Pam_Shriver
21/04/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Παμ Σράιβερ: Η Αμερικανίδα θρύλος του τένις μίλησε για την τραυματική σχέση της με τον 50χρονο προπονητή της όταν ήταν 17

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η Παμ Σράιβερ, νικήτρια πολλαπλών γκραν σλαμ στο διπλό, ζήτησε μεγαλύτερη προστασία για τους νεαρούς τενίστες, μιλώντας για την κακοποιητική σχέση που είχε με τον πρώτο προπονητή της, Ντον Κάντι.

Η Αμερικανίδα θρύλος του τένις λίγο πριν κλείσει 60 χρόνια ζωής, αποκάλυψε πως ξεκίνησε μια σχέση με τον Κάντι όταν εκείνος ήταν 50 κι αυτή μόλις 17. Ανέφερε πως μόλις πρόσφατα βρήκε το θάρρος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της σχέσης.

Πλέον εργάζεται ως τηλεοπτική σχολιάστρια σε θέματα τένις και πολλάκις έχει περιγράψει τους φόβους της ότι οι καταχρηστικές σχέσεις μεταξύ προπονητών και παικτών είναι ένα ανησυχητικό πρόβλημα που συναντάται συχνά και που πρέπει να αντιμετωπιστεί από μια «συμμαχία των αρχών του τένις». Ο Κάντι Αυστραλός πρώην πρωταθλητής στο διπλό του Γαλλικού Όπεν, προπονούσε τη Σράιβερ για μια δεκαετία μέχρι τα 22 της χρόνια, οπότε πήρε τετράμηνη άδεια από το άθλημα και διέκοψε την σχέση. Ο Κάντι πέθανε πριν από δύο χρόνια, σε ηλικία 91 ετών κι η Σράιβερ χωρίς την σκιά του φόβου αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία της.

«Το κύριο κίνητρό μου είναι να γνωστοποιήσω στους ανθρώπους ότι αυτό συνεχίζεται», είπε στην Telegraph. «Πιστεύω ότι οι καταχρηστικές προπονητικές σχέσεις είναι ανησυχητικά συχνές στον αθλητισμό συνολικά. Η ιδιαίτερη εξειδίκευσή μου, ωστόσο, είναι στο τένις, όπου έχω δει δεκάδες περιπτώσεις στις τέσσερις και δεκαετίες μου ως παίκτρια και σχολιάστρια. Κάθε φορά που ακούω για έναν παίκτη που βγαίνει με τον προπονητή του ή βλέπω έναν φυσιοθεραπευτή να δουλεύει σε ένα γυναικείο σώμα στο γυμναστήριο, μου χτυπάει το καμπανάκι».

Η Σράιβερ είπε ότι η σχέση δεν συνιστούσε σεξουαλική κακοποίηση, αλλά ότι ο Κάντι είχε καταχραστεί τη θέση ευθύνης του ως προπονητής της. «Εξακολουθώ να έχω αντικρουόμενα συναισθήματα για τον Ντον», είπε. «Ναι, αυτός και εγώ μπλέξαμε σε μια μακρά και ακατάλληλη υπόθεση. Ναι, απατούσε τη γυναίκα του. Αλλά υπήρχαν πολλά για αυτόν που ήταν ειλικρινή και αυθεντικά. Και τον αγάπησα.

«Ακόμα κι έτσι, ήταν ο μεγάλος της υπόθεσης. Θα έπρεπε να ήταν ο αξιόπιστος ενήλικας. Σε έναν διαφορετικό κόσμο, θα είχε βρει έναν τρόπο να κρατά τα πράγματα επαγγελματικά. Μόνο μετά τη ψυχοθεραπεία άρχισα να νιώθω λίγο λιγότερο υπεύθυνη. Τώρα, επιτέλους, κατάλαβα ότι αυτό που συνέβη είναι πάνω του.

Δεν είχαμε ουσιαστικά σεξουαλική επαφή μέχρι τα 20 μου. Αλλά μοιραζόμασταν δωμάτια. Κάναμε ουσιαστικά ό,τι άλλο μπορούν να κάνουν δύο άνθρωποι που έλκονται ο ένας για τον άλλον. Ο Ντον δεν με κακοποίησε ποτέ σεξουαλικά, αλλά θα έλεγα ότι υπήρξε συναισθηματική κακοποίηση».

Η σχέση είχε ξεκινήσει το έτος αφότου η Σράιβερ είχε ηττηθεί στον τελικό του Γαλλικού Όπεν ως 16χρονη, κάτι που θα παρέμενε η καλύτερη της επίδοση στο μονό σε γκραν σλαμ. Αλλά θα κέρδιζε 21 τίτλους Grand-slam στο διπλό, κερδίζοντας και τα τέσσερα grand-slam με τη Μαρτίνα Ναβρατίλοβα το 1984. Λίγο μετά από εκείνη τη χρονιά ορόσημο, υπήρξε μια διάσπαση με τον Κάντι.

«Μου πήρε μέχρι το τέλος του 1984, όταν ήμουν 22 ετών, να καταλάβω ότι ήρθε η ώρα για μια αλλαγή», είπε. «Ήξερα ότι δεν μπορούσα να το κάνω όσο ακόμα έπαιζα, γι' αυτό έκανα μια τετράμηνη παύση. Είπα μόνο στους πιο στενούς μου φίλους τον πραγματικό λόγο. Σε όλους τους άλλους είπα ότι απλά είχα καεί. Ήξερα ότι δεν μπορούσα να δω καθόλου τον Ντον για ένα διάστημα οπότε άρχισα να ψάχνω για νέο προπονητή.

«Άρχισα να συνεργάζομαι με τον Χανκ Χάρις έναν σχετικά άπειρο προπονητή που είχε παίξει τένις στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Τα όρια δεν ξεπεράστηκαν ποτέ με τον Χανκ, ούτε με τον Έρικ Ράιλι [ο οποίος έγινε ο τελευταίος από τους τρεις προπονητές της το 1990]. Στην πραγματικότητα συνέχισα να χρησιμοποιώ τον Ντον ως σύμβουλο προπονητή, επειδή ήταν τόσο διορατικός για το παιχνίδι μου. Αλλά ούτε αυτός, ούτε εγώ προσπαθήσαμε ποτέ να αναζωπυρώσουμε τίποτα κάτι για το οποίο θα δώσω τα εύσημα και στις δύο πλευρές».

Η Σράιβερ ωστόσο πιστεύει ότι έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος των καταχρηστικών σχέσεων προπονητή - αθλητή και ότι οι αρχές του τένις πρέπει να ενωθούν για να προστατεύσουν τους νεαρούς παίκτες.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]