mary keitany
29/03/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Μέρι Κεϊτάνι: Μαρτυρία πως δεχόταν πιέσεις για σεξ ώστε να συμμετάσχει διεθνείς αγώνες

Πηνελόπη Γκιώνη

H κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στον μαραθώνιο γυναικών, Μέρι Κεϊτάνι, προχώρησε σε μία πολύ σοβαρή μαρτυρία η οποία ίσως ανοίξει το ζήτημα της παρενόχλησης και κακοποιήσης γυναικών στον αφρικανικό στίβο.

Αρκετές ελίτ δρομείς καταγγέλουν πως άνδρες σε θέσεις εξουσίας απαιτούν σεξ από τις αθλήτριες, με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε προπονητές ή ευκαιρίες να αγωνιστούν σε αγώνες στο εξωτερικό. Αυτό προκύπτει από έρευνα των ειδησεογραφικών και αθλητικών γραφείων της σουηδικής ραδιοφωνίας, τα δεδομένα της οποίας επιβεβαίωσε η πρωταθλήτρια του μαραθωνίου Μέρι Κεϊτάνι.

Η σταρ του μαραθωνίου και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ, που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, Μέρι Κεϊτάνι δήλωσε δημόσια ότι η ίδια υπέστη τέτοιου είδους πιέσεις, οι οποίες ξεκίνησαν όταν ήταν μόλις 16 ετών, σύμφωνα με όσα αναφέρει το sverigesradio.se.

«Συνήθιζαν να μου λένε "Μαίρη, ξέρεις ότι αν θέλεις να πας στο εξωτερικό πρέπει να περάσεις το τάδε στάδιο" και εγώ τους έλεγα όχι», δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της σουηδικής ραδιοφωνίας για το τι πιστεύει ότι ήθελαν αυτοί οι άνδρες από εκείνη, η δρομέας ήταν κατηγορηματική: «Φυσικά σεξ, τίποτα άλλο. Αυτό είναι όλο».

Η ίδια δήλωσε ότι οι άνδρες έδειξαν τους πρωταθλητές και είπαν ότι αν ήθελε και εκείνη να φτάσει στην κορυφή, έπρεπε να κάνει ό,τι της έλεγαν. Και αυτό που ήθελαν από εκείνη ήταν σεξ, λέει η μαραθωνοδρόμος και συνεχίζει: «Γιατί μου έλεγαν κάτι σαν "αυτοί οι πρωταθλητές, αυτοί που είναι στην κορυφή, ξέρεις ό,τι έχουν περάσει. Υποφέρουν πραγματικά».

Η Κενυάτισσα λέει ότι οι άνθρωποι που είχε γύρω της θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως προστασία απέναντι σε αυτούς τους άνδρες, ωστόσο είδε πολλούς δρομείς που δεν είχαν αυτή την υποστήριξη. Και αυτού του είδους η πίεση μπορεί να επηρεάζει τις γυναίκες που βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου των μεγάλων αποστάσεων, οι οποίες αγωνίζονται σε πρωταθλήματα ή τις βλέπουμε σε μεγάλα μίτινγκ στίβου.

Πολλές με τις οποίες μίλησε η σουηδική ραδιοφωνία στο πλαίσιο της έρευνάς της φοβούνταν αντίποινα αν μιλούσαν ανοιχτά για το θέμα. Ωστόσο, αρκετές ελίτ δρομείς που αγωνίζονται σε διαφορετικά επίπεδα είπαν στους δημοσιογράφους ανώνυμα και ανεξάρτητα η μία από την άλλη ότι είχαν δει ή είχαν βιώσει οι ίδιοι πως προπονητές, παράγοντες ή άλλοι άνδρες σε θέσεις ισχύος απαιτούσαν σεξ με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε προπονήσεις ή ευκαιρίες για να αγωνιστούν.

Η μαρτυρία «σπαράζει καρδιές» λέει ο επικεφαλής της ακεραιότητας του αθλητισμού.
Οι μαρτυρίες προέρχονται πρωτίστως από την Ανατολική Αφρική, η οποία είναι και το μέρος του κόσμου που κυριαρχεί στο άθλημα σε επίπεδο ελίτ.

Η AIU (Athletics Integrity Unit - Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου) διερευνά τα παραπτώματα στον κόσμο του διεθνούς στίβου και ο επικεφαλής της, Μπρετ Κλόθιερ, αντέδρασε έντονα όταν πληροφορήθηκε τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε η σουηδική ραδιοφωνία: «Πρώτα απ' όλα, είναι σπαρακτικό. Και είναι συγκλονιστικό αυτό που πρέπει να περάσουν οι γυναίκες που περιγράψατε και πραγματικά πρέπει ως κλάδος να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τέτοιου είδους συμπεριφορές για να αλλάξουμε το άθλημα, να το κάνουμε ένα ασφαλές μέρος». Ο ίδιος δήλωσε ότι η AIU γνωρίζει ότι πολλές γυναίκες δρομείς, ειδικά εκείνες από την Ανατολική Αφρική, αντιμετωπίζουν συχνά δύσκολες καταστάσεις και παραδέχθηκε ότι η AIU δεν έχει θέσει το θέμα σε επαρκή προτεραιότητα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]