erh
22/01/2023
ΠΑΛΗ

Η Φογκάτ «φωνάζει» για να κλείσει τον φαύλο κύκλο των σεξουαλικών παρενοχλήσεων στην Ινδία

Πηνελόπη Γκιώνη

Η σεξουαλική παρενόχληση στον αθλητισμό στην Ινδία είναι συχνό γεγονός και όλοι το γνωρίζουν. Όταν η γνωστή πρωταθλήτρια της πάλης Βινές Φογκάτ συγκεντρώνει το θάρρος της και βγαίνει για λογαριασμό των συναθλητών της, αυτό είναι επαναστατικό.

Οι ισχυρισμοί περί σεξουαλικής παρενόχλησης της Βινές Φογκάτ για τον πρόεδρο της WFI (ομοσπονδία πάλης της Ινδίας) Μπριχ Μπουρσάν Σαράν Σινγκ είναι η αρχή μιάς επανάστασης. Μίας δημόσιας επανάστασης, για ένα ζήτημα που έχει στοιχειώσει πολλές αθλήτριες. Η Φογκάτ έγινε η δημόσια φωνή όλων των κακοποιημένων στη χώρα της.

Η δημόσια καταγγελία της συναθλήτριας της Μαρίας Πρεβολαράκη, Φογκάτ, έδωσε φωνή σε αρκετές συναθλήτριές της που υπέστησαν κακοποίηση στη σιωπή: «Δεν βγήκα ποτέ στη δημοσιότητα με τον φόβο μήπως καταστραφεί η καριέρα μου» επεσήμανε η ίδια ενώ εξήγησε ότι η πάλη είναι μόνο ένα μέσο βιοπορισμού και δεν τους επιτρέπουν καν να κάνουν αυτό. Η μόνη επιλογή είναι να πεθάνουν οπότε πρέπει να κάνουν κάτι καλό πριν πεθάνουν.

Το ότι η Φόγκατ βγαίνει δημόσια, εκθέτει τον κακοποιητή και διαμαρτύρεται κατά της εξουσίας έχει πολύ νόημα. Είναι επαναστατικό γιατί αποτελεί μια νέα εξέλιξη στο κίνημα #metoo, το οποίο ενθάρρυνε αρκετές γυναίκες να βγουν μπροστά και να μιλήσουν έχοντας την αλληλεγγύη των άλλων γυναικών. Η σεξουαλική κακοποίηση στον αθλητισμό έχει ελάχιστα αναγνωριστεί, πολλές φορές οι καταγγελίες που έχουν υποβληθεί έχουν προσπεραστεί.

Σε ένα από τα περιστατικά, πέντε κορίτσια στο προπονητικό κέντρο της Αθλητικής Αρχής της Ινδίας (SAI) στο Χισάρ κατηγόρησαν τον προπονητή τους ότι τις χούφτωσε. Αργότερα, η καταγγελία στην αστυνομία αποσύρθηκε. Το 2021, ένας δρομέας εθνικού επιπέδου κατέθεσε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση κατά του προπονητή στίβου Π. Ναγκαργιάν με έδρα το Τσενάι, σε μια άλλη περίπτωση το 2022 ένας ποδηλάτης κατέθεσε μήνυση κατά του προπονητή Ρ.K. Σαρμά. Δεν τελειώνουν εδώ όμως οι καταγγελίες καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020 45 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση έχουν καταγραφεί τα τελευταία 10 χρόνια. Μεταξύ αυτών, 29 καταγγελίες υποβλήθηκαν σε βάρος προπονητών. Πολλές φορές οι περιπτώσεις υποδηλώνονται λόγω του κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου του αθλητή. Ακόμη και μια κοινοβουλευτική επιτροπή που συγκροτήθηκε για την ενδυνάμωση των γυναικών τον Φεβρουάριο του 2019 επιβεβαίωσε ότι η σεξουαλική παρενόχληση στον αθλητισμό μπορεί να είναι συχνότερη από ό,τι αναφέρεται.

Υπάρχει φυσικά ένας συνεχής φόβος να δεχθεί το θύμα απειλές από τον θύτη και να αντιμετωπιστεί διαφορετικά μετά την καταγγελία. Επίσης, δεν έχουν καμία διαβεβαίωση ότι θα ληφθούν μέτρα. Για παράδειγμα, ο προπονητής στίβου Π. Ναγκαργιάν απείλησε τις αθλήτριες να σταματήσουν την προπόνησή τους.

Τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν πώς γίνεται κατάχρηση εξουσίας και πως οι αθλήτριες κινδυνεύουν. Δείχνει τον μισογυνισμό στον αθλητικό τομέα και πώς οι αθλητές βιώνουν μια εχθρική κατάσταση. Οι αθλήτριες προπονούνται και μένουν μακριά από τον δημόσιο έλεγχο, το τι συμβαίνει sε αυτές κανείς δεν το γνωρίζει ενώ οι φωνές τους είναι διάχυτες. Ποιος φταίει για όλα όσα πηγαίνουν στραβά πίσω από τις κλειστές πόρτες; Ο κατηγορούμενος πρόεδρος της WFI αρνήθηκε τις κατηγορίες, τι θα γινόταν όμως αν δεν έβγαινε η καταγγελία στο φως;

Το ότι οι αθλήτριες της πάλης αντιστέκονται στην αδικία μπορεί να είναι ένα μάθημα για τους πιθανούς κακοποιητές ότι οι αθλήτριες δεν είναι μόνες τους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην τοποθέτηση ενός συστήματος διαφάνειας που θα μπορούν να αναλάβουν δράση στις καταγγελίες που υποβάλλονται. Για πολλές αθλήτριες, είναι μια διαμαρτυρία για τη διάσωση του μέλλοντος του αθλήματος και των γυναικών παλαιστριών.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι η διαμαρτυρία δεν καθοδηγείται μόνο από τις αθλήτριες, πολλοί άνδρες αθλητές έχουν συμμετάσχει στη διαμαρτυρία και έχουν υποστηρίξει τις γυναίκες συναδέλφους τους. Ενδεικτικά, ο ασημένιος Ολυμπιονίκης της πάλης, στο Τόκιο 2020, Ράβι Νταχίγια, ο μεταλλιούχος στο Παγκόσμιο Ντιπάκ Πούνια, ο Ανσού Μαλίκ, ο Βγιέντρα Σινγκ και ο Μπαϊράνγκ Πούνια συμμετείχαν στη διαμαρτυρία. Είναι θετικό το γεγονός ότι οι άνδρες γίνονται σύμμαχοι των γυναικών. Πρόκειται για ακτιβισμό για την ισότητα των φύλων από την πλευρά των ανδρών. Δίνουν το παράδειγμα για το πώς οι άνδρες μπορούν να υποστηρίξουν τις γυναίκες στους καθημερινούς αγώνες τους για την κατάρριψη των πατριαρχικών, σεξιστικών και μισογυνικών στερεοτύπων της κοινωνίας. Από τη μία πλευρά υπάρχουν άνδρες που διαπράττουν σεξουαλική παρενόχληση και βία από την άλλη πλευρά άνδρες που υποστηρίζουν τις γυναίκες ενάντια στην εξουσία.

Τώρα που η Φογκάτ απαιτεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο πρόεδρος της WFI, μπορεί να προκύψει ένα νέο σύνολο πλαισίου που αφορά τις γυναίκες αθλήτριες. Μπορεί να είναι ένα μικρό βήμα, προς μία μεγάλη αλλαγή που θα δώσει μία ανάσα ελευθερίας στις αθλήτριες της Ινδίας. Η Ολυμπιακή επιτροπή της Ινδίας δημιούργησε ήδη μία επιτροπή επτά ατόμων αποκλειστικά για τη διερεύνηση της υπόθεσης ενώ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας θα χάσει τα καθήκοντά του μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]