anita horvat
10/04/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Ανίτα Χορβάτ: «Αυτά τα τρελά ρεκόρ είναι για να σπάνε»

Πηνελόπη Γκιώνη

Το παγκόσμιο ρεκόρ των 800μ. της Γιαρμίλα Κρατοσβίλοβα με 1:53.28 παραμένει άθικτο εδώ και 40 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια μόνο η Κάστερ Σεμένια έχει καταφέρει να τρέξει γρηγορότερα από 1:55 όμως η Σλοβένα Ανίτα Χορβάτ εξηγεί πως τα ρεκόρ είναι για να καταρρίπτονται.

Η δευτεραθλήτρια Ευρώπης στον κλειστό στίβου, Ανίτα Χορβάτ, εγκατέλειψε τα 400μ. και αφοσιώθηκε στο 800άρι. Λίγο καιρό μετά από αυτή της την απόφαση, κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο της μετάλλιο σε διεθνή διοργάνωση. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που διεξήχθη τον Μάρτιο στην Τουρκία, η Χορβάτ τερμάτισε δεύτερη πίσω από την τρομερή Βρετανίδα Κίλι Χόντγκινσον και έκανε ένα όνειρό της πραγματικότητα.

Σε αντίθεση με τη συμπατριώτισσά της και πρωταθλήτρια του επί κοντώ, Τίνα Σούτεϊ, που στόχευε στο χρυσό και δεν ήταν ικανοποιημένη που τελικά κατέληξε με το ασημένιο, η Χορβάτ ευχαριστήθηκε πολύ με τη δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο: «Το μετάλλιο σίγουρα μου έδωσε λίγη περισσότερη αυτοπεποίθηση αλλά και την επιθυμία και τον ενθουσιασμό να κερδίσω άλλο ένα μετάλλιο», εξηγεί στο siol.net ενώ δηλώνει πως πιστεύει ότι πλέον θα την καλούν πιο εύκολα στα μίτινγκ γεγονός που θα τη βοηθήσει αρκετά.

Η 26χρονη πρωταθλήτρια έχει βάλει ήδη την υπογραφή της στο εθνικό ρεκόρ των 400μ. και πλέον θα στοχεύσει στο να κάνει δικό της και το ρεκόρ των 800μ., αν και το εγχείρημα αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο...

Τα τρελά ρεκόρ δεν την τρομάζουν

Σε αυτό το αγώνισμα, τα ρεκόρ είναι -γενικά- τρελά. Το παγκόσμιο ρεκόρ ανοιχτού το κατέχει εδώ και σχεδόν 40 χρόνια η Τσέχα θρύλος Γιαρμίλα Κρατοσβίλοβα (1:53.28), ενώ το ρεκόρ κλειστού χώρου κατέχει η Σλοβένα Γιολάντα Τσέπλακ (1:55.82), η οποία είναι επίσης κάτοχος του εθνικού ρεκόρ Σλοβενίας στον ανοιχτό (1:55.19). Αξίζει να αναφέρουμε πως η επίδοση της Τσεπλάκ στον ανοιχτό είναι η δέκατη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Το εγχείρημα της Χορβάτ κρίνεται δύσκολο αλλά, όπως εξηγεί η ίδια, όχι ακατόρθωτο αφού αυτοί οι αριθμοί δεν την τρομάζουν.

«Αυτά τα ρεκόρ είναι λίγο τρελά αλλά τα ρεκόρ υπάρχουν για να καταρρίπτονται», δηλώνει χωρίς να θέτει ακόμη συγκεκριμένους χρονικούς στόχους: «Δεν θέλω να θέσω στον εαυτό μου όρια, οπότε δεν το σκέφτομαι. Επικεντρώνομαι στο να είμαι η καλύτερη και να ξεπερνάω τον εαυτό μου όσο το δυνατόν περισσότερες φορές».

Βέβαια, στην αρχή δεν ήταν και πολύ ενθουσιώδης με τη μετάβαση στα 800 μέτρα, όπως εξήγησε: «Βασικά ήταν ιδέα του προπονητή μου, δεν ήμουν πραγματικά ευχαριστημένη με αυτό αλλά εκείνος το επεξεργάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι αγχωτικό για μένα. Με άκουσε. Είναι υπεύθυνος για τα πάντα», θυμάται για τη μετάβαση που οραματίστηκε ο προπονητής της Τεβζ Κορέν, με τον οποίο άρχισε να συνεργάζεται το 2020. Η απόφαση απέδωσε γρήγορα καρπούς και μετά από κάποιες αρχικές δυσκολίες, βρέθηκε σε μια νέα κατάσταση, κάνοντας ατομικό ρεκόρ με 1:58.96 στο περσινό Diamond League στο Χορζόφ της Πολωνίας.

Το να τρέξει γρηγορότερα από 1:59 στην πρώτη της «σοβαρή» σεζόν μεταξύ των 800μ. ήταν μια μικρή έκπληξη, είχε δηλώσει σε συνέντευξή της, αλλά έκτοτε γνώρισε καλύτερα τα μυστικά της τακτικής του αγωνίσματος. Κατά κάποιο τρόπο, η εμπειρία μετράει στο 800άρι και θεωρείται ένα ένα αγώνισμα για πιο ώριμους αθλητές: «Δεν ξέρω, είναι δύσκολο να πω. Για μένα αυτό το αγώνισμα μπορεί να είναι λίγο πιο εύκολο, επειδή έχω τις σωστές σωματικές προδιαθέσεις αλλά για κάθε νίκη πρέπει να είσαι πνευματικά ώριμος, οπότε είναι δύσκολο να το προσδιορίσεις. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή, πολλά περισσότερα χιλιόμετρα, αλλά είναι δύσκολο να πω αν είναι πιο δύσκολο ή πιο εύκολο [απ΄τα 400μ.]. Είναι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος προπόνησης», εξηγεί.

Αλλά και οι αγώνες είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Συνήθιζε να τρέχει τα 400 μέτρα στον δικό της διάδρομο και τώρα χρειάζεται να παλεύει με τις αντιπάλους της πολύ πιο άμεσα, ώμο με ώμο και αγκώνας με αγκώνα: «Πέφτουν πολλές αγκωνιές... Υπάρχουν πολλές τακτικές, κλεισίματα. Πρέπει να είσαι εκεί 100%, να ξέρεις πού βρίσκονται οι άλλοι, να ακούς. Εκτός του ότι πρέπει να εστιάζεις στον εαυτό σου, πρέπει να σκέφτεσαι συνέχεια τους άλλους, πού βρίσκονται, τι κάνουν, τι πρόκειται να κάνουν», δήλωσε ενώ τόνισε για την Χόντγκινσον: «Είναι άλλης κλάσης. Στο Ευρωπαϊκό προσπάθησα να την ακολουθήσω αλλά μου ξέφυγε».

Η Χορβάτ θα ετοιμαστεί τώρα για μία σεζόν γεμάτη δυνατά τεστ και αγώνες με μεγάλο ανταγωνισμό, με αποκορύφωμα το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στη Βυοδαπέστη (19-27/8): «Οι Αφρικανές είναι πολύ καλές αλλά ο αγώνας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι διαφορετικός, είναι πιο σκληρός αλλά σίγουρα και πιο διασκεδαστικός».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]