Sarah Storey

Σάρα Στόρεϊ: Στα 44 της συνεχίζει ακάθεκτη για έναν ακόμη τίτλο

Πηνελόπη Γκιώνη

Μετά από δύο παιδιά, μάχη με διατροφικές διαταραχές και ένα πρόσφατο ατύχημα, που την άφησε με σπασμένα πλευρά και μερική κατάρρευση πνεύμονα, η 44χρονη πλέον ποδηλάτης ΑΜΕΑ από τη Βρετανία επιστρέφει για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα και, μάλιστα, ως φαβορί!

Η γεννημένη το 1977, Σάρα Στόρεϊ, συνεχίζει ακάθεκτη την πολύ πετυχημένη πορεία της στον αθλητισμό και, συγκεκριμένα, την ποδηλασία και αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πως η ηλικία δεν έχει καμία σημασία.

Τον περασμένο Αύγουστο η Στόρεϊ, στον τελικό ενός Παγκοσμίου κυπέλλου στον Καναδά, είχε ένα σοβαρό ατύχημα που την άφησε με σπασμένα πλευρά και με μερική κατάρρευση του πνεύμονά της. Παρ' όλα αυτά, μία εβδομάδα αργότερα βρέθηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα με σκοπό να αγωνιστεί κανονικά και να διεκδικήσει έναν ακόμη τίτλο. Όμως αναγκάστηκε να αποσύρει τη συμμετοχή της αφού μετά από τις αξονικές εξετάσεις που έκανε προέκυψε πως οι τραυματισμοί της ήταν πολύ σοβαροί για να τους προσπεράσει. «Λυπάμαι πολύ που δε θα βρίσκομαι στη γραμμή εκκίνησης αύριο» έλεγε τότε, παρά τους τόσο σοβαρούς τραυματισμούς της.

Μετά από περίπου τρεις μήνες, η 44χρονη επιστρέφει στη δράση και οδεύει ακάθεκτη προς τον παγκόσμιο τίτλο αφού στο ερχόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί στη Γαλλία και στην πίστα που θα χρησιμοποιηθεί για τους Ολυμπιακούς του 2024, η Στόρεϊ θα αγωνιστεί κανονικά και μάλιστα είναι αρχηγός της αποστολής της Βρετανίας και φαβορί για το χρυσό στην ατομική καταδίωξη C5.

Η Στόρεϊ κατακτά μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις εδώ και 30 χρόνια αφού στα 14 της, που έκανε πρωταθλητισμό στην κολύμβηση, κατέκτησε τα πρώτα της χρυσά Παραολυμπιακά μετάλλια στη Βαρκελώνη το 1992. Στην ίδια Ολυμπιάδα κατέκτησε επίσης τρία αργυρά και ένα χάλκινο. Μέχρι και το 2004 κυριαρχούσε στις πισίνες των μεγαλύτερων διοργανώσεων και κατακτούσε μετάλλια σωρρηδόν. Το 2005 κατέβηκε για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα ποδηλασίας, σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, και ανέβηκε στο βάθρο τέσσερις φορές για τρία χρυσά και ένα χάλκινο. Και από εκείνη τη στιγμή και μετά ξεκίνησε μία εντυπωσιακή καριέρα. Η Στόρεϊ βρισκόταν μόνιμα στο βάθρο και στους Ολυμπιακούς ακουγόταν, συνέχεια, προς τιμήν της ο Εθνικός ύμνος της Βρετανίας. 12 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στην ποδηλασία, 17 στο σύνολο μαζί με την κολύμβηση. Είναι η Παραολυμπιονίκης με τα περισσότερα μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, για τη Βρετανία.

Δύο παιδιά... αργότερα, η Στόρεϊ δεν νιώθει πως έχει έρθει η στιγμή της να αποσυρθεί ενώ αντιθέτως εξηγεί ότι δεν έχει φτάσει ακόμη στο peak της. «Πιστεύω πως ακόμη δεν έχω φτάσει στο 100% των δυνατοτήτων μου. Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθω και να δω πόσο πιο γρήγορα μπορώ να «τρέξω» στο βελοδρόμιο. Υπάρχουν κάποια προφανή σημεία τα οποία πρέπει αν διορθώσω γι' αυτό και κοιτάζουμε ξανά και ξανά τα βίντεο από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο για να εντοπίσουμε τα λάθη που έγιναν. Υπάρχει χώρος για βελτίωση, πάντα υπάρχει περιθώριο για να γίνεις καλύτερος».

Μάλιστα, η ίδια αποκάλυψε πως έκανε προπόνηση ενώ ήταν έγκυος για όσο περισσότερο μπορούσεκαι έμεινε εκτός για ένα διάστημα μετά την καισαρική τομή που έκανε. Στο παρελθόν είχει προβλήματα διατροφικών διαταραχών και τα ξεπέρασε με δυσκολία, προσπαθώντας να γράφει καθημερινά τι ακριβώς τρώει ώστε να καταλάβει πόσο λίγο ήταν και να αλλάξει αυτή της τη συνήθεια.

Η Σάρα Στόρεϊ δεν τα παράτησε ποτέ και δεν άφησε ποτέ τον αθλητισμό. Στα 44 της νιώθει πως δεν έχει ακόμη δώσει αυτό που έχει μέσα της και συνεχίζει ακάθεκτη.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]