vanesa_mae

Βανέσα Μέι: Η σπουδαία βιολονίστρια και το απαγορευμένο όνειρο που «ζωντάνεψε» στο χιόνι

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η διάσημη σολίστα ξεκίνησε το σκι ένα χρόνο πριν πιάσει στα χέρια της βιολί και ονειρευόταν να γίνει σκιέρ από τα 14, λίγο αφότου ηχογράφησε τα πρώτα της άλμπουμ. Το όνειρο τέθηκε σε αναμονή για χρόνια, όμως στις 18 Φλεβάρη του 2014 συμμετείχε με τη σημαία της Ταϊλάνδης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι.

Είναι μια από εκείνες τις ένδοξα ιδιόμορφες ιστορίες. Αυτές που μιλούν για παιδιά - θαύματα. Σε ηλικία 13 ετών, η Βανέσα Μέι είχε ήδη ηχογραφήσει τρία άλμπουμ κλασικής μουσικής που είχαν αποσπάσει πολλά εγκωμιαστικά σχόλια.

Στις χορδές του βιολιού της «χόρεψαν» έργα σπουδαίων συνθετών όπως οι Τσαϊκόφσκι και Μπετόβεν. Κανείς άλλος μουσικός δεν είχε τολμήσει σε τόσο μικρή ηλικία να αγγίξει αυτά τα μοναδικά «πετράδια». Δούλεψε το πρώτο της ποπ άλμπουμ, σε ηλικία 15 ετών, και δημιούργησε ένα εντελώς νέο είδος μουσικής. Με την κυκλοφορία του The Violin Player το 1995, σε ηλικία 16 ετών, ανακάλυψε ότι ο τρόπος που εκφράζεται μέσω της μουσικής, ταξιδεύει κι αγκαλιάζει ένα κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων σε κάθε σημείο της γης.

Η πρωτοπόρα προσέγγισή της έφερε αντιδράσεις σε ορισμένους παραδοσιακούς κριτικούς, αλλά η τεράστια απήχησή της σε όλο τον κόσμο έγινε ασπίδα προστασίας και το έργο της την καθιέρωσε ως παγκόσμιο αστέρι. Η δουλειά της μάλιστα ενέπνευσε ένα κύμα νέων καλλιτεχνών που πάτησαν στα χνάρια της, ακολουθώντας τα βήματά της. Έχει 160.000 μηνιαίους ακροατές στο Sportify, έχει πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια άλμπουμ και κατέχει πάνω από 40 διεθνή βραβεία τόσο για ποπ όσο και για κλασικές ηχογραφήσεις. Οι συνεργασίες της περιλαμβάνουν ονόματα όπως η Τζάνετ Τζάκσον και ο Prince.

mae

Το παιδικό της όνειρο όμως -το οποίο γιγάντωσαν οι επί χρόνια απαγορεύσεις της μητέρας (και μάνατζέρ της) για οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα που θα έθετε σε κίνδυνο την καριέρα της- δεν ολοκληρώθηκε παρά μια ημέρα σαν τη σημερινή (18/02) το 2014 στα βουνά του Σότσι υπό χαμηλή νέφωση, ομίχλη και καταρρακτώδη βροχή. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρωσίας όπου, ως Βανέσα Βάνακορν, η σπουδαία βιολονίστρια συμμετείχε με τη σημαία της Ταϊλάνδης στο αλπικό σκι.

«Ήταν ωραία. Νομίζω ότι είναι δύσκολο να μείνεις συγκεντρωμένος όταν έχεις κάνει μόνο έξι μήνες προπόνηση όπως εγώ, αλλά ήμουν απλά χαρούμενη που δεν χάθηκα», δήλωσε μόλις ολοκλήρωσε τη μία από τις δύο διαδρομές της. Η 67η και τελευταία θέση στο σλάλομ γυναικών, δεν την εμπόδισε να πανηγυρίσει όπως όσοι ανέβηκαν στο βάθρο των μεταλλίων.

Η χαρά της συμμετοχής, το μόνο που διεκδικούσε, χάθηκε όταν η Διεθνής Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS) την κατηγόρησε ότι οι προκριματικοί αγώνες μέσω των οποίων πήρε το εισιτήριο για τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, είχαν οργανωθεί από την ίδια την εταιρεία διαχείρισης της Μέι με τη βοήθεια της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ταϊλάνδης απλώς και μόνο για να συμμετάσχει στο τουρνούα. Οι σκιές γύρω από το όνομα και τη συμμετοχή της καθάρισαν τον Ιούνιο του 2015 όταν αθωώθηκε από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) με την κατηγορία για νοθεία και την τιμωρία απαγόρευσης που της είχε επιβληθεί να ανατρέπονται.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]