Coco Gauff
04/06/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Η έφηβη τενίστρια Κόκο Γκοφ ζητά ειρήνη και τερματισμό της ένοπλης βίας

Η Αμερικανίδα τενίστρια μετά τη νίκη που την οδήγησε στον τελικό του Γαλλικού Όπεν ζήτησε ειρήνη και τερματισμό της ένοπλης βίας υπογράφοντας στην κάμερα της μετάδοσης του αγώνα.

Η 18χρονη έγραψε το μήνυμά της στην τηλεοπτική κάμερα λίγα λεπτά μετά τη νίκη που της έδωσε το εισιτήριο για τον πρώτο Grand Slam τελικό της καριέρας της.

Την περασμένη εβδομάδα, 19 παιδιά και δύο δάσκαλοι σκοτώθηκαν από ένοπλη επίθεση στο Τέξας. Την Πέμπτη, ένας ένοπλος σκότωσε τρεις υπαλλήλους και έναν ασθενή σε νοσοκομείο της Οκλαχόμα. Στο τέλος της συνέντευξής της εντός γηπέδου μετά τη νίκη της στον ημιτελικό του γαλλικού τουρνουά πήγε στην κάμερα κι άφησε ένα μήνυμα όπως συνηθίζεται στο τουρνουά, γράφοντας πάνω στον φακό: «Ειρήνη - τερματίστε την ένοπλη βία».

«Πραγματικά δεν ήξερα τι θα έγραφα ακόμη και [στις] στιγμές που περπατούσα προς την κάμερα. Απλώς ένιωσα ότι αυτό είναι το σωστό εκείνη τη στιγμή», είπε η τενίστρια Νο23 της παγκόσμιας κατάταξης. «Ξύπνησα σήμερα το πρωί, ξέρετε, και είδα ότι έγινε κι άλλο επεισόδιο με πυροβολισμούς και νομίζω ότι είναι απλά τρελό», πρόσθεσε.

Η Γκοφ λέει ότι αισθάνεται άνετα να μιλάει για την κοινωνική αλλαγή και ονόμασε μια λίστα αθλητών - ΛεΜπρόν Τζέιμς, Σερένα Γουίλιαμς, Μπίλι Τζιν Κινγκ, Ναόμι Οσάκα, Κόλιν Κάπερνικ - ως πρότυπά της ως προς την χρήση των social media.

«Αισθάνομαι ότι πολλές φορές μας βάζουν σε ένα κουτί που οι άνθρωποι λένε πάντα 'ο αθλητισμός και η πολιτική πρέπει να μείνουν χωριστά'. Λέω ναι, αλλά ταυτόχρονα είμαι άνθρωπος πριν από τενίστρια. Φυσικά θα ασχοληθώ με αυτά τα θέματα και θα μιλήσω ανοιχτά για αυτά τα θέματα. Αν μη τι άλλο, ο αθλητισμός μάς δίνει την πλατφόρμα για να μεταφέρουμε μηνύματα που θα φτάσουν σε περισσότερους ανθρώπους».

Η 18χρονη πρωταθλήτρια κατάγεται από τη Φλόριντα και θυμάται ότι είχε φίλους στη σκηνή μιας ένοπλης επίθεσης στην πανεπιστημιούπολη στο Parkland, όπου 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2018. «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά ειδικά στην Αμερική είναι ένα πρόβλημα που, ειλικρινά, συμβαίνει εδώ και μερικά χρόνια, αλλά προφανώς τώρα τραβάει περισσότερη προσοχή. Για μένα είναι σημαντικό, ως άνθρωπος του κόσμου, ανεξάρτητα από το αν είμαι τενίστρια ή όχι.»

Κερδίζοντας την Ιταλίδα Μαρτίνα Τρεβιζάν στους ημιτελικούς την Πέμπτη (02/06), η Γκοφ έγινε η νεότερη φιναλίστ στο Roland Garros. Θα παίξει με την Πολωνή Νο1 του κόσμου Ίγκα Σβιόντεκ στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]