Σάκκαρη και Τσιτσιπάς για τις μαμάδες τους: «Έμπνευση να έχουμε δύο πολύ ισχυρές γυναίκες στη ζωή μας»
05/01/2023
ΤΕΝΝΙΣ

Σάκκαρη και Τσιτσιπάς για τις μαμάδες τους: «Έμπνευση να έχουμε δύο πολύ ισχυρές γυναίκες στη ζωή μας»

Πηνελόπη Γκιώνη

Όλοι γνωρίζουν τη Μαρία Σάκκαρη και τον Στέφανο Τσιτσιπά και, μέσα από τα δικά τους λόγια, γνωρίσαμε λίγο περισσότερο και τις Αγγελική Κανελλοπούλου και Τζούλια Σαλνίκοβα. Οι δύο μαμάδες των σημερινών σταρ του δικαιούνται από ένα «ευχαριστώ».

Δύο επαγγελματίες τενίστριες, που έκαναν τη δική τους καριέρα στο WTA η μία για τη Σοβιετική Ένωση και η άλλη για την Ελλάδα. Η Τζούλια Σαλνίκοβα και Αγγελική Κανελλοπούλου στάθηκαν ως τα καλύτερα πρότυπα για τα παιδιά τους και, κάπως έτσι, σήμερα η Ελλάδα έχει έναν τενίστα και μία τενίστρια σε κορυφαίο επίπεδο στο παγκόσμιο στερέωμα του τένις. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη μίλησαν για τις μαμάδες τους και την επιρροή που είχαν στουθς σημερινούς τους εαυτούς, όσο παράλληλα έστελναν την ελληνική ομάδα στα ημιτελικά του United Cup.

Ο Τσιτσιπάς δεν έχει καμία αμφιβολία για την επιρροή που είχε η μητέρα του, η πρώην επαγγελματίας της WTA Τζούλια Αποστόλη, στην άνοδό του στην κορυφή του τένις. Όχι μόνο όσον αφορά την ανατροφή του και την υποστήριξή του στο γήπεδο από τότε που ήταν μικρός αλλά και την άμεση επιρροή της στις βασικές αρχές του παιχνιδιού του. «Το backhand με ένα χέρι, το σερβίς και το βόλεϊ μερικές φορές, είναι από τη μαμά μου. Η μαμά μου ήταν πολύ επιθετική παίκτρια. Στις μέρες μας δεν βλέπεις πολλές γυναίκες με μονόχειρο backhand αλλά εκείνη είχε ένα πανέμορφο, ήταν το καλύτερό της χτύπημα και το χρησιμοποιούσε πολύ αποτελεσματικά. Είναι κάτι που το θεωρώ και εγώ ένα δυνατό μου σημείο. Μου έχει διδάξει τόσα πολλά για το συγκεκριμένο χτύπημα και μου δίνει συμβουλές και για το καθαρό παιχνίδι» δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο ATPTour.com, ο εννέα φορές τιτλούχος σε επίπεδο tour. Ο ίδιος έχει δηλώσει και παλιότερα πως η μητέρα του έχει τη μεγαλύτερη επιρροή από τον καθένα πάνω του.

Αυτή την εβδομάδα στο Περθ, ο Τσιτσιπάς έχει τεθεί επικεφαλής της ελληνικής ομάδας για το United Cup μαζί με ένα άλλο αστέρι του Top 10 που μεγάλωσε ως παιδί τενίστριας, το Νο 6 της παγκόσμιας κατάταξης Μαρία Σάκκαρη. Η μητέρα της Αγγελική Κανελλοπούλου έφτασε στο Νο43 στην παγκόσμια κατάταξη του WTA το 1987.

«Νομίζω ότι είναι πολύ ιδιαίτερο το γεγονός ότι εμείς (ο Στέφανος κι εγώ) είμαστε δύο πολύ καλοί παίκτες και έχουμε και οι δύο πολύ ιδιαίτερες μαμάδες» δήλωσε η Σάκκαρη και συνέχισε: «Για εμάς είναι έμπνευση να έχουμε δύο πολύ ισχυρές γυναίκες στη ζωή μας και να μας υποστηρίζουν. Μου λέει πάντα να το απολαμβάνω γιατί η καριέρα στο τένις είναι πολύ σύντομη. Προς το τέλος της καριέρας σου, συνειδητοποιείς ότι θα έπρεπε να το είχες απολαύσει περισσότερο, οπότε αυτό προσπαθεί να μου διδάξει. Νομίζω ότι τα πάω καλά τον τελευταίο καιρό, απολαμβάνοντας το χρόνο μου στο Tour».

fsb

(Photo credits: WTA via Twitter)

Σαλνίκοβα και Κανελλοπούλου, που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, έχουν τακτικές παρουσίες στα αντίστοιχα ομαδικά τουρνουά του Τσιτσιπά και της Σάκκαρη στο Tour και αμφότερες συζητούν ευχαρίστως για τις δικές τους εμπειρίες από το επαγγελματικό τένις, αν αυτό βοηθάει τα παιδιά τους να καθοδηγήσουν τη δική τους καριέρα.

«Είναι πολύ χρήσιμο να έχεις κάποιον που έχει παίξει σε επαγγελματικό πίπεδο», δήλωσε η Σάκκαρη. «Μπορούν πραγματικά να καταλάβουν όλα αυτά τα συναισθήματα που νιώθουμε στο γήπεδο και προφανώς να μας διδάξουν πολλά πράγματα και να μας πουν τη γνώμη τους. Το κυριότερο είναι να έχουμε την υποστήριξή τους γιατί ξέρουν ακριβώς πώς νιώθουμε στο γήπεδο. Αν δυσκολεύομαι, μπορώ να ζητήσω τη συμβουλή της μαμάς μου, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο».

«Είναι μία πολύ στοργική μαμά, της χρωστάω τα πάντα»

«Μου έχει εμφυσήσει την πειθαρχία», πρόσθεσε ο Τσιτσιπάς για τη Σαλνίκοβα. «Δεν ήταν εύκολη μαζί μου και νομίζω ότι αυτό έγινε για κάποιο λόγο, για να μεγαλώσω πιο δυνατός. Είναι επίσης μια πολύ στοργική, στοργική μαμά. Της χρωστάω πολλά. Ένα πράγμα που ίσως έχω μάθει από εκείνη είναι να μην αφήνεις τίποτα εξωτερικό ή από την άλλη πλευρά του γηπέδου να σε επηρεάζει, έτσι μπορείς να καταπιέζεσαι και να χάνεις ακόμα και αγώνες».

cbj

(Photo credits: Getty images)

Ούτε ο 24χρονος Τσιτσιπάς ούτε η 27χρονη Σάκκαρη είναι αρκετά μεγάλοι για να θυμούνται την επαγγελματική καριέρα των μαμάδων τους. Ωστόσο, η Σάκκαρη παραδέχτηκε ότι η κληρονομιά της Κανελλοπούλου και μόνο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, δεν έκανε πάντα τα πράγματα εύκολα γι' αυτήν, καθώς προσπαθούσε να σφυρηλατήσει τη δική της καριέρα στο παιχνίδι: «Στην ηλικία που ερωτεύτηκα το τένις, ήμουν πολύ μικρή για να καταλάβω τι ήταν η μαμά μου Έχει ένα μεγάλο όνομα στην πατρίδα της στην κοινότητα του τένις. Μόλις συνειδητοποίησα ότι ήταν μια πολύ καλή παίκτρια, δεν ήταν εύκολο να το χειριστώ. Όλοι περιμένουν να κερδίσεις επειδή η μαμά σου ήταν πολύ καλή. Ταυτόχρονα, βρήκα έναν τρόπο να το μπλοκάρω και να παίζω το τένις μου, έχοντας όμως πάντα εκείνη στο πλευρό μου».

Για τον Τσιτσιπά τουλάχιστον ένα από τα επιτεύγματα της μητέρας του ως επαγγελματίας συνδέεται συμβολικά με τη δική του καριέρα. Ο 24χρονος είναι δύο φορές πρωταθλητής στο Rolex Monte-Carlo Masters, όπου η Σαλνίκοβα κατέκτησε επίσης έναν τίτλο στο μονό κατά τη διάρκεια της καριέρας της. «Ήταν αρκετά ωραίο επίτευγμα να μοιράζομαι το όνομά μου με τη μαμά μου στον τοίχο του Monte Carlo Country Club» δήλωσε ο Τσιτσιπάς και εξήγησε: «Θυμάμαι ότι πήγα εκεί για πρώτη φορά, όταν ήμουν περίπου 10 ετών, και είδα το όνομα της μαμάς μου στον τοίχο με τους νικητές. Σκεφτόμουν: «Ίσως κάποια μέρα μπορέσω να πετύχω κάτι παρόμοιο». Από εκεί ξεκίνησε κατά κάποιο τρόπο όλη μου η καριέρα. Πήγαινα στη νότια Γαλλία και έπαιζα σε τοπικά τουρνουά όταν ήμουν οκτώ ετών. Το Monte-Carlo Country Club ήταν ένα από τα πρώτα κλαμπ που επισκέφθηκα στο εξωτερικό και ένα από τα πρώτα τουρνουά που παρακολούθησα ως παιδί. Το να μπορώ να βλέπω τον Ναδάλ να αντιμετωπίζει τον Φέντερερ και άλλους θρύλους του τένις, έχει μια ιδιαίτερη σχέση στην οικογένειά μας».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]