few
12/01/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Η Τιρουνές Ντιμπάμπα επιστρέφει στους αγώνες, μετά από 4 χρόνια απουσίας

Πηνελόπη Γκιώνη

Ο ημιμαραθώνιος του Χιούστον θα γεμίσει εξαιρετικές δρομείς, όπως κάθε χρόνο, αλλά φέτος οι διοργανωτές θα έχουν την ξεχωριστή τιμή να κάνει το comeback της στη διαδρομή τους η κορυφαία Τιρουνές Ντιμπάμπα.

Ακόμη κι αν κάποιος δεν γνωρίζει από στίβο, δεν γίνεται να μην έχει ακούσει ποτέ το όνομά της. Η Τιρουνές Ντιμπάμπα έχει στιγματίσει μία ολόκληρη εποχή στον στίβο και τα αγωνίσματα των αποστάσεων αφού όποιος έχει παρακολουθήσει Ολυμπιακούς Αγώνες την έχει δει να φιγουράρει στο βάθρο σε τέσσερις συνεχόμενες διοργανώσεις.

Το τέταρτο από έξι παιδιά μιας οικογένειας που είχε μεγάλη παράδοση στο τρέξιμο και τις διακρίσεις με την ίδια να κατέχει το «ρεκόρ» της οικογενείας. Η συλλογή της είναι τεράστια, μόνο και μόνο το γεγονός πως έχει τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (έξι στο σύνολο) αποτελεί από μόνο του τεράστιο επίτευγμα. Η ίδια έχει ακόμη έξι μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα (πέντε χρυσά, ένα ασημένιο) και τρία χρυσά στο ηπειρωτικό πρωτάθλημα (Αφρικής).

H… καταστροφέας με το παιδικό πρόσωπο (Βaby faced destroeyer) όπως την έχουν αποκαλέσει κατά καιρούς αφού η γλυκιά της όψη δεν συνάδει με την έξτρα εκρηκτική της προσωπικότητα που την οδηγούσε στο να καταστρέφει κάθε ρεκόρ που έβαζε στο μάτι, εδώ και τέσσερα χρόνια δεν είχε δώσει κανέναν αγώνα. Η τελευταία φορά που θαυμάσαμε τον άρτιο καλπασμό της ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 όταν είχε τρέξει το τελευταίο της 10άρι, στη Βαλένθια. Έπειτα αποσύρθηκε ώστε να γεννήσει το δεύτερο παιδί της όμως δεν μπόρεσε να κρατηθεί άλλο μακριά από το επαγγελματικό τρέξιμο, τον ανταγωνισμό, τις σημαντικές κούρσες και τα ρεκόρ.

Στις 15 Ιανουαρίου θα τρέξει τον πρώτο της ημιμαραθώνιο μετά από το 2018 και όλοι αναμένουν να δουν τι επίδοση θα συνοδεύσει την επιστροφή της, αν και μικρή σημασία θα έχει μπροστά στο γεγονός πως αυτή η μεγάλη αθλήτρια τρέχει ξανά σε μεγάλους αγώνες. Αυτή τη στιγμή η Ντιμπάμπα κατέχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στα 5000μ αφού η Γκιντέι της πήρε το παγκόσμιο ρεκόρ το 2020.

«Ο αγώνας του Χιούστον είναι πολύ δημοφιλής και, αφού η προπόνησή μου έχει πάει καλά, φαίνεται πως θα είναι ένας καλός τρόπος να τεστάρω τον εαυτό μου και να δω τι μπορεί να έρθει μετά» δήλωσε, σα να μας κλείνει το μάτι για όσα σκοπεύει να κάνει στο μέλλον.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]