ηερ
18/01/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Γιάνα Κότσακ: Όλοι μιλούν για τη «νέα Βλάσιτς» στο ύψος γυναικών

Πηνελόπη Γκιώνη

Ένα 16χρονο κορίτσι από την Κροατία «έκλεψε» το Εθνικό ρεκόρ Κ18 της χώρας της από τη Μπλάνκα Βλάσιτς και δεν ήταν λίγοι αυτοί που μίλησαν για το νέο αίμα στον κροάτικο στίβο αλλά και τη... «νέα Βλάσιτς» του παγκόσμιου ύψους.

To 2006, που η Μπλάνκα Βλάσιτς βρισκόταν σε μία από τις πολύ καλές χρονιές της και που έκανε για ακόμη μία φορά το 2.03μ να φαίνεται παιχνιδάκι, η Γιάνα Κότσακ γεννιόταν.

Όταν η νεαρή κροάτισσα Κότσακ γιόρταζε τα 10α γενέθλιά της η θρυλική Μπλάνκα Βλάσιτς, που πλησίασε το παγκόσμιο ρεκόρ ύψους γυναικών τρομακτικά πολύ, έδινε τους τελευταίους αγώνες της καριέρας της αφού οι τραυματισμοί την είχαν «λυγίσει» και δεν μπορούσε να συνεχίσει άλλο. Άφηνε, όμως, πίσω της μία τεράστια κληρονομιά στον κροάτικο στίβο αλλά και το ύψος γυναικών γενικότερα αφού το όνομά της είναι πλέον συνυφασμένο με τις μεγάλες πτήσεις και τους πανηγυρισμούς με… χορό.

Σίγουρα, όμως, όταν αποφάσισε η 16χρονη σήμερα Κότσακ να ξεκινήσει τον αθλητισμό θα άκουσε συχνά το όνομα της Βλάσιτς. Το καλοκαίρι του 2022, μόλις δύο μήνες αφού είχε κλείσει τα 16, πήρε τον πρώτο της μεγάλο τίτλο αφού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ18 κέρδισε το έπταθλο με 6106 βαθμούς. Τότε είχε κάνει στο ύψος 1.87μ, είχε βελτιώσει το ρεκόρ της κατά 4 εκατοστά και δυσκολευόταν ακόμη και η ίδια να το πιστέψει.

Λίγους μήνες μετά, θέλησε να ξεκινήσει τη νέα χρονιά με ένα μοναδικό ρεκόρ. Αγωνιζόμενη σε μίτινγκ στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, η Κότσακ υπερέβη τα 1.90μ για να καταρρίψει ένα ρεκόρ (εθνικό ρεκόρ Κ18) στο οποίο είχε την υπογραφή της η Μπλάνκα Βλάσιτς. To ρεκόρ της Βλάσιτς κράτησε 22 ολόκληρα χρόνια αλλά είχε έρθει η ώρα της Κότσακ για να το διαλύσει.

Η νεαρή αθλήτρια έσα σε οχτώ μήνες κατάφερε να βελτιώσει το ρεκόρ της στον κλειστό κατά 11 (!) εκατοστά αφού τον Μάρτιο του 2022 είχε πηδήξει 1.79μ. Παράλληλα, έκανε και εθνικό ρεκόρ στο μήκος με 6.15μ.

Όπως είναι λογικό, έφερε αναμνήσεις από τις καλές εποχές που η Μπλάνκα Βλάσιτς εντυπωσίαζε τους πάντες με το ιδιαίτερο στυλ της και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της και πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για τη νέα Βλάσιτς… αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς (και η Κότσακ πολύ μικρή) για να κριθεί κάτι τέτοιο. Βέβαια, η Κότσακ ακολουθεί τη «σωστή» πορεία στον στίβο και ασχολείται ακόμη με όλα τα αγωνίσματα κάνοντας έπταθλο όμως δεν αποκλείεται να τη δούμε να ειδικεύεται σε ένα μόνο αγώνισμα αργότερα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]