irish_female_coaches

Ιρλανδία: Περισσότερες από ποτέ οι πιστοποιημένες προπονήτριες, το ποδόσφαιρό της... έρχεται

Ιάσονας Θεριός

Πλέον οι γυναίκες προπονήτριες στην Ιρλανδία είναι περισσότερες και πιο επιμορφωμένες από ποτέ, τη στιγμή που η ομοσπονδία της χώρας έχει ακόμα πιο υψηλές βλέψεις για αυτές.

Μπορεί τα κορίτσια της Σαρίνα Βίγκμαν, οι πρωταθλήτριες Ευρώπης, που μετρούν αντίστροφα για το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, να έχουν κλέψει κάθε ποδοσφαιρικό φως που στρέφεται προς τα βορειοδυτικά της Ευρώπης, όσον αφορά το παιχνίδι των γυναικών. Ωστόσο, λίγο πιο πέρα, δίπλα από την Αγγλία, η… ταπεινή Ιρλανδία κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει πως στο μέλλον θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει όπως η γειτόνισσά της, θέτοντας βάσεις για ένα καλύτερο «αύριο».

Η Ομοσπονδία της λοιπόν, αποφασισμένη να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες εξέλιξης του παιχνιδιού στη χώρα, προχώρησε σε μια πολύ σημαντική ενέργεια η οποία θα… στρώσει την άσφαλτο της ανάπτυξης. Από τη στιγμή που διέκρινε το σημαντικό κενό σε επίπεδο γυναικών προπονητριών, φρόντισε να τρέξει νέα προγράμματα, σεμινάρια για τα προπονητικά διπλώματα της UEFA αποκλειστικά για γυναίκες.

Το πρόβλημα της έλλειψης προπονητριών στο ιρλανδικό ποδόσφαιρο γυναικών ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. Χαρακτηριστικό δε είναι το γεγονός πως πριν δύο χρόνια κάθε μια από τις δέκα ομάδες του πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας είχε άνδρα προπονητή. Όμως για να δουλέψει οποιοδήποτε σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται να είναι κάτοχος του UEFA-B και οι περισσότερες γυναίκες κόουτς έβρισκαν διάφορα εμπόδια στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τέτοια διπλώματα.

Για αυτό και η FAI αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ήδη θερίζει τους καρπούς των προσπαθειών της. Το 2016 οι γυναίκες προπονήτριες με κάποιο δίπλωμα της UEFA στην Ιρλανδία ήταν μόλις 10. Το 2023 είναι 330, νούμερο δηλωτικό των αλμάτων βελτίωσης στον χώρο.

«Το κλειδί για την επιτυχία της ανάπτυξης του αριθμού των γυναικών που εργάζονται στο ποδόσφαιρο είναι η έρευνα που ολοκληρώσαμε το 2016, η οποία εντόπισε τα συγκεκριμένα εμπόδια στον αριθμό των γυναικών που εργάζονται στην προπονητική. Από αυτή την έρευνα, ήταν σαφές ότι η ανάπτυξη σεμιναρίων μόνο για γυναίκες παίζει σημαντικό ρόλο στην άρση των εμποδίων που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν. Έχουμε δει τον αριθμό των προπονητριών από τα συνέδρια μόνο για γυναίκες να μεγαλώνει, τις έχουμε δει να προοδεύουν στην καριέρα τους και να έχουν πλήρη απασχόληση στο ποδόσφαιρο ως προπονήτριες.

Τα τελευταία χρόνια, 16 από τις γυναίκες υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης της FAI έχουν ολοκληρώσει εκπαίδευση προπονητή μόνο για γυναίκες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δεν μπορεί να είναι απλώς ένα παιχνίδι αριθμών, έχει να κάνει με την ανάπτυξη ποιοτικών προπονητών και, στη συνέχεια, τη διασφάλιση της ύπαρξης ρόλων και ευκαιριών για όλες τις γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής προπονητικής εκπαίδευσης της ομοσπονδίας.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως η - αποφασισμένη να δώσει χώρο στις γυναίκες προπονήτριες - Ιρλανδία βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της σχετικά βήματα. Οπότε προσδεθείτε και ετοιμαστείτε να ακούσετε για ολοένα και περισσότερες Ιρλανδές κορυφαίες προπονήτριες στο μέλλον.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]