Η Ουκρανή Σαλαντούχα «θυμίζει» το Βερολίνο 1936 για να παραμείνουν οι Ρώσοι εκτός Ολυμπιακών
16/02/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Η Ουκρανή Σαλαντούχα «θυμίζει» το Βερολίνο 1936 για να παραμείνουν οι Ρώσοι εκτός Ολυμπιακών

Οι αντιδράσεις για ενδεχόμενη συμμετοχή των Ρώσων στους Ολυμπιακούς του Παρισιού όλο και φουντώνουν, με τη χάλκινη Ολυμπιονίκη του τριπλούν Όλια Σαλαντούχα να στέλνει σημαντικό μήνυμα στη ΔΟΕ.

Η χάλκινη Ολυμπιονίκης της Ουκρανίας Όλια Σαλαντούχα πρότεινε στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ να διδαχθεί από την ιστορία όταν θα αποφασίσει αν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές επιτρέπεται να αγωνιστούν στο Παρίσι 2024.

Η Ολυμπιονίκης του Λονδίνου το 2012 στο τριπλούν δήλωσε ότι ο Μπαχ είναι «ένας έξυπνος άνθρωπος» και θα πρέπει να είναι σε θέση να δει τους ιστορικούς παραλληλισμούς μεταξύ των Αγώνων του 1936 στο Βερολίνο και αυτούς του Παρισιού του 2024.

«Ας θυμηθούμε τι συνέβη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, όπου πόζαρε ο Χίτλερ», δήλωσε η Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο AFP. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι του 2014, άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία: «Ακόμη και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία αποξενώθηκε από τους Αγώνες. Μετά από αυτό το κακό, ήταν δύσκολο για τον κόσμο να συμπεριφερθεί διαφορετικά. Βλέπουμε το ίδιο πράγμα εδώ, ειδικά από τη στιγμή που ο πόλεμος συνεχίζεται ακόμα! Η λογική του Μπαχ μπορεί να γίνει κατανοητή, αλλά κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει μαζί της. Μπορεί να θέλει να αγωνιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αθλητές». Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Γερμανία αποκλείστηκαν από το Λονδίνο του 1948, την πρώτη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι διερευνά μια οδό για να επιτρέψει σε αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να αγωνιστούν στους επερχόμενους Αγώνες ως ανεξάρτητοι. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής Στάνισλαβ Ποντνιάκοφ δήλωσε ότι θα ήταν απαράδεκτο η Ρωσία να υπόκειται σε διαφορετικούς όρους από άλλες χώρες στους Ολυμπιακούς αγώνες.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται και άνθρωποι πεθαίνουν και πόλεις καταστρέφονται καθημερινά», λέει η Σαλαντούχα και συνεχίζει: «Και τι βλέπουμε στη Ρωσία; Εκατοντάδες επαγγελματίες αθλητές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον πόλεμο με την Ουκρανία. Αλλά δεν ακούσαμε ότι κάποιος μίλησε κατά του πολέμου. Πείτε μου, κάτω από τέτοιες συνθήκες, είναι τίμιο και δίκαιο να επιτρέπεται στους Ρώσους να αγωνίζονται ακόμη και με ουδέτερη σημαία;»

Η Σαλαντούχα ισχυρίζεται ότι περισσότερες από 40 χώρες είναι έτοιμες να μποϊκοτάρουν το Παρίσι 2024, εάν η Ρωσία και η Λευκορωσία γίνουν δεκτές, ουδέτερες ή όχι.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]