jenni_hermoso

Τζένι Ερμόσο: Η απάντησή της για τον αποκλεισμό απ' το ρόστερ της Ισπανία, «με προστατεύετε από τι;»

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η Ισπανία αποκάλυψε το ρόστερ της για τους δύο πρώτους αγώνες της εθνικής γυναικών μετά τη νίκη της στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ένα μη συναινετικό φιλί που «γέννησε» ένα κίνημα.

Γνωστό έγινε το ρόστερ της εθνικής γυναικών της Ισπανίας, για τους δύο πρώτους αγώνες της ομάδας μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ. Πολλές από τις παίκτριες που επιλέχθηκαν, ωστόσο, έχουν καταστήσει σαφές τις τελευταίες εβδομάδες ότι δεν είναι διατεθειμένες να το αγωνιστούν με το εθνόσημο εκτός αν γίνουν αλλαγές στη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Όμως, μόνο οκτώ από τους νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου έμειναν εκτός του ρόστερ της Δευτέρας, συμπεριλαμβανομένων τριών που τραυματίστηκαν, ενός που αποσύρθηκε και της Τζένι Ερμόσο, της πρώτης σκόρερ της ομάδας, που βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής, μετά το μην συναινετικό φιλί του -μέχρι πρότινος- προέδρου της Ομοσπονδίας.

«Είμαστε με την Τζένι. Πιστεύουμε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να την προστατέψουμε», είπε η νέα προπονήτρια, Μόνσε Τομέ, σε συνέντευξη Τύπου της ισπανικής Ομοσπονδίας, όταν ρωτήθηκε γιατί η κα. Ερμόσο δεν επελέγη για να παίξει στο UEFA Nations League.

Η απόφαση της Τομέ να αποκλείσει την Ερμόσο έρχεται εν μέσω μιας μεγάλης αντιπαράθεσης μεταξύ των πρωταγωνιστών της Ισπανίας και της εθνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Τον Αύγουστο, μετά τη νίκη της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των παικτριών που ήταν στο ρόστερ της Τομέ τη Δευτέρα, ζήτησαν αλλαγές στη διοίκηση και απείλησαν να μην παίξουν αν δεν γίνονταν αλλαγές.

Την Παρασκευή, η Ερμόσο και 20 από τα 23 μέλη της νικήτριας ομάδας στο Μουντιάλ υπέγραψαν κοινή δήλωση με άλλες Ισπανίδες παίκτριες λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε» και επαναφέροντας τα αιτήματά τους για αναδιάρθρωση των « ηγετικών θέσεων της Βασιλικής Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας» ώστε να εγγυάται ένα «ασφαλές μέρος όπου οι γυναίκες είναι απόλυτα σεβαστές».

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (18/09), με τα αιτήματά τους να μην έχουν ακόμη ικανοποιηθεί, δεν ήταν σαφές εάν όσες επιλέχθηκαν από την Τομέ θα συμφωνούσαν να παίξουν ή αν θα μποϊκοτάρουν τους αγώνες, με τη Σουηδία και την Ελβετία που ξεκινούν την προσεχή Παρασκευή. Εάν αποφασίσουν να μην παίξουν, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων προστίμων ή προσωρινών αποκλεισμών, σύμφωνα με το Εθνικό Αθλητικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά της, η Ερμόσο τοποθετήθηκε δημόσια μέσω μιας ανοιχτής επιστολής στα social media. «Να με προστατέψεις από τι; Ψάχνουμε για εβδομάδες, μήνες, για την προστασία που δεν μπορέσαμε να βρούμε μέσα στην ίδια την Ομοσπονδία. Οι ίδιοι άνθρωποι που μας ζητούν εμπιστοσύνη είναι αυτοί που σήμερα ξεκινούν μια λίστα με παίκτες που έχουν ζητήσει να ΜΗΝ κληθούν. Οι παίκτριες είναι πολύ ξεκάθαρες ότι είναι μια ακόμη στρατηγική διχασμού και χειραγώγησης για να μας εκφοβίσουν και να μας απειλήσουν με νομικές επιπτώσεις και οικονομικές κυρώσεις. Άλλη μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη που δείχνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σήμερα και που επιβεβαιώνει τον λόγο που παλεύουμε και πώς το κάνουμε. Θέλω να δείξω την πλήρη υποστήριξή μου στους συναδέλφους μου που σήμερα έχουν εκπλαγεί και αναγκαστεί να αντιδράσουν σε μια ακόμη ατυχή κατάσταση που προκλήθηκε από τους ανθρώπους που συνεχίζουν να λαμβάνουν αποφάσεις εντός της Ομοσπονδίας σήμερα. Θα ήθελα επίσης να καταστήσω κάτι πολύ σαφές. Σήμερα προσπάθησαν να υποστηρίξουν ότι το περιβάλλον θα ήταν ασφαλές για τους συναδέλφους μου όταν στην ίδια συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ότι δεν με καλεσαν για να με προστατέψουν. Να με προστατέψεις από τι; Ή από ποιον; Τζένι Ερμόσο».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]