etrh
25/01/2023
ΤΕΝΝΙΣ

Αζαρένκα: «Μου πήρε 10 χρόνια να ξεπεράσω όσα έγιναν το 2013, πλέον δεν με νοιάζει»

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Βικτόρια Αζαρένκα χθες κατάφερε να προκριθεί στον ημιτελικό του Australian Open, 10 χρόνια μετά την επιτυχία του 2013 όταν είχε κατακτήσει τον τίτλο στο Γκραν σλαμ της Αυστραλίας. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, όμως, μίλησε και για όσα «χάνονται» ανάμεσα στις επιτυχίες.

Η Βικτόρια Αζαρένκα χθες κατάφερε να προκριθεί στον ημιτελικό του Australian Open, 10 χρόνια μετά την επιτυχία του 2013 όταν είχε κατακτήσει τον τίτλο στο Γκραν σλαμ της Αυστραλίας. Στη συνέντευξη τύπου, όμως, μίλησε και για όσα «χάνονται» ανάμεσα στις επιτυχίες.

Το 2013 η Αζαρένκα είχε κατακτήσει τον πολυπόθητο Γκραν Σλαμ τίτλο όμως νωρίτερα στο τουρνουά είχε περάσει μία από τις δυσκολότερες στιγμές της αφού είχε εγκαταλείψει την αρένα παθαίνοντας κρίση πανικού μέσα στο παιχνίδι. Δέκα ολόκληρα χρόνια μετά μίλησε για εκείνο το περιστατικό και την περίοδο που ακολούθησε μέχρι να φτάσει στο σήμερα και την επιτυχημένη της επανεμφάνιση.

Η Λευκορωσίδα πρωταθλήτρια, μιλώντας στους δημοσιογράφους και φορώντας γυαλιά ηλίου, δήλωσε ότι μόλις τώρα «ξεπέρασε οριστικά» την κατηγορία ότι «έκλεβε», αφού υπέστη κρίση πανικού στο Australian Open πριν από 10 χρόνια. Το πρώην Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης πήρε με εξαιρετικό τρόπο την πρόκριση για τον ημιτελικό, τη φάση στην οποία βρέθηκε για τελευταία φορά το 2013.

Στα ημιτελικά εκείνης της χρονιάς υπέστη κρίση πανικού κατά τη διάρκεια του αγώνα απέναντι στη Σλόαν Στίφενς και εγκατέλειψε την αρένα για εννέα λεπτά για ιατρικό τάιμ άουτ πριν επιστρέψει για να εξασφαλίσει τη θέση της στον τελικό. Στη συνέχεια υπήρξαν ερωτήματα σχετικά με το αν η χρήση του τάιμ άουτ ήταν «παιχνίδι» από την Αζαρένκα, καθώς είχε αποτύχει να πάρει πέντε match points. Η ίδια λέει ότι ο απόηχος του περιστατικού αυτού την ακολούθησε για πολύ καιρό.

«Ήταν ένα από τα χειρότερα πράγματα που έχω περάσει ποτέ στην επαγγελματική μου καριέρα. Ο τρόπος με τον οποίο μου φέρθηκαν μετά από εκείνη τη στιγμή, ο τρόπος με τον οποίο έπρεπε να εξηγούμαι μέχρι τις 10:30 το βράδυ επειδή οι άνθρωποι δεν ήθελαν να με πιστέψουν. Μπορώ να συμφωνήσω με αυτό που είπε ο Νόβακ (Τζόκοβιτς) τις προάλλες, ότι υπάρχει μερικές φορές μια απίστευτη επιθυμία για μια ιστορία κακού και ήρωα που πρέπει να γραφτεί αλλά δεν είμαστε κακοί ή ήρωες. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι που περνούν τόσα πολλά πράγματα και οι υποθέσεις και οι κρίσεις και όλα αυτά τα σχόλια είναι απλά σκ**ά. Κανείς δεν είναι εκεί για να δει την πλήρη ιστορία και δεν είχε σημασία πόσες φορές είπα την ιστορία μου, δεν περνούσε... Μου πήρε 10 γαμ****α χρόνια για να το ξεπεράσω και τελικά το ξεπέρασα.

Μου πρόσαψαν ότι κλέβω, ότι προσποιούμαι, ότι προσπαθώ να βγάλω τους ανθρώπους από το παιχνίδι τους. Είναι όλα όσα είναι τόσο λάθος για τον χαρακτήρα μου, αν κάποιος με γνωρίζει πραγματικά. Έχω ακούσει [τους ανθρώπους να λένε]: «Έχει αυτό το πράγμα που είναι κακό, ή αυτό το πράγμα είναι κακό» ή οτιδήποτε άλλο. Κάποια στιγμή σκέφτεσαι: «Αλήθεια; Έτσι είναι», οπότε αυτές οι αμφιβολίες αρχίζουν να παρεισφρέουν. Τώρα απλά δεν με νοιάζει. Είμαι όλο και πιο σίγουρη για αυτά που ξέρω για τον εαυτό μου και είμαι ήρεμη. Αυτά τα σχόλια και οι κρίσεις είναι εκεί και τα παρατηρώ αλλά δεν με νοιάζει».

Η Αζαρένκα δήλωσε, επίσης, στην αρένα μετά τη νίκη της επί της Πεγκούλα ότι το 2022 δεν ήταν «πραγματικά πνευματικά εκεί» και πως «έπαιξε με πολύ φόβο, πολύ άγχος».

Ερωτηθείσα για το άγχος της στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα, το πρώην Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης είπε: «Δεν νομίζω ότι το αναγνωρίζεις αμέσως, νομίζω ότι συσσωρεύεται μέχρι να φτάσεις σε ένα πολύ άσχημο σημείο όπου τίποτα δεν έχει νόημα, νιώθεις κάπως χαμένος και ήμουν στο σημείο όπου δεν μπορούσα να βρω τίποτα που να με κάνει να νιώθω καλά με τον εαυτό μου, ούτε καν μια πρόταση. Έσπασα μερικές ρακέτες μετά τον αγώνα μου στην Οστράβα (ήττα τριών σετ από την Αλεξάντροβα) και αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή για μένα και από τότε προσπάθησα να το πάρω πιο απλά. Ξεκίνησα με το να μην προσπαθώ να είμαι θετική και απλά να προσπαθώ να είμαι ουδέτερη, να μην γίνομαι αρνητική, να αποδέχομαι το άγχος και τον φόβο που έχω και να το δουλεύω.

Αυτό ήταν βήμα προς βήμα και συνέχισα να προσπαθώ να πάω ένα μικρό βήμα μπροστά, μια άλλη πρόκληση ή ένα άλλο βήμα μπροστά. Έμαθα πώς να χτίζω τη διαδικασία που είναι βήμα προς βήμα αντί να πηδάω σε ένα συμπέρασμα ή ένα αποτέλεσμα και να εστιάζω πραγματικά στο βήμα προς βήμα, το οποίο είναι πραγματικά δύσκολο να το κάνεις νομίζω. Απαιτεί πολλή καθημερινή δουλειά που κάνω».

Η Αζαρένκα θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια τη νικήτρια του Wimbledon Έλενα Ριμπάκινα για μια θέση στον τελικό. Η Ριμπάκινα πήρε μια εντυπωσιακή νίκη επί της Γιελένα Οσταπένκο στα προημιτελικά και η Αζαρένκα λέει ότι προσπαθεί να μείνει στο παρόν αντί να σκέφτεται έναν ακόμη τελικό Γκραν Σλαμ: «Πολύ μακριά για να το σκεφτώ αυτό. Είναι εκεί προφανώς να πετάνε, οι σκέψεις, αλλά δεν θέλω να πηγαίνω το μυαλό μου εκεί, θέλω να επικεντρωθώ σε κάτι που λειτουργεί για μένα και με κρατάει ήρεμη και γαλήνια. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για μένα, να είμαι ήρεμη».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]