ζιλε
15/01/2023
ΠΟΛΟ

Λουίζ Ζιλέ: «Με τον Τεό Λοράντο να πετύχουμε τα αποτελέσματα που δεν κάναμε ποτέ»

Δημήτρης Ντζάνης

Η αρχηγός της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών της Γαλλίας, Λουίζ Ζιλέ, μιλά στο GWomen με αφορμή την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Τεό Λοράντο, με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.

Ο Τεό Λοράντος είναι αυτός που ανέλαβε την ευθύνη να «χτίσει» και να οδηγήσει την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών της Γαλλίας μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024. Η προ ημερών συμφωνία ανάμεσα στον 51χρονο τεχνικό και τη γαλλική ομοσπονδία υγρού στίβου έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, ο Τεό Λοράντος βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση.

Η Γαλλία σε ενάμιση χρόνο φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πέρα από την οργανωτική επιτυχία φιλοδοξούν και στη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, ακόμα και σε αθλήματα που δεν έχουν ιδιαίτερη παράδοση και μεγάλες επιτυχίες. Όπως η γυναικεία υδατοσφαίριση, που σε επίπεδο Παγκοσμίων πρωταθλημάτων έχει να επιδείξει ως καλύτερη την 8η θέση στην περσινή διοργάνωση στη Βουδαπέστη, ενώ σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εκτός από τα χάλκινα μετάλλια το 1987 και το 1989, δεν έχει καταφέρει κάτι σημαντικό, στις τελευταίες πέντε συμμετοχές της έχει πάρει την 7η θέση.

δσφβ

Όμως αυτά ανήκουν στην ιστορία και τα όνειρα περισσεύουν στις τάξεις της εθνικής ομάδας γυναικών της Γαλλίας, όπως δηλώνει στο GWomen η αρχηγός της Λουίζ Ζιλέ.

Η 36χρονη παίκτρια της Μιλούζ με αφορμή την ανακοίνωση της τεχνικής ηγεσίας από τον Τεό Λοράντο, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την παρθενική παρουσία της εθνικής ομάδας της χώρας της στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού.

Η Ζιλέ, με 270 συμμετοχές στην εθνική, με τρία παγκόσμια πρωταθλήματα και πέντε ευρωπαϊκά, στην πλούσια καριέρα της έχει αγωνιστεί και στη χώρα μας. Άρχισε από την Saint Bruno στην πόλη Μπορντό και την περίοδο 2006-08 αγωνίστηκε με τη Σαμπαντέλ, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα (2007, 2008) ενώ αναδείχθηκε καλύτερη παίκτρια του ισπανικού πρωταθλήματος το 2008. Μετά ήρθε στα μέρη μας, παίζοντας για τον Ηρακλή (2008-09), τη ΝΕΠ Πατρών, με την οποία έφθασε στον τελικό του Len Trophy (2009-10) και τον Νηρέα Χαλανδρίου (2010-11). Το ταξίδι της συνεχίστηκε στην Ιταλία με την Βολτούρνο Νάπολι, πριν επιστρέψει στη Γαλλία.

Η βάση της εθνικής Γαλλίας θα είναι το Ιντιστούτο των Σπορ στο Παρίσι (INSEP), από όπου έχουν ξεπηδήσει τεράστιες προσωπικότητες του γυναικείου γαλλικού αθλητισμού, όπως οι Κριστίν Αρόν και Μαρί-Ζοσέ Περέκ στον στίβο. Εκεί βρίσκονται ήδη η Λουίζ Ζιλέ και οι συμπαίκτριές της όταν δεν έχουν υποχρεώσεις με τους συλλόγους τους, εκεί θα είναι και το στρατηγείο του Τεό Λοράντου από την 1η Μαρτίου, οπότε θα πιάσει και επίσημα δουλειά.

-Λουίζ είσαι η αρχηγός της εθνικής ομάδας, γνωρίζεις τον Τεό Λοράντο και αν ναι ποια είναι η γνώμη σου;

«Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω τον κύριο Λοράντο, απλά τον είδα κατά τη διάρκεια του τουρνουά Ολυμπιακών προκρίσεων του 2021 όταν προπονούσε την ελληνική ομάδα. Είμαι ενθουσιασμένη να αρχίσω μια νέα περιπέτεια μαζί του».

-Η Γαλλία θέλει να επενδύσει σε όλα τα αθλήματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συμπεριλαμβανομένης της υδατοσφαίρισης γυναικών. Πώς πιστεύεις ότι συγκρίνεται το επίπεδο της υδατοσφαίρισης γυναικών στη Γαλλία με άλλα ομαδικά αθλήματα;

«Αν συγκρίνουμε με το γυναικείο μπάσκετ, το χάντμπολ ή το ράγκμπι, δεν βρισκόμαστε σε τόσο υψηλό επίπεδο όπως αυτά τα σπορ, αλλά σε σύγκριση με άλλα ομαδικά αθλήματα όπως το βόλεϊ ή το χόκεϊ έχουμε καλύτερη παγκόσμια κατάταξη».

-Δώσε μας ένα πλαίσιο για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της εθνικής ομάδας σε σχέση με τους συλλόγους. Με άλλα λόγια, πώς λειτουργούν οι διεθνείς παίκτριες;

«Σχεδόν όλες οι παίκτριες της εθνικής βρίσκονται στο Παρίσι στο Insep (Ινστιτούτο Αθλητισμού). Κάνουμε προπόνηση όλες τις ημέρες με γυμναστήριο και υδατοσφαίριση. Οι νέες παίκτριες παράλληλα με την προπόνηση, πηγαίνουν στο σχολείο και οι μεγαλύτερες σε ηλικίες πηγαίνουν στις εργασίες τους ή στο σχολείο τους. Οι παίκτριες της εθνικής ομάδας κάτω των 20 ετών έπαιξαν για την Insep και οι γυναίκες τα Σαββατοκύριακα παίζουμε με τις ομάδα μας για να κερδίσουμε κάποια χρήματα που θα μας βοηθήσουν. Τέσσερις, πέντε παίκτριες που προπονούνται ακόμα με τις ομάδες τους, ίσως έρθουν στο Insep του χρόνου, θα δούμε».

-Τι γνώμη έχεις για την ελληνική γυναικεία υδατοσφαίριση;

«Η ελληνική γυναικεία υδατοσφαίριση έχει βελτιωθεί κατά πολύ, ανέβηκε στο βάθρο στο τελευταίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Σπλιτ. Ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και ο Εθνικός κατέκτησαν τελευταία την Ευρωλίγκα και το Λεν Τρόφι. Υπάρχουν πολλές νεαρές ταλαντούχες παίκτριες. Όλα αυτά δείχνουν ότι η ελληνική γυναικεία υδατοσφαίριση μεγαλώνει».

-Για την εθνική ομάδα της χώρας σου θα είναι η πρώτη εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πώς την ονειρεύεσαι;

«Η γαλλική εθνική ομάδα ονειρεύεται να ανέβει στο βάθρο, ειλικρινά έχουμε ακόμη ενάμιση χρόνο για να δουλέψουμε σκληρά με τον κύριο Λοράντο για αυτό που είναι το όνειρο της γαλλικής ομάδας, να βελτιωθούμε πολύ και να κάνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα που δεν κάναμε ποτέ».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]