Αννα Κουρνικόβα: Η Ρωσίδα που μάγεψε το κοινό του τένις έστω και για λίγο

Η Αννα Κουρνικόβα αποτελεί ένα από τα μεγάλα what if στο τένις, αλλά παραμένει μία από τις σημαντικότερες influencer στον χώρο του αθλητισμού.

Η Αννα Κουρνικόβα είναι από τις τενίστριες που και να ήθελε απαρατήρητη δεν μπορούσε να περάσει ποτέ. Η ομορφιά της, ερχόταν να δέσει με το τένις που έπαιζε και από πολύ μικρή ηλικία απασχολούσε έντονα όλα τα ΜΜΕ, με αφορμή και τα δύο.

Και δικαιολόγησε αυτό το ενδιαφέρον ως το -πρόωρο- τέλος της καριέρας της. Μια καριέρα που σταμάτησε απότομα εξαιτίας προβλημάτων με την μέση και τα πλευρά της.
Η Κουρνικόβα γεννήθηκε στη Μόσχα τον Ιούνιο του 1981, με τον πατέρα της, Σεργκέι Κουρνίκοβ, να είναι πρωταθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης και η μητέρα της πρωταθλήτρια στα 400 μέτρα στον στίβο. Ακόμη κι ο αδερφός της, Αλαν, είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στο γκολφ.

Η Αννα αποφάσισε να ασχοληθεί με άλλο άθλημα, το τένις, όταν στα 5 της χρόνια, πήρε για δώρο την πρωτοχρονιά μία ρακέτα.

«Θυμάμαι τον πρώτο χρόνο έπαιζα δύο φορές την εβδομάδα. Μόνο για πλάκα. Οι γονείς μου δεν πίστευαν ότι θα θέλω να παίξω επαγγελματικά. Εμένα μου έδινε ενέργεια η ρακέτα» έλεγε σε μία συνέντευξή της και στα 7 της χρόνια, έπεισε τους δικούς της να την γράψουν σε ακαδημία τένις.

Μια απόφαση που δεν μετάνιωσαν ποτέ. Στα 8 της άρχισε να εμφανίζεται σε τουρνουά juniors και τράβηξε γρήγορα τα βλέμματα των ατζέντηδων. Στα 10 της είχε κερδίσει ήδη ένα συμβόλαιο με την ακαδημία τένις του Νικ Μπολετιέρι στην Φλόριντα, τόπος που έμελλε να γίνει και η μόνιμη κατοικία της…

Οι γονείς της αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα και μετακόμισαν στις ΗΠΑ. Στα 14 της άρχισε να κερδίζει τίτλους, μεταξύ αυτών και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα junior στην Ιταλία. Στα 15 της έγινε η νεαρότερη τενίστρια που κερδίζει τουρνουά ενηλίκων και αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κατηγορία Κ18.

Σύντομα, ήρθε και η επαγγελματική καριέρα, στην οποία άρχισε να παίζει σε grand slam από ηλικία 15 ετών!

Οι Spice girls του τένις και οι… μηδέν τίτλοι

Μία καριέρα που θα μπορούσε να είναι καλύτερη αν δεν αναγκαζόταν να αποσυρθεί πολύ πρόωρα, το 2003, σε ηλικία 22 μόλις ετών.

Στα 16 της μόλις χρόνια είχε καταφέρει να φτάσει σε ημιτελικό ενός grand slam (Wimbledon). Εκεί, την σταμάτησε μία τενίστρια με την οποία θα κατακτούσε τίτλους στο διπλό. Την Μαρτίνα Χίνγκις... Η Σαράποβα πάντως έγινε η δεύτερη στην ιστορία του τουρνουά, που στο ντεμπούτο της στην διοργάνωση, κατάφερε να φτάσει ως τα ημιτελικά. Η πρώτη ήταν η Κρις Εβερτ

Αυτό δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες. Τις οποίες όμως δεν κατάφερε ποτέ να επιβεβαιώσει. Δεν κατέκτησε ούτε έναν τίτλο στο απλό, παρά το γεγονός ότι έφτασε στην καριέρα της ως το Νο8 της παγκόσμιας κατάταξης.

Τίτλους πήρε μόνο στο διπλό και μάλιστα οι δύο στο Australian Open. Είναι και οι μοναδικοί της τίτλοι σε grand slam. Τους πήρε με παρτενέρ την Χίνγκις.

Μαζί έκαναν ένα αχτύπητο δίδυμο και κέρδισαν και το προσωνύμιο οι «Spice girls του τένις». Κάτι που το ξεκίνησαν οι ίδιες από πλάκα…

Κέρδισαν τον τίτλο το 1999 και το 2002, αλλά ένα χρόνο μετά η Κουρνικόβα άρχισε να βγάζει σοβαρά προβλήματα με την μέση της. Οταν οι γιατροί της είπαν ότι έχει πάθει ζημιά στον δίσκο και πρέπει να σταματήσει, τότε στα 22 της έβαλε τέλος στην καριέρα της, πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι φανταζόταν. Και πάντα θα μείνει η απορία για το που θα είχε φτάσει αν συνέχιζε.

Η ζωή μετά το τένις και η επιρροή της στα σόσιαλ

Αυτό που εκμεταλλεύτηκε ωστόσο στο έπακρο, ήταν η δημοφιλία της. Το πρόσωπό της έπαιζε σε όλα τα εξώφυλλα. Η ομορφιά της απαράμιλλη και ήταν από τα πρόσωπα που στην Google είχε για αρκετά χρόνια περισσότερες αναζητήσεις από όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες.

Ηταν τόσο μεγάλη η επιρροή της που στη Ρωσία έδωσαν το όνομά της σε γάλα, σε βίντεο game έβαλαν την υπογραφή της και μέχρι και σε… ιό στους υπολογιστές έδωσαν το όνομά της. Ακόμη και στο πόκερ στις ΗΠΑ, όταν κάποιος έχει ζευγάρι Ασο και Ρήγα (Α-Κ) το αναφέρουν ως Αννα Κουρνικόβα

Με την καριέρα της να έχει τελειώσει στο τένις, άρχισε αυτή στη τηλεόραση. Συμμετείχε σε ριάλιτι σόου, αλλά και σε βιντεοκλίπ. Ένα από αυτά ήταν το Escape του Ενρίκε Ιγκλέσιας. Ενα βιντοκλίπ που άλλαξε τη ζωή τους.

Από το 2001 άρχισαν να βγαίνουν ραντεβού και από τότε είναι μαζί. Παντρεύτηκαν, το 2010 πήρε και την Αμερικανική υπηκοότητα και στην πορεία απέκτησαν έναν γιο, τον Νίκολας και μία κόρη, την Λούσι, δίδυμα που ήρθαν στον κόσμο το 2017. Το 2020 ήρθε και το τρίτο τους παιδί, η Μαίρη.