katie grimes

Κέιτι Γκράιμς: Το ταξίδι για το Παρίσι ξεκίνησε από την ανοιχτή θάλασσα

Πηνελόπη Γκιώνη

Το 2021, στο Τόκιο, ήταν το μικρότερο σε ηλικία μέλος της αμερικανικής ομάδας στην κολύμβηση. Τώρα, ετοιμάζεται να γίνει το πιο... πετυχημένο μέλος της ομάδας για το Παρίσι 2024.

Δεν έχει κλείσει ακόμη ούτε τα 18 της χρόνια αλλά η «διαστημική» Κέιτι Λεντέκι την έχει παραδεχθεί και έχει πει για εκείνη πως είναι το παρών της κολύμβησης. «Είσαι το τώρα. Είσαι το παρών» της είχε πει, μετά την κούρσα που έκαναν μαζί στα Ολυμπιακά τράιλς. Η Κέιτι Γκράιμς και το παρών και το μέλλον της παγκόσμιας κολύμβησης.

Το μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού στον υγρό στίβο θα γίνει στη Φουκουόκα τον ερχόμενο Ιούλιο, όπου όλα τα αστέρια της κολύμβησης θα διεικδήσουν διακρίσεις στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μεταξύ αυτών και η 17χρονη ακόμη, μεταλλιούχος Παγκοσμίου πρωταθλήματος γυναικών, Γκράιμς. Η νεαρή πρωταθλήτρια έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που πιάνει όριο για το ερχόμενο Παγκόσμιο, στα 10χλμ ανοιχτής θάλασσας.

Παρ' ότι οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες της Αμειρκανίδας έχουν έρθει στα 800μ. ελεύθερο (4η στους Ολυμπιακούς Αγώνες), τα 1500μ. ελεύθερο (παγκόσμιο ρεκόρ junior και αργυρό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης 2022) και τα 400μ μεικτή (αργυρό στο ίδιο πρωτάθλημα), η ίδια αποφάσισε να ξεκινήσει με την ανοιχτή θάλασσα, το αγώνισμα δηλαδή στο οποίο είχε βγει πέμπτη στη Βουδαπέστη. «Κολυμπόυσα ανοιχτή θάλασσα όταν ήμουν μικρή και έπειτα ξεκινήσαμε προπονήσεις λιγότερων μέτρων, 2.5-3 χιλιόμετρα δηλαδή, μέχρι που το 2019 κολύμπησα στο εθνικό πρωτάθλημα. Εντυπωσιάστηκα και εμπνεύστηκα, τότε, από την αργυρή Ολυμπιονίκη του Λονδίνου Χέιλι Άντερσον. Μεγάλωσα βλέποντάς την, ήταν το είδωλό μου», εξηγεί μιλώντας στην World Aquatics η 17χρονη και συνεχίζει: «Το αγαπημένο μου αγώνισμα ανοιχτής θάλασσας είναι τα 10χλμ. καθώς τα 5χλμ είναι πολύ γρήγηρα για εμένα αλλά το 10άρι μου δίνει περισσότερο χρόνο να χαλαρώσω».

Παρά το γεγονός πως η ανοιχτή θάλασσα την γοητεύει, δεν θα σταματήσει να κυνηγά τις διακρίσεις και στις πισίνες και έχει στόχο την πολλαπλή συμμετοχή της στο Παγκόσμιο της Φουκουόκα. Μάλιστα, η Γκράιμς προπονείται με την κορυφαία Λεντέκι και έχει την πολυτέλεια να κολυμπά δίπλα σε μία εκ των κορυφαίων όλων των εποχών. «Katie squared» (Κέιτι στο τετράγωνο) είναι το παρατσούκλι της, αφού είναι η δεύτερη Κέιτι του γκρουπ και μάλλον μοιάζει αρκετά με την πρώτη Κέιτι (τη Λεντέκι).

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]