tzengko tzengo
13/10/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Ελίνα Τζένγκο στο GWomen: «Από τις πιο ευτυχισμένες μου στιγμές το Ολυμπιακό ρεκόρ»

Πηνελόπη Γκιώνη

Το 2018 η Ελίνα Τζένγκο βρισκόταν στο Μπουένος Άιρες και ξεκινούσε τη δική της, μεγαλειώδη πορεία στον παγκόσμιο στίβο. Λίγο καιρό μετά από το χρυσό της μετάλλιο στην παγκόσμια γυμνασιάδα, η 16χρονη τότε ακοντίστρια έβαζε την υπογραφή της στο Ολυμπιακό ρεκόρ των Ολυμπιακών Αγώνων νέων.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων δεν μπορούν να βρεθούν όλοι οι αθλητές, χρειάζεται να είναι κανείς τυχερός ώστε όταν θα διεξάγονται να είσαι εντός του ηλικιακού πλαισίου. Η Ελίνα Τζένγκο ήταν στους τυχερούς και άρπαξε την ευκαιρία της να ξεχωρίσει.

Το 2018 για πρώτη φορά η Ελίνα αγωνίστηκε σε διεθνή αγώνα με το εθνόσημο της Ελλάδας και φρόντισε η πρεμιέρα της να συνοδευτεί από μετάλλιο, αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην παγκόσμια γυμνασιάδα του Μαρακές. Τότε έπιασε και το όριο για να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων, που θα διεξάγονταν στο Μπουένος Άιρες.

Η Ελίνα, που είναι μέλος της Team Future της Bwin, βρέθηκε εκεί και ήθελε τόσο πολύ να πάρει ακόμη ένα μετάλλιο από μεγάλη διοργάνωση μίας και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ18, στο Γκιόρ, που είχε προηγηθεί δεν είχε καταφέρει να φέρει το αποτέλεσμα που επιθυμούσε.

Γι' αυτό, στο Μπουένος Άιρες έπρεπε πρώτα ενα εξασφαλίσει την παρουσία της στον τελικό του ακοντισμού και μπήκε με... πολλή φόρα στον προκριματικό, στις 13 Οκτωβρίου 2018. Η 16χρονη Ελίνα έστειλε το 500άρι ακόντιο στα 63.34μ. Ο ηλεκτρονικός πίνακας έγραφε YOG RECORD (Youth Olympic Games Record) αφού η Ελίνα είχε μόλις ρίξει τη μεγαλύτερη βολή που έχει καταγραφεί στον ακοντισμό κορασίδων, στους Ολυμπιακούς νέων. Αυτό, βέβαια, ήταν μόνο ένα από τα ρεκόρ που πετύχαινε με αυτή τη βολή αφού παράλληλα έκανε νέο ατομικό ρεκόρ και νέο Εθνικό ρεκόρ Κ18. Στον τελικό έριξε βολή στα 61.74μ και ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

«Είχα πάρει πρώτα το χρυσό μετάλλιο στην παγκόσμια γυμνασιάδα αλλά δεν συγκρίνεται αυτό με τους Ολυμπιακούς νέων. Ούτε το πως ήταν στημένοι οι αγώνες, ούτε το πως ήταν η ομάδα μας, ήταν άλλο πράγμα» εξηγεί η Τζένγκο και συνεχίζει: «Ό,τι έζησα εκεί, σε αυτό τον αγώνα, τα θυμάμαι ακόμη. Θυμάμαι κάθε λεπτομέρεια από τον αγώνα, από το μετά, από το πως μας υποδέχθηκαν όταν ήρθαμε εδώ. Όλα. Ήταν από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου και τις αναπολώ ξανά και ξανά. Ελπίζω πως κάποια στιγμή θα έρθει και το "μεγάλο" Ολυμπιακό μετάλλιο. Νομίζω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ο Νο1 στόχος κάθε αθλητή οπότε κι εγώ θα κυνηγήσω σίγουρα ένα τέτοιο μετάλλιο και μακάρι να με αξιώσει ο Θεός να το πάρω».

Η πορεία της Τζένγκο έκτοτε είναι γνωστή... πρόοδος, εξέλιξη, βελτίωση, διακρίσεις, μετάλλια. Και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα από τη μόλις 20 ετών Ελίνα.

Το Ολυμπιακό ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων στο Μπουένος Άιρες:

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]