Nafi Thiam
15/11/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Ναφισάτου Τιάμ: Ανοίγει νέο κεφάλαιο στην καριέρα της και στοχεύει στο απόλυτο ρεκόρ

Πηνελόπη Γκιώνη

Ποτέ στην ιστορία του αθλήματος δεν έχει καταφέρει μία αθλήτρια ή ένας αθλητής των συνθέτων αγωνισμάτων να κατακτήσει τρεις διαδοχικούς Ολυμπιακούς τίτλους. Η Ναφισάτου Τιάμ θέλει να γίνει η πρώτη που το καταφέρνει αυτό κι εμείς ανυπομονούμε να δούμε την εξέλιξη αυτής της προσπάθειας.

Μία μέρα πριν τα 28α γενέθλιά της η Νάφι Τιάμ έγινε για δεύτερη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στο Μόναχο 2022. Νωρίτερα είχε γίνει Παγκόσμια πρωταθλήτρια επίσης για δεύτερη φορά (αυτό ήταν το τρίτο της μετάλλιο σε Παγκόσμια πρωταθλήματα). Είναι στο Νο3 όλων των εποχών στο έπταθλο, έχει δύο Ολυμπιακά χρυσά και οδεύει προς ένα ιδιαίτερο και ιστορικό ρεκόρ.

Δεν είναι εύκολο να διατηρήσεις τον Ολυμπιακό τίτλο και να κατακτήσει δύο συνεχόμενα Ολυμπιακά χρυσά. Αντιθέτως, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Όμως η Βελγίδα πρωταθλήτρια το κατάφερε και θέλει να καταφέρει κάτι ακόμη πιο φοβερό τώρα. Και εμείς ήδη φανταζόμαστε να κατακτά το τρίτο της χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και να μας κάνει να παραληρούμε. Η ίδια για την ώρα σκέφτεται πρώτα τους πόντους και τα ρεκόρ και μετά τα μετάλλια. Η χρυσή Ολυμπιονίκης του επτάθλου είναι μία από τις μόλις τέσσερις αθλήτριες όλων των εποχών που έχουν καταφέρει να σπάσουν το φράγμα των 7000 βαθμών αφού το 2017 έκανε τον καλύτερο αγώνα της ζωής της μέχρι Thiamτώρα στο δημοφιλές μίτινγκ του Γκότζις συγκεντρώνοντας 7013 βαθμούς. Η Καρολίνα Κλουφτ, που κατέχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ με 7032, και η Τζάκι Τζόινερ Κέρσι που έχει το παγκόσμιο ρεκόρ με 7291 βαθμούς βρίσκονται μόνο μπροστά της.

Η Τιάμ φλερτάρει με το ευρωπαϊκό ρεκόρ εδώ και αρκετό καιρό και ίσως να είναι και ο πρώτος της στόχος: «Τα πρωταθλήματα παραμένουν ένας στόχος. Θέλω να συνεχίσω να κερδίζω μετάλλια αλλά τώρα σκέφτομαι επίσης τους πόντους, τα σκορ και τα ρεκόρ. Θέλω να φτάσω όσο πιο μακριά γίνεται. Θέλω να φτάσω στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου». Με αυτό τον στόχο, λοιπόν, να κυνηγήσει αυτά τα φοβερά ρεκόρ η Τιάμ αποφάσισε να προχωρήσει σε μερικές ριζικές αλλαγές. Μετά από πολλά χρόνια συνεργασίας αποφάσισε να διακόψει με τον μέχρι πρότινος προπονητή της Ρότζερ Λεσπανγκάρντ, με τον οποίο κατέκτησαν μαζί όλες τις σημαντικές διακρίσεις της μέχρι τώρα. Πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει με προπονητή της τον Μίκαελ Βαν ντερ Πλάτσεν, αδερφό του πρωταθλητή Ευρώπης στο δέκαθλο Τόμας Βαν ντερ Πλάτσεν. Βέβαια εξήγησε πως θα αναζητήσει συμβουλές και από άλλους προπονητές ώστε να αξιοποιήσει τις δυνάμεις της στο έπακρο. «Μετά από 14 χρόνια θέλω να συνεχίσω να μαθαίνω και να εξελίσσομαι. Το να δουλεύεις στη ζώνη άνεσής σου είναι καθησυχαστικό, αλλά εξελίσσεσαι ως άνθρωπος και αθλητής. Ήθελα να δουλέψω με διαφορετικό τρόπο σε αυτό το στάδιο. Δεν θα κάνω συγκρίσεις. Δεν έχει νόημα να πω τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο ή διαφορετικό. Αλλά ίσως η προσέγγιση του Μίκαελ να είναι λιγότερο παραδοσιακή, λίγο πιο μοντέρνα».

Η Τιάμ κάνει όλες αυτές τις αλλαγές ώστε να καταφέρει κάτι μοναδικό. Κάτι που κανένας άλλος αθλητής ή άλλη αθλήτρια των συνθέτων αγωνισμάτων δεν έχει καταφέρει ποτέ. Να κατακτήσει τον τρίτο διαδοχικό Ολυμπιακό τίτλο. Το Παρίσι 2024 είναι κοντά και είναι η ευκαιρία της Τιάμ να κάνει αυτό που για πολλούς φαντάζει ακατόρθωτο. Αυτοί ίσως να είναι κιόλας οι τελευταίοι της Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά όχι η τελευταία της μεγάλη διοργάνωση: «Όχι, το Παρίσι δεν θα είναι ο τερματισμός. Ή τουλάχιστον έτσι ελπίζω. Αλλά αυτοί μπορεί να είναι οι τελευταίοι μου Ολυμπιακοί. Και πιστεύω επίσης ότι δεν χρειάζεται πάντα να τελειώνεις την καριέρα σου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι κι αλλιώς αισθάνομαι καλά» εξήγησε.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]