δήλωσε: «Υποφέρω από την προσπάθεια να βρω το τένις που έπαιξα πέρυσι. Αυτό με κρατάει πίσω, συγκρίνοντας συνεχώς τον εαυτό μου με το πώς τελείωσα πέρυσι. Πρέπει να ξεχάσω λίγο και να παίξω. Η πίεση με κάνει να συρρικνώνομαι μερικές φορές».

Η ίδια είπε πως πρέπει να είναι ταπεινή μετά την ήττα της από την Ελίς Μερτένς στον πρώτο γύρο του Australian Open τον περασμένο μήνα. «Θα πρέπει να φτιάξω ένα σωστό καλεντάρι, με την κατάταξή μου (Νο83). Θα προσπαθήσω να παίξω και στα καλύτερα τουρνουά αλλά όταν δεν μπορώ θα κοιτάζω άλλα, μικρότερα. Θα δώσω αξία σε αυτού του είδους τα τουρνουά. Ήρθε η ώρα να είμαι ταπεινή».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]