caster_semenya111
08/06/2023
ΣΤΙΒΟΣ

The Race to be Myself: Η Κάστερ Σεμένια θα πει την αδιαπραγμάτευτη αλήθεια της, μέσα από την αυτοβιογραφία της

Πηνελόπη Γκιώνη

Μέσα σε μερικές σελίδες θα προσπαθήσει να χωρέσει τη δική της πραγματικότητα η Ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, Κάστερ Σεμένια, για τη μεγάλη ιστορία με τον υπερανδρογονισμό, τις θεραπείες που έπρεπε να κάνει και τη «διαμάχη» με την παγκόσμια ομοσπονδία στίβου.

H κορυφαία δρομέας των 800μ. της εποχής μας, Κάστερ Σεμένια, ετοιμάζεται να εκδώσει τα απομνημονεύματά της με τίτλο «The Race to be Myself» μέσω του οίκου Stormzy's #Merky Books, όπου και θα αποκαλύπτει όλα όσα πέρασε η ίδια στο κυνήγι του να είναι ο εαυτός της χωρίς κανείς να αμφισβητεί για την ταυτότητά της.

Η Νοτιοαφρικανή πρωταθλήτρια ήταν μόλις 18 ετών όταν το 2009 κέρδισε για πρώτη φορά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Βερολίνο και έγινε γνωστή. Όμως η επιτυχία της, τότε, είχε επισκιαστεί από τις φήμες πως η ίδια είναι άνδρας και τα ερωτήματα για το φύλο της. Έκτοτε κέρδισε δύο φορές τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τρεις φορές το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, όμως η πορεία της έως την κορυφή δεν ήταν εύκολη. Πρώτα αναγκάστηκε να περάσει μία διαδικασία μείωσης των επιπέδων τεστοστερόνης, λαμβάνοντας μία ειδική φαρμακευτική αγωγή, και της απαγορεύτηκε να τρέχει τις αποστάσεις από τα 400μ. έως και το μίλι αν δεν κάνει τη συγκεκριμένη θεραπεία. Κάποια στιγμή, μάλιστα, η Σεμένια είχε πει ευθέως στους αρμόδιους της Παγκόσμιας ομοποσπονδίας πως «μπορείτε να έρθετε να σας δείξω το αιδοίο μου αν θέλετε, για αν δείτε πως είμαι γυναίκα».

Πρόσφατα, η Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου αποφάσισε να απαγορεύσει σε όλες τις αθλήτριες με υπερανδρογονισμό αλλά και τις τρανς να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες.

Η Σεμένια εξηγεί στο βιβλίο της πως η αγωγή που πήρε το 2011, μετά από απόφαση του CAS, την αρρώστησε, την έκανε να πάρει κιλά και της προκάλεσε κρίσεις πανικού ενώ εξηγεί πως αποκαλύπτει όλες αυτές τις λεπτομέρειες για να εκπαιδεύσει, να διαφωτίσει για να ενημερώσει για το πως ο κόσμος μπορεί να καλωσορίσει όσους γεννήθηκαν διαφορετικοί. Η αθλήτρια απέτυχε δύο φορές να ανατρέψει την απόφαση του CAS και το 2021 προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μπορεί να έχετε ακούσει κάποια από την ιστορία μου όλα αυτά τα χρόνια και μπορεί να με έχετε δει να τρέχω ή να στέκομαι περήφανη στο βάθρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά που πρέπει να διηγηθώ για τη δύναμη, το θάρρος, την αγάπη, την ανθεκτικότητα και το να είσαι αληθινός σε αυτό που είσαι. Θέλω αυτό το βιβλίο να δείξει στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πώς να κάνουν ακριβώς αυτό», εξήγησε.

Το #MerkyBooks δήλωσε ότι το The Race to be Myself θα αφηγείται με «συναρπαστική ταχύτητα, άμεση ειλικρίνεια και το πνεύμα της προκλητικότητας» και θα καλύπτει την αγροτική παιδική ηλικία της αθλήτριας, την αθλητική της καριέρα και τη δικαστική της μάχη, καθώς και θα δίνει μια εικόνα για τον «εξευτελισμό που αναγκάστηκε να υποστεί δημόσια και ιδιωτικά».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]