Ο στόχος ζωής της Σερένα Γουίλιαμς και το μέλλον του αθλητισμού
02/05/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Ο στόχος ζωής της Σερένα Γουίλιαμς και το μέλλον του αθλητισμού

Κώστας Τόπας

Η θρυλική Αμερικανίδα τενίστρια, Σερένα Γουίλιαμς, η οποία έχει εδραιώσει τη θέση της στα γήπεδα του τένις και την ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, κατάφερε να πετύχει τον στόχο της... ζωής της όπως η ίδια τον χαρακτηρίζει, δημιουργώντας το μέλλον του αθλητισμού.

Η Σερένα Γουίλιαμς ανήκει στο πάνθεον των θρύλων του τένις, καθώς έχει διακριθεί ουκ ολίγες φορές για τα επιτεύγματά της στα κορτ. Mπορεί να καυχιέται για το γεγονός ότι, έχει σημειώσει μια αξιομνημόνευτη πορεία στο γυναικείο τένις και όχι μόνο. Μπορεί να διανύει το 40ο έτος της ηλικίας του, αλλά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο από το να συνεχίσει να γράφει ιστορία εντός κι εκτός κορτ.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η Γουίλιαμς αποτελεί αν όχι η καλύτερη όλων, μία από τις κορυφαίες γυναίκες αθλήτριες στον κόσμο αλλά και συγχρόνως, μια άκρως επιτυχημένη επιχειρηματίας. Κι αυτό διότι η 40χρονη τενίστρια θα συνδέεται πλέον με το αρχιτεκτονικό αριστούργημα της Nike, που θα φέρει το όνομά της. Η συγκεκριμένη εταιρεία θα εγκαινιάσει το κτίριο «Σερένα Γουίλιαμς» στην πανεπιστημιούπολη της Nike World Headquarters (NWH), στο Μπίβερτον του Όρεγκον. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κτίριο στο NWH, το οποίο έχει έκταση 93.000 τετραγωνικών μέτρων (περίπου το μέγεθος 140 γηπέδων τένις πλήρους μεγέθους).

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι οι τρεις πτέρυγες που αποτελούν μεγάλο μέρος της κατασκευής συνδέονται με έναν πύργο 10 επιπέδων, καθιστώντας το κτίριο το ψηλότερο στην πανεπιστημιούπολη. Με αυτόν τον τρόπο η Σερένα Γουίλιαμς θα «ζωντανέψει νέες ιδέες» και θα «δημιουργήσει το μέλλον του αθλητισμού». Αλλωστε αυτό ονειρευόταν και η ίδια όπως είπε στο Instagram.

«Όταν ήμουν μόλις παιδί, επισκέφτηκα την πανεπιστημιούπολη της Nike και είδα ότι οι αθλητές έχουν κτίρια. Μετά από εκείνη την επίσκεψη, ήξερα ότι ήθελα δύο πράγματα στη ζωή μου: να γίνω αθλητής της Nike και να έχω κι εγώ ένα κτίριο». Η 40χρονη Αμερικανίδα αθλήτρια μοιράστηκε με τους 14,6 εκατομμύρια ακολούθους της στο Instagram ότι το να έχει το δικό της κτίριο είναι «κάτι παραπάνω από τιμή», λέγοντας ότι είχε ανατριχιάσει όταν είδε το αποτέλεσμα του «αίματος, του ιδρώτα και πολλών δακρύων».

«Όλο το κτίριο σου κόβει την ανάσα. Κάθε στοιχείο, όπου κι αν πάτε, είναι μια ευκαιρία να εμπνευστείτε. Ελπίζω αυτό το κτίριο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους και να ονειρεύονται μεγαλύτερα από ό,τι πίστευαν ότι ήταν δυνατό», είπε η Σερένα Γουίλιαμς στη Nike.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως μόνο λίγες αθλήτριες έχουν κτίρια με το όνομά τους στην πανεπιστημιούπολη, συμπεριλαμβανομένης της δύο φορές χρυσής Ολυμπιονίκης ποδοσφαιρίστριας, Μία Χαμ και της χρυσής Ολυμπιονίκης, δρομέα μεγάλων αποστάσεων Τζόαν Μπενουάν.

Το κτίριο «Σερένα Γουίλιαμς», το οποίο θα αποτελέσει το χώρο εργασίας για περισσότερους από χίλιους σχεδιαστές του Brand, ξεχωρίζει για τις πράσινες στέγες που έχει αλλά και για το σύστημα λεκάνης απορροής, το οποίο ελαχιστοποιήσει τη συσσώρευση των ομβρίων υδάτων. Εκτός αυτών, το κτίριο διαθέτει πιστοποίηση LEED Platinum, το οποίο αποτελεί «μνημειώδες επίτευγμα» για ένα τόσο μεγάλο κτίριο.

Η SkyLab, η οποία σχεδίασε το κτίριο, εξόπλισε τις βεράντες με συλλέκτες βρόχινου νερού που τροφοδοτούν το νερό για τις τουαλέτες και χρησιμοποίησε 20% των υλικών από προϊόντα ανακύκλωσης. Αυτό μπορεί κανείς να το διακρίνει από τα δάπεδα ορισμένων αιθουσών τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένες σόλες από sneakers της Nike.

Γι’ όλα αυτά η Σερένα Γουίλιαμς δεν θα μπορούσε να μην είχε ρόλο, καθώς όπως δήλωσε η Σούσαν Μπάρνς, διευθύντρια της SkyLab. «Η Σερένα συναντήθηκε επανειλημμένα με τη Nike για να μεταφέρει τη δική της οπτική».

Όπως αναμενόταν η ομάδα σχεδιασμού εμπνεύστηκε από την σπουδαία αθλήτρια ακόμα και για τις πιο μικρές λεπτομέρειες του κτιρίου. Όπως για παράδειγμα τοποθέτησε στην κεντρική πλατεία λευκά τριαντάφυλλα, τα οποία είναι τα αγαπημένα λουλούδια της Γουίλιαμς.

Το σίγουρο είναι ότι μέσα από την προσπάθειά της, η 40χρονη αθλήτρια στοχεύει να βοηθήσει άτομα που παραμένουν στο περιθώριο. Φυσικά, έχει καταφέρει να εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους να πιστέψουν πως μπορούν να πετύχουν όσα φαντάζουν ακατόρθωτα...

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]