lydia_bedford

Η Μπρέντφορντ γίνεται ο πρώτος σύλλογος της Premier League που προσλαμβάνει γυναίκα προπονήτρια σε ανδρική ομάδα

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η πρώην προπονήτρια της γυναικείας ομάδας της Λέστερ, θα αναλάβει την ομάδα νέων της Μπρέντφορντ την επόμενη σεζόν και θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί ανδρικής ομάδας σε κορυφαίο επίπεδο!

Η Μπρέντφορντ έγινε ο πρώτος σύλλογος της Premier League που διόρισε γυναίκα προπονήτρια σε ανδρική ομάδα, αφού η Λίντια Μπέντφορντ αναλαμβάνει την Κ18 του συλλόγου.

Η Μπέντφορντ, πρώην προπονήτρια της γυναικείας ομάδας της Λέστερ, θα προπονεί την επόμενη σεζόν την ομάδα νέων του συλλόγου της Premier League. Πρόκειται για έναν από τους πιο υψηλόβαθμους προπονητικούς ρόλους που έχει αναλάβει ποτέ γυναίκα στο ανδρικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Αγγλία. Η 35χρονη κόουτς της οποίας η πιο πρόσφατη θέση ήταν βοηθός προπονητή στις γυναίκες της Άρσεναλ, θα συνεργαστεί με τον Τζον -Πολ Πίτμαν ο οποίος έρχεται ως βοηθός προπονητή από τη Forest Green Rovers.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε να προσελκύσουμε τόσο ταλαντούχους προπονητές όπως η Λίντια και ο Τζον-Πολ στην ομάδα μας κάτω των 18 για την επόμενη χρονιά», δήλωσε ο Φιλ Τζάιλς, διευθυντής ποδοσφαίρου της Μπρέντφορντ. «Πραγματοποιήσαμε μια εκτεταμένη διαδικασία πρόσληψης για αυτούς τους ρόλους. Η Λίντια και ο Τζον - Πολ ήταν οι δύο καλύτεροι υποψήφιοι. Ευτυχώς καταφέραμε να οριστικοποιήσουμε την πρόσληψή τους».

Η Μπέντφορντ έγινε η νεότερη προπονήτρια της Women's Super League όταν ανέλαβε τη Λέστερ το 2021, αλλά απολύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα της σεζόν 2022/23. Πήγε στο Πανεπιστήμιο Brunel με φιλοδοξία να γίνει καθηγήτρια φυσικής αγωγής. Μέχρι να αποφοιτήσει είχε αποκτήσει τo Licence UEFA B και προπονούσε στο Middlesex Girls' Centre of Excellence, δουλεύοντας με την ομάδα κάτω των 17 ετών. Το 2014 πέρασε το Licence Α και το 2019 απέκτησε το Pro Licence.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η νυν προπονήτρια της Εθνικής Αγγλίας γυναικών Κ17, Νάταλι Χέντερσον, ήταν προπονήτρια στην ακαδημία αγοριών της Νιουκάστλ από το 2014 έως το 2021. Θεωρείται η πρώτη γυναίκα που απασχολείται με πλήρη απασχόληση σε ακαδημία της Premier League.

Η Μανίσα Τρέιλερ είναι προπονήτρια στην Queens Park Rangers από το 2016 και η Χάνα Ντίνλεϊ είναι υπεύθυνη των ακαδημιών της Forest Green Rovers από το 2019, αλλά πιστεύεται ότι η Μπέντφορντ θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την Κ18 κορυφαίας ομάδας στην Premier.

Τον Νοέμβριο, η FA ανέφερε ότι ο αριθμός των γυναικών προπονητών που εργάζονται σε θυγατρικές ομάδες αυξήθηκε κατά 75% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό σημείο το 2021.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]