zhuuu

Γυμναστική: Η Ζου Ξούγιενγκ επανέρχεται και κάνει επανεκκίνηση από τη Σόφια

Πηνελόπη Γκιώνη

Το 2014, στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον πραγματικό θρίαμβο. Το 2021, κέρδισε ξανά. Η πορεία της, όμως, δεν είναι σταθερή και πάντα επιτυχημένη αλλά το πείσμα της φέρνει τις διακρίσεις.

Σε κάθε πρωτάθλημα κάποιος θα ανέβει στο βάθρο. Ίσως αυτός ο ένας να αλλάζει, κάποιες φορές μένει ίδιος, ίσως κερδίσει κάπου αλλού. Το να χτίσεις ένα φοβερό success story δεν είναι εύκολο και η αστάθεια είναι μέσα στο «παιχνίδι», που στην πραγματικότητα μόνο παιχνίδι δεν είναι. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και για την Κινέζα Ζου Ξούγιενκ, που διαπρέπει στο τραμπολίνο αλλά τα σκαμπανεβάσματα είναι μέρος της πορείας της.

Το 2014 έκανε εντυπωσιακή πρεμιέρα στο διεθνές στερέωμα της γυμναστικής καθώς στους Ολυμπιακούς νέων που έγιναν στην κινεζική πόλη Νανζίνγκ, η νεαρή τότε (16 zhuετών) Ξούγιενκ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ατομικό. Για έναν χρόνο μετά από αυτή την επιτυχία οι εμφανίσεις της ήταν «μουδιασμένες» και την άφηναν σε χαμηλές θέσεις. Το 2016 βελτιώθηκε όμως δεν κατάφερε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016.

To 2017 πήρε το πρώτο της χρυσό σε μεγάλη διοργάνωση (στο συγχρονισμένο ντουέτο και το ομαδικό), στην κατηγορία των γυναικών. Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σόφιας, τότε, ήταν το ξέσπασμα που χρειαζόταν για να συνεχίσει. Όμως, ακόμη δεν είχε καταφέρει να δείξει πως στο ατομικό ήταν εξίσου δυνατή, αφού είχε καταταγεί 8η στην ίδια διοργάνωση.

Το 2018 συμμετείχε σε αρκετά Παγκόσμια κύπελλα και από όλα έφευγε με ένα μετάλλιο. Είτε πρώτη είτε δεύτερη στο ατομικό. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2018 πήρε το ασημένιο στο ατομικό και όδευε προς το χρυσό. Όμως, το 2019 δεν έγινε αυτό που περίμενε. Έμεινε εκτός τελικού στο αγώνισμά της, αφού κατετάγη 72η στον προκριματικό του Παγκόσμιου πρωταθλήματος. Και όλα αυτά, μάλιστα, περίπου έναν χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς.

Η αναβολή του «Τόκιο 2020» της έκανε καλό. Της έδωσε χρόνο. Μέσα σε αυτό το διάστημα και μέχρι τους Ολυμπιακούς έδωσε μόνο έναν αγώνα, όπου βγήκε πρώτη.

Στους Ολυμπιακούς αποφάσισε να επικεντρωθεί στο ατομικό. Άφησε το συγχρονισμένο. Προκρίθηκε στον τελικό ως δεύτερη. Δεν την «έριξε» αυτό. Άλλωστε ήθελε το Ολυμπιακό μετάλλιο και ο,τι χρώμα κι αν ήταν θα το δεχόταν με ευτυχία. Όμως, στον τελικό έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, συγκέντρωσε περισσότερους από 56.600 βαθμούς και πήρε το χρυσό. Εκείνη η στιγμή την έκανε να βρει ξανά τη δύναμή της και την πίστη της στον εαυτό της. Τότε έγινε επίσης η πρώτη αθλήτρια, στο συγκεκριμένο άθλημα, που κερδίζει Ολυμπιακό χρυσό μετά από την αντίστοιχη επιτυχία στους Ολυμπιακούς νέων.

Βέβαια... είχε μία μικρή ατυχία αφού, όπως είχε ανακοινώσει η ίδια, το μετάλλιό της ξεφλούδιζε.

tokyomedal

Για έναν χρόνο έμεινε εκτός αγωνιστικής δραστηριότητας.

Τώρα θα επιστρέψει στο μέρος που για πρώτη φορά κέρδισε Παγκόσμιο τίτλο, στη Σόφια, και θα επιδιώξει να σταθεροποιηθεί στην κορυφή. To διάστημα 16-19 Νοεμβρίου, η Ξούγιενκ θα προσπαθήσει να κερδίσει το στοίχημα με τον εαυτό της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα τραμπολίνο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]