Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ όταν κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2019

Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών: Οι παίκτριες θα πληρωθούν απευθείας από τη FIFA για πρώτη φορά

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η FIFA αποκάλυψε ότι οι παίκτριες στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών θα έχουν ατομικές απολαβές απευθείας από το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο για πρώτη φορά στην ιστορία.

Οι παίκτριες της νικήτριας ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας θα λάβουν 270.000 $ η καθεμια, ενώ κάθε άτομο που αγωνίζεται στη φάση των ομίλων θα κερδίσει $30.000. Το ποσό που καταβάλλεται θα αυξάνεται όσο προχωρά η ομάδα και σε πολλές περιπτώσεις, τα νούμερα υπερβαίνουν κατά πολύ τους μισθούς των παικτών στους συλλόγους τους!Η έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης της FIFA για το 2022 βρήκε ότι ο μέσος μισθός των αμειβόμενων παικτριών είναι 14.000 $.

Το σωματείο παικτών,FIFPRO, επαίνεσε την κίνηση ως «το αποτέλεσμα μιας τεράστιας παγκόσμιας συλλογικής δράσης από περισσότερους από 150 παίκτριες εθνικών ομάδων».

Τον Νοέμβριο, έστειλε μια επιστολή στη FIFA, υπογεγραμμένη από 150 διεθνείς παίκτριες, ζητώντας μεγαλύτερη ισότητα, τόσο οικονομικά όσο και υπό συνθήκες, και περιλάμβανε απαίτηση για τις παίκτριες να λάβουν άμεσα ένα σημαντικό μερίδιο από τα χρηματικά έπαθλα.

Οι παίκτριες ανέφεραν στην επιστολή τους:

«Πολλές παίκτριες στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών έρχονται στο τουρνουά ως ερασιτέχνες ή ημιεπαγγελματίες, κάτι που υπονομεύει την προετοιμασία τους και, με τη σειρά του, την ποιότητα του ποδοσφαίρου που βλέπουμε στο γήπεδο. Πολλές παίκτριες δεν έχουν συμφωνία με τις ενώσεις-μέλη τους για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν δίκαιη και δίκαιη μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης μιας εγγυημένης αποζημίωσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο, για παράδειγμα, ως μέρος του χρηματικού έπαθλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ως εκ τούτου, ανεξάρτητα από το διαθέσιμο χρηματικό έπαθλο, οι παίκτριες δεν λαμβάνουν μερίδιο σε αυτό που προσπαθούν να κερδίσουν στο γήπεδο – ένα μερίδιο που θα υποστήριζε την καριέρα και τα προς το ζην. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους συναθλητές μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε όλο τον κόσμο που δεν είναι ακόμα πλήρως επαγγελματίες».

Η FIFA λοιπόν θα πληρώσει συνολικά 152 εκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από τρεις φορές περισσότερα από τα 50 εκατομμύρια δολάρια που καταβλήθηκαν το 2019:
110 εκατομμύρια δολάρια διατίθενται στο ταμείο που βασίζεται στην απόδοση,
11,5 εκατομμύρια δολάρια δαπανώνται για το πρόγραμμα παροχών του συλλόγου
και επιπλέον 30,7 εκατομμύρια δολάρια καταβάλλονται ως χρήματα προετοιμασίας.

Οι συμμετέχουσες ενώσεις-μέλη θα λάβουν $1.560.000 για να παίξουν στη φάση των ομίλων με το ποσό αυτό να αυξάνεται στα $4.290.000 (£3.449.117) για τους νικητές.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]