Ataya Thitikul
01/11/2022
ΓΚΟΛΦ

Ατάγια Τίτικουλ: Στο Νο1 του κόσμου στο γκολφ πριν καν κλείσει τα 20

Πηνελόπη Γκιώνη

Αν και βρίσκεται ακόμη στη rookie season, όπως συνηθίζουν να λένε για τους αρκετά νέους αθλητές που αγωνίζονται για πρώτη φορά στις μεγάλες κατηγορίες, η Ατάγια Τίτικουλ κατάφερε να πετύχει ένα σπάνιο επίτευγμα και να βρεθεί στο Νο1 του κόσμου στο γυναικείο γκολφ.

Η Ταϊλανδέζα πρωταθλήτρια του γκολφ, Ατάγια Tίτικουλ, έφτασε στο Νο1 του κόσμου πριν από τα 20ά γενέθλιά της και μαζί με τη Λιντία Κο είναι οι μοναδικές δύο παίκτριες στην ιστορία του γκολφ που έχουν πετύχει αυτό το κατόρθωμα, σύμφωνα με την ομοσπονδία επαγγελματικού γκολφ γυναικών (LPGA).

Η Tίτικουλ ξεπέρασε την πρωταθλήτρια Γι Γιούνγκ Κο και αναρριχήθηκε στο Νο1 της Παγκόσμιας κατάταξης. Η Ko έχει περάσει συνολικά 152 εβδομάδες στην κορυφή και η μόνη που κατάφερε να την εκθρονίσει ήταν η 19χρονη Τίτικουλ.

«Σημαίνει πολλά για την ομάδα μου, την οικογένειά μου, τους υποστηρικτές μου και εμένα» δήλωσε η Tίτικουλ και συνέχισε: «Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεται το όνομά μου στην κορυφή ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα του παιχνιδιού. Είναι πολύ ξεχωριστό να φτάνεις στην κορυφή αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να τη διατηρήσεις. Έχω ακόμα πολλά να μάθω από όλους τους θρύλους και τους σημερινούς παίκτες τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά για την οικογένειά μου, την ομάδα μου, τους οπαδούς μου και τη χώρα μου».

Δύο φορές νικήτρια των τουρνουά του LPGA τη φετινή σεζόν, η Tίτικουλ γίνεται η δεύτερη παίκτρια από την Ταϊλάνδη που ανεβαίνει στο Νο1 της κατάταξης (Rolex Rankings), μαζί με την Αρίγια Γιουτανουγκάρν η οποία πέτυχε για πρώτη φορά αυτό το κατόρθωμα τον Ιούνιο του 2017.

Μαζί με τις δύο νίκες, η Tίτικουλ έχει καταγράψει 12 επιπλέον θέσεις top-10 αυτή τη σεζόν, συμπεριλαμβανομένων τριών σε μεγάλα πρωταθλήματα.

Πριν από την ένταξή της στο LPGA, η Tίτικουλ ήταν η νεότερη παίκτρια που κέρδισε ποτέ το Race to Costa del Sol του Ladies European Tour το 2021 ενώ εξασφάλισε επίσης τα βραβεία Rookie of the Year και Player of the Year.

Στα 14 της η Tίτικουλ έγινε επίσης η νεότερη παίκτρια που κέρδισε ποτέ επαγγελματικό τουρνουά γκολφ, με τη νίκη της στο πρωτάθλημα Ταϊλάνδης του LET το 2017.

Η προσωπική της ζωή

Η Ατάγια Τίτικουλ γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 2003 στην περιοχή Μπαν Πονγκ της Ρατσαμπούρι στην Ταϊλάνδη.

Ξεκίνησε να παίζει γκολ στην ηλικία των 6 ετών, όταν ο πατέρας της παρουσίασε αυτή την ευκαιρία και της ζήτησε να διαλέξει ανάμεσα σε γκολφ και τένις. Η ίδια, τότε, επέλεξε το γκολφ αφού είδε εικόνες και βίντεο από τα δύο αθλήματα στο YouTube.

Οι πολύ κοντινοί της άνθρωποι σπάνια τη φωνάζουν “Ατάγια” και συνήθως την αποκαλούν «Τζιν» ή «Τζίνο».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]