υε5
08/01/2023
ΠΟΛΟ

Έλενα Ξενάκη στο Gwomen: «Να διεκδικήσουμε την πρόκριση στην Ολυμπιάδα που τόσο μας λείπει»

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών έδειξε το πολύ καλό της πρόσωπο μέσα στη χρονιά που πέρασε και η φουνταριστή της ομάδας, Έλενα Ξενάκη, μας μιλά για αυτή την ομάδα που μας χάρισε (και σκοπεύει να μας χαρίσει κι άλλες) όμορφες στιγμές.

Η στιγμή που η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σπλιτ ήταν από τις ωραιότερες για τον ελληνικό αθλητισμό μέσα στο 2022 και έδειξε πως αυτή η ανανεωμένη ομάδα θα ξεκινήσει με πολλή… φόρα για την Ολυμπιακή πρόκριση.

Η βασική παίκτρια της Εθνικής και τοπ σκόρερ της χρονιάς, Έλενα Ξενάκη, μιλώντας στο GWomen εξήγησε πως το αργυρό μετάλλιο τις έκανε να χαρούν αλλά τους έλειψε η καλύτερη θέση στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης: «Νομίζω πως με το μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό η χρονιά έκλεισε με το καλύτερο τρόπο! Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι εμφανιστήκαμε πολύ βελτιωμένες και πολύ καλύτερες στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που προηγήθηκε του Ευρωπαϊκού. Εκεί, όμως, είχαμε ένα κακό παιχνίδι με την Ολλανδία που έκρινε και την είσοδο στην τετράδα και γι’ αυτό δεν βρεθήκαμε στα μετάλλια. Είναι πολύ μικρές οι διαφορές μεταξύ των ομάδων και αυτό το παιχνίδι μας στοίχισε. Το κρατάμε το μετάλλιο όμως και εννοείται πως μας δίνει ώθηση για αυτά που έρχονται».

Αυτό ήταν το δεύτερο αργυρό μετάλλιο της Ξενάκη με την Εθνική, αφού βρισκόταν και στη Βαρκελώνη το 2018. Η ίδια έχει αρκετή εμπειρία από διεθνείς διοργανώσεις, φορώντας το εθνόσημο, όμως της λείπει η συμμετοχή στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου: στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πριν το Τόκιο 2020 η ομάδα δεν ήταν τόσο μακριά από την πρόκριση αλλά το έργο ήταν δύσκολο. Αυτή τη φορά, και ενάμιση χρόνο πριν το Παρίσι 2024, οι διεθνείς παίκτριες της Καμμένου φαίνονται 100% έτοιμες να διεκδικήσουν το πολυπόθητο Ολυμπιακό εισιτήριο όπως εξηγεί και η Ελληνίδα φουνταριστή όταν αναφέρεται στους στόχους του 2023: «Σίγουρα ένα μετάλλιο σε κάνει να αποκτάς παραπάνω αυτοπεποίθηση αλλά και να έχεις μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στην ομάδα. Οι στόχοι μας παραμένουν ίδιοι, να μείνουμε στα μετάλλια, να είμαστε και στο Παγκόσμιο σε ακόμη υψηλότερη θέση. Νομίζω ότι αυτό που θέλουμε σαν ομάδα είναι σε κάθε παιχνίδι να είμαστε βελτιωμένες και «πιο ομάδα» ώστε σε κάθε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό να διεκδικούμε την πρόκριση στην Ολυμπιάδα που τόσο μας λείπει».

Η ομάδα έχει την απαραίτητη θέληση, την επιμονή και τη φρεσκάδα. Όλες είναι ικανές και πλέον κοιτάζουν αυτά που μπορούν να τις κάνουν καλύτερες. Δουλειά και ξανά δουλειά, αυτό πιστεύει πως χρειάζεται για τη βελτίωση η Ξενάκη: «Τακτικά νομίζω ότι αυτό που πρέπει να βελτιώσουμε είναι το παιχνίδι μας στον παραπάνω [παίκτη] και με τον λιγότερο [παίκτη]. Ανέκαθεν η Εθνική είχε πολύ καλή άμυνα γιατί έχουμε και πολύ καλές τερματοφύλακες. Νομίζω σε όλους τους τομείς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αυτό έχουμε σκοπό να κάνουμε. Γι’ αυτό δουλεύουμε σε κάθε προπόνηση, ώστε να τα βελτιώνουμε όλα και να είμαστε κάθε φορά καλύτερες».

ηνρσ

Η επιτυχία της ομάδας οφείλεται και στη γυναίκα που τις προπονεί. Η Αλεξία Καμμένου έχει δημιουργήσει το κλίμα που χρειαζόταν η Εθνική για να μπορέσει να κάνει το βήμα παραπέρα. Η Έλενα Ξενάκη, που έχει συνεργαστεί ξανά με την Καμμένου πριν την έλευση της δεύτερης στην Εθνική, επιλέγει τις καλύτερες κουβέντες για την προπονήτριά της και εξηγεί πως ελπίζει όλες μαζί να φέρουν και νέες επιτυχίες. «Η Αλεξία Καμμένου είναι μία πολύ καλή προπονήτρια και πολύ έμπειρη. Αυτό που έχει σε μεγάλο βαθμό και νομίζω παίζει ρόλο στις γυναικείες ομάδες είναι ότι είναι πολύ κοντά στις παίκτριες! Ανεβάζει την αυτοπεποίθηση πάντα, ξέρει τα αδύναμα και τα δυνατά μας σημεία και ξέρει να μας διαχειρίζεται την κάθε μία ξεχωριστά. Με αυτό εννοώ ότι μπορεί να καταλάβει τις αδυναμίες στη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα της καθεμιάς και έτσι «να πάει με τα νερά του. Είναι τιμή μου να δουλεύω με μία προπονήτρια τόσο καλή και τόσο μεγάλη και ελπίζω να έχουμε κι άλλες μεγάλες επιτυχίες μαζί και να συνεχίσει αυτή η συνεργασία» δήλωσε η Ξενάκη στο GWomen.

Τη φετινή χρονιά οι Ελληνίδες διεθνείς θα έχουν φορτωμένο πρόγραμμα, γεμάτο υποχρεώσεις, αφού μπροστά τους έχουν Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο πρωτάθλημα (στο οποίο έχουν ήδη προκριθεί) με απώτερο στόχο την Ολυμπιακή πρόκριση για να βρεθεί ξανά μετά το 2008 η γυναικεία ομάδα πόλο στους Ολυμπιακούς.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]