Μαρτίνα Ναβρατίλοβα: «Χωριστές κατηγορίες για βιολογικές και τρανς γυναίκες»
28/03/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Μαρτίνα Ναβρατίλοβα: «Χωριστές κατηγορίες για βιολογικές και τρανς γυναίκες»

Πηνελόπη Γκιώνη

Η θρυλική τενίστρια Μαρτίνα Ναβρατίλοβα χαρακτήρισε την απαγόρευση της World Athletics για τις τρανς γυναίκες από τους αγώνες γυναικών ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» για τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού.

Η 66χρονη πρώην τενίστρια, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, η οποία πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι νίκησε τον καρκίνο του μαστού και του λαιμού, δήλωσε ότι ο κόσμος «επιτέλους ξύπνησε» και ελπίζει ότι και άλλα αθλήματα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του στίβου.

Οι διεμφυλικές γυναίκες θα απαγορεύεται να αγωνίζονται με τις γυναίκες σε διεθνείς διοργανώσεις στίβου, μετά από απόφαση της World Athletics, για να «δοθεί προτεραιότητα στη δικαιοσύνη και την ακεραιότητα των γυναικείων αγώνων πριν από την ένταξη», όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής Σεμπάστιαν Κόου. Η Ναβρατίλοβα έχει εκφράσει έντονα την άποψη ότι οι τρανς γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίσουν τις βιολογικές γυναίκες από την ανησυχία ότι έχουν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα που δεν μπορεί να αφαιρεθεί απλά με τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης. Η πρώην Νο1 τενίστρια του κόσμου λέει ότι οι πρωταθλήτριες χαίρουν σεβασμού επειδή «υψώνονται πάνω από τις υπόλοιπες, όταν όλα τα άλλα είναι ίσα».

«Η καλύτερη ιδέα είναι οι κατηγορίες»

Η ίδια, είναι μέλος της Ομάδας Εργασίας για την πολιτική του γυναικείου αθλητισμού, η οποία εξετάζει πώς να συμπεριληφθούν οι τρανς γυναίκες και τα κορίτσια στον αθλητισμό χωρίς να τίθενται σε μειονεκτική θέση οι cis γυναίκες. Μιλώντας στους Times, δήλωσε: «Νομίζω ότι η καλύτερη ιδέα θα ήταν οι κατηγορίες "βιολογικές γυναίκες" και "βιολογικά κορίτσια" και στη συνέχεια μια "ανοιχτή" κατηγορία. Θα είναι μια κατηγορία για όλους τους υποψήφιους: άνδρες που αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες, γυναίκες που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες, γυναίκες που αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες, άνδρες που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες- μη δυαδικές (non binary). Θα είναι μια γενική κατηγορία». Η εννέα φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon δήλωσε ότι όταν κάποιος περάσει την ανδρική εφηβεία «δεν υπάρχει τρόπος να σβήσει αυτό το σωματικό πλεονέκτημα».

Επίσης εξήγησε ότι η Ομάδα Εργασίας για την Πολιτική Γυναικείου Αθλητισμού έχει καταγράψει όλους τους τρόπους με τους οποίους το ανδρικό σώμα διαφέρει από το γυναικείο. Οι διαφορές περιλαμβάνουν την ικανότητα των πνευμόνων και ένα παράδειγμα που ανέφερε η τενίστρια ήταν η τραχεία, η οποία είναι 25 έως 50 τοις εκατό μεγαλύτερη στους άνδρες. Η Ναβρατίλοβα δήλωσε: «Εάν μπορείτε να αναπνέετε γρήγορα και βαθιά, αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα στον αθλητισμό υψηλού επιπέδου». Όσον αφορά τα επίπεδα ορμονών και τους αναστολείς της εφηβείας, η Ναβρατίλοβα δήλωσε: «Η ουσία είναι ότι πραγματικά δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε κανέναν να πάρει φάρμακα για να προκριθεί». Άλλα βιολογικά πλεονεκτήματα που έχουν οι άνδρες έναντι των γυναικών περιλαμβάνουν τη σκελετική δομή, το πάχος του δέρματος και τη μυϊκή μάζα.

Η Ναβρατίλοβα δεν έχει ντραπεί ποτέ να μοιραστεί τις απόψεις της και είναι μια έντονη επικριτής των πολιτικών του GOP. Πέρυσι, η ίδια αντέδρασε οργισμένα όταν η τρανς κολυμβήτρια του UPEN, Λία Τόμας, κέρδισε το βραβείο NCAA (του κολεγιακού πρωταθλήματος) Γυναίκα της Χρονιάς.

WΑ: Χειροκροτήθηκε η απόφαση απαγόρευσης των τρανς γυναικών αλλά δεν έλειψε η κριτική

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]