Η Serena Williams δείχνει το όνομά της στη λίστα με τις νικήτριες του Wimbledon
30/05/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Το Wimbledon αλλάζει επιτέλους τον τρόπο που γράφονται τα ονόματα των νικητριών

Ελένη Τζάντασεκ

Ως μέρος της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του γνωστού τουρνουά τέννις, τα ονόματα των νικητών και των νικητριών του Wimbledon θα γράφονται πλέον με τον ίδιο τρόπο, χωρίς τίτλους που υποδηλώνουν την οικογενειακή τους κατάσταση

To All England Lawn Tennis Club, ο όμιλος που οργανώνει κάθε χρόνο το τουρνουά Wimbledon, αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο που γράφονται τα ονόματα των αθλητριών στη λίστα των νικητών που είναι αναρτημένη στο ιστορικό κλαμπ. Από το 1877, όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα, οι διοργανωτές χαράζουν μόνο το αρχικό του ονόματος και το επώνυμό των ανδρών νικητών (π.χ. «R. Nadal» ή «N. Djokovic»). Για τις γυναίκες όμως συμπεριλάμβαναν μέχρι τώρα και τον τίτλο «Mrs.» ή «Μiss», ανάλογα με τον αν η αθλήτρια ήταν παντρεμένη ή όχι. Επιπλέον, οι παντρεμένες αθλήτριες δεν έβλεπαν καν το δικό τους όνομα στη λίστα, καθώς η παράδοση του τουρνουά ήταν να αναγράφονται τα αρχικά και το επώνυμο του συζύγου της καθεμίας. Για παράδειγμα, η περσινή νικήτρια Ash Barty αναγράφεται στη λίστα ως «Miss A. Barty», ενώ η Billie Jean King, της οποίας ο ακτιβισμός σε θέματα ισότητας έχει μείνει στην ιστορία, είναι ακόμα γραμμένη στη λίστα με τις νικήτριες των μονών έξι φορές ως «Mrs. L.W. King», παρά τη λύση του γάμου της με τον Larry King το 1987.

Η συγκεκριμένη αλλαγή είναι μέρος της προσπάθειας του ομίλου να εκσυγχρονίσει ένα πρωτάθλημα που φημίζεται για τις παραδόσεις του, από τα λευκά ρούχα των αθλητών μέχρι το γεγονός ότι οι θεατές απολαμβάνουν φράουλες με κρέμα όσο παρακολουθούν τους αγώνες. Το 2018, οι New York Times επέστησαν την προσοχή του χώρου του τέννις στον τρόπο που οι αγωνοδίκες καλούσαν τους αθλητές μόνο με το επώνυμό τους, ενώ τις αθλήτριες με τον τίτλο «κυρία» ή «δεσποινίς», ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση. Την επόμενη χρονιά, το Wimbledon άλλαξε τον κανονισμό ώστε να χρησιμοποιούνται μόνο επώνυμα για άντρες και γυναίκες.

Το γεγονός ότι το Wimbledon αναθεωρεί τις παραδόσεις του και απαλλάσσεται από εκείνες που δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης είναι εξαιρετικό. Ας ελπίσουμε ότι το παράδειγμά του θα ακολουθήσουν και άλλες διοργανώσεις και αθλήματα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]