Η Αλέξια Πουτέγιας σηκώνει το τρόπαιο του Champions League

Αλέξια Πουτέγιας: Η GOAT του ποδοσφαίρου γυναικών ψάχνει το δεύτερο ευρωπαϊκό της στέμμα

Βασίλης Μπαλατσός

Η κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, Αλέξια Πουτέγιας, θα ηγηθεί της Μπαρτσελόνα στον μεγάλο τελικό του Champions League Γυναικών κόντρα στη Βόλφσμπουργκ και θα διεκδικήσει τον δεύτερο ευρωπαϊκό της τίτλο.

Όσα και να γραφτούν για την «GOAT» του γυναικείου ποδοσφαίρου μοιάζουν λίγα. Η Αλέξια Πουτέγιας είναι η πρώτη παίκτρια που κέρδισε το βραβείο της UEFA ως κορυφαία της σεζόν και τη Χρυσή Μπάλα δύο χρονιές στη σειρά.

Η πιστή οπαδός της Μπαρτσελόνα, έγινε τον Μάιο του 2021 η πρώτη παίκτρια των Μπλαουγκράνα που σήκωσε το τρόπαιο του Women's Champions League. Αυτά τα κατορθώματα βοήθησαν την Αλέξια να κερδίσει ένα άνευ προηγουμένου «τρεμπλ» ατομικών διακρίσεων: UEFA Player of the Year, FIFA Player of the Year και Χρυσή Μπάλα.

Η Μπαρτσελόνα μπορεί να έχασε στον τελικό του Champions League της προηγούμενης σεζόν από τη Λυών, αλλά η αρχηγός Αλεξία βγήκε πρώτη σκόρερ της διοργάνωσης με 11 γκολ και ήταν η MVP του τουρνουά. Tο 2022 έγινε η πρώτη παίκτρια της Ισπανίας με 100 συμμετοχές, όμως ο τραυματισμός της στον χιαστό της στοίχισε την παρουσία της στο EURO Γυναικών. Ήταν τεράστιο πλήγμα για τη χώρα της, όπως και για τις Καταλανές στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν 2022/23.

Ωστόσο, η Αλέξια ανακηρύχθηκε UEFA Player of the Year για δεύτερη φορά, ισοφαρίζοντας της Περνίλ Αρντέρ αλλά είναι η πρώτη που έκανε «back to back». Στη συνέχεια έγινε η πρώτη παίκτρια που έχει στη συλλογή της δυο Χρυσές Μπάλες και διατήρησε επίσης το βραβείο FIFA Player of the Year. Είτε δημιουργεί, είτε επιτίθεται από τα αριστερά, είτε κινείται ως «ψευτο-εννιάρι» παίζει φανταστικό ποδόσφαιρο. Η Πουτέγιας επέστρεψε από τον τραυματισμό της και «διψάει» για περισσότερους τίτλους.

«Βασίλισσα» κοινής αποδοχής

Η Αλέξια Πουτέγιας είναι κατά πάσα πιθανότητα η πιο αναγνωρίσιμη παίκτρια ποδοσφαίρου στον κόσμο, αυτή την εποχή. Η αρχηγός των Μπλαουγκράνα κατακτά την μια κορυφή μετά την άλλη και χαίρει του σεβασμού όλου του ποδοσφαιρικού πλανήτη.

«Η Αλέξια είναι ένα πρότυπο για την Μπάρτσα. Αντιπροσωπεύει αυτό που θέλει να δείξει ο σύλλογος» ανέφερε για την Ισπανίδα χαφ ο θρύλος της Μπαρτσελόνα και της Ισπανίας, Αντρές Ινιέστα.

Από την πλευρά του ο κόουτς της ομάδας Γυναικών της Φούρια Ρόχα, Χόρχε Βίλδα, που στερήθηκε των υπηρεσιών της κορυφαίας παίκτριας του κόσμου στο Euro, είπε: «Γνωρίζω την Αλέξια από μικρή, από όταν άρχισε να έρχεται στην U-16 και ξέρω ότι έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης. Είναι νέα και, το καλύτερο από όλα, είναι παθιασμένη με το ποδόσφαιρο και το καταλαβαίνει πολύ καλά, κάτι που δεν έχουν όλες οι παίκτριες. Έχει τόση ποιότητα, βλέπει τα πράγματα πριν από τους άλλους και τα κάνει όλα με ρυθμό και στυλ».

Η έτερη παίκτρια που κέρδισε δυο φορές το βραβείο UEFA Player of the Year και αντίπαλος της στον τελικό του Women's Champions League του 2021, Περνίλ Αρντέρ, δήλωσε για την Πουτέγιας: «Ήμουν πάντα μεγάλη θαυμάστρια της Αλέξια, νομίζω ότι είναι μια καταπληκτική παίκτρια, ένα καταπληκτικό χαφ που ελέγχει το παιχνίδι».

Τα milestones μιας σπουδαίας καριέρας

Τα πρώτα χρόνια

  • Η Αλέξια πέρασε ένα χρόνο στην ακαδημία της Μπαρτσελόνα σε ηλικία δέκα ετών, αλλά στη συνέχεια πέρασε από τις ακαδημίες της Εσπανιόλ, με την οποία έκανε το ντεμπούτο της στα 16 της χρόνια, το 2010. Έπαιξε και στον τελικό του Copa de la Reina την επόμενη χρονιά εναντίον των Μπλαουγκράνα.
  • Τη σεζόν 2011/12 πήγε στη Λεβάντε, σκόραρε 15 γκολ και στη συνέχεια μετακόμισε στην Μπαρτσελόνα, η οποία μόλις είχε κατακτήσει τον πρώτο της τίτλο στην Ισπανία.

Μπαρτσελόνα

  • Η Αλέξια ήταν μόλις 18 ετών όταν μετακόμισε στη Βαρκελώνη. Έγινε σύντομα βασική και έπαιξε στο ντεμπούτο της ομάδας της στο Women's Champions League. Οι Καταλανές έχασαν με 3-0 από την Άρσεναλ στις 26 Σεπτεμβρίου του 2012.
  • Ολοκλήρωσε την πρώτη της σεζόν στη Βαρκελώνη με νίκη σε ένα φοβερό ματς - τίτλου εναντίον της Αθλέτικ Μπιλμπάο που έγινε μπροστά σε 25.000 οπαδούς στο San Mamés. Επίσης σημείωσε ένα υπέροχο γκολ έπειτα από ατομική ενέρεια στον τελικό του Copa de la Reina εναντίον της Σαραγόσα και μπήκε στα πρωτοσέλιδα.
  • Η Αλέξια παρέμεινε στο επίκεντρο του παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα, καθώς η ομάδα εξελισσόταν σε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Κατέκτησε το πρωτάθλημα τις σεζόν 2013/14, 2014/15, 2019/20 και 2020/21 και προσέθεσε στη συλλογή της πέντε ακόμη Κύπελλα.
  • Η Πουτέγιας έγινε εκ των αρχηγών του συλλόγου το 2018 και από τη σεζόν 2019/20, όταν τραυματίστηκε η Βίκι Λοσάδα, έγινε πρώτη αρχηγός.
  • Τη σεζόν 2018/19 ήταν η πρώτη σκόρερ της Μπαρτσελόνα με 18 γκολ και μπήκε στην κορυφαία ομάδα της σεζόν του Women's Champions League. Η ομάδα της έφτασε στον πρώτο της τελικό και έχασε με 4-1 στη Βουδαπέστη από τη Λυών.
  • Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2019, η Αλέξια πέτυχε το πρώτο γκολ στο νέο Estadi Johan Cruyff σε μια νίκη με 5-1 ενάντια στην Τακόν (τη μελλοντική Ρεάλ Μαδρίτης). Εκείνη τη σεζόν ξεπέρασε τις 300 συλλογικές συμμετοχές και ψηφίστηκε ως η καλύτερη παίκτρια του ισπανικού πρωταθλήματος.
  • Η Αλέξια έγραψε ιστορία στις 6 Ιανουαρίου του 2021, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που σημείωσε γκολ στο Camp Nou σε αγώνα πρωταθλήματος εναντίον της πρώην ομάδας της, Εσπανιόλ.
  • Αυτή ήταν μόνο μια στιγμή σε μια θεαματική σεζόν για την Μπαρτσελόνα και την Αλέξια. Σήκωσε το τρόπαιο του Champions League Γυναικών στο Γκέτεμποργκ, όταν οι Μπλαουγκράνα νίκησαν την Τσέλσι με 4-0 στον τελικό. Η Πουτέγιας σκόραρε το δεύτερο γκολ από το σημείο του πέναλτι και δημιούργησε το τρίτο παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή της στο ματς ήταν αμφίβολη λόγω τραυματισμού.
  • Η Μπαρτσελόνα έκανε επίσης το εγχώριο νταμπλ και η Αλέξια ολοκλήρωσε τη σεζόν με 26 γκολ, συμπεριλαμβανομένων δύο στον τελικό του Copa de la Reina εναντίον μιας άλλης πρώην ομάδας της, τη Λεβάντε. Αναδείχθηκε MVP τελικού για τρίτη φορά στην καριέρα της.
  • Οι διακρίσεις της Αλέξια τη σεζόν 2020/21 περιελάμβαναν μια θέση στην ομάδα της σεζόν του Champions League γυναικών, την ανακήρυξη της ως κορυφαία χαφ της σεζόν στο Women's Champions League και έγινε η πρώτη παίκτρια από την Ισπανία που τιμήθηκε ως UEFA Player of the Year, FIFA Player of the Year, ενώ πήρε και την Χρυσή Μπάλα. Ένα μοναδικό... τρεμπλ που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ πριν.
  • Η Μπαρτσελόνα κέρδισε ένα εγχώριο νταμπλ (και το Super Cup Ισπανίας) τη σεζόν 2021/22 και έχασε στον τελικό του Champions League γυναικών από τη Λυών. Η Αλέξια είχε την πιο παραγωγική σεζόν της, καθώς σκόραρε 34 γκολ. Είχε σκοράρει στον τελικό του Τορίνο και και στους δύο αγώνες του Camp Noou νωρίτερα σε εκείνη τη διοργάνωση, στους οποίους η Μπαρτσελόνα προσέλκυσε 90.000+ θεατές στο γήπεδο. Ήταν MVP και πρώτη σκόρερ του Women's Champions League με έντεκα γκολ.
  • Ανακηρύχθηκε ξανά UEFA Player of the Year για το 2021/22, κέρδισε άλλη μια Χρυσή Μπάλα και το βραβείο FIFA Best, ήταν όμως άτυχη, καθώς τραυματίστηκε στον χιαστό την παραμονή του Women's EURO 2022, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός στο μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας σεζόν.
  • Η Μπαρτσελόνα έφτασε για δεύτερη χρονιά σε έναν ακόμη τελικό του Champions League Γυναικών και η Πουτέγιας είναι έτοιμη να αγωνιστεί. Γυρισε στην αγωνιστική δράση την ίδια μέρα που ο σύλλογος κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ισπανία, ενώ επέστρεψε στο σκοράρισμα στο τελευταίο εγχώριο ματς της σεζόν.

Ισπανία

  • Πρωτοεμφανίστηκε σε επίπεδο νεανίδων σε ηλικία 15 ετών. H Πουτέγιας ήταν μέρος της ομάδας της Ισπανίας που κέρδισε τους τίτλους του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών U-17 το 2010 και το 2011 και βοήθησε τη χώρα της να διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών U-17 το 2010.
  • Η Πουτέγιας ήταν αρχηγός της Ισπανίας στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών U-19 το 2012, στον οποίο έχασε στην παράταση από τη Σουηδία.
  • Οι εμφανίσεις της στα κλιμάκια της Ισπανίας την οδήγησαν στην πρώτη συμμετοχή της σε επίπεδο Γυναικών εναντίον της Δανίας τον Ιούνιο του 2013. Την επόμενη ημέρα κλήθηκε στην αποστολή της Ισπανίας για το Women's EURO 2013. Στα 19 της χρόνια προερχόμενη από τον πάγκο σκόραρε το νικητήριο γκολ στην επικράτηση κόντρα στην Αγγλία, με 3-2, στην πρεμιέρα του τουρνουά.
  • Η Πουτέγιας πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2015, το 2017 έφτασε στα προημιτελικά του Euro και το 2019 έφτασε μέχρι τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου η Ισπανία έχασε από τις ΗΠΑ.
  • Η Πουτέγιας αναδείχθηκε καλύτερη παίκτρια του τουρνουά στο SheBelieves Cup 2020, όπου η Ισπανία αντιμετώπισε την Ιαπωνία, την Αγγλία (σκόραρε buzzer beater) και τις ΗΠΑ.
  • Έγινε μια από τις τρεις αρχηγούς της Ισπανίας το 2021 όταν η χώρα της προκρίθηκε στο Women's EURO 2022. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ξεπέρασε το ρεκόρ 90 συμμετοχών της Μάρτα Τορεχόν με την εθνική Ισπανίας.
  • Έφτασε τις 100 συμμετοχές την 1η Ιουλίου του 2022 εναντίον της Ιταλίας και ισοφάρισε με κεφαλιά για το ισόπαλο 1-1 στο Castel di Sangro. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα υπέστη ρήξη χιαστού στην προπόνηση και έμεινε εκτός από το EURO 2022 Γυναικών.

Μικρές ιστορίες μιας μεγάλης παίκτριας

  • Αφού σκόραρε εναντίον της Εσπανιόλ στο Camp Nou τον Ιανουάριο του 2021, είπε στον ιστότοπο της Μπαρτσελόνα ότι το πρώτο παιχνίδι που είχε δει ποτέ στο γήπεδο ήταν αγώνας ανδρών εναντίον των δυο ομάδων της Βαρκελώνης, όταν ήταν έξι ετών. Η οικογένειά της ταξίδευε τακτικά σε αγώνες εντός έδρας από το Mollet del Vallès, έναν δήμο περίπου 20 χλμ. μακριά από τη Βαρκελώνη.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Πουτέγιας άλλαξε τον αριθμό στη φανέλα της στην Ισπανία από το 11 στο 14, που φορούσε συνήθως η φίλη και συμπαίκτρια της από τα νεανικά τους χρόνια, Βιρτζίνια Τορεσίλα, η οποία είχε διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο. Η Πουτέγιας είπε ότι θα κρατήσει τον αριθμό μέχρι να επιστρέψει η Τορεσίλα. «Έλα, θα το προσέξω μέχρι να συνέλθεις. Έτσι, θα έρθεις πίσω το συντομότερο δυνατό!», της είπε η αρχηγός της Μπάρτσα.
  • Πήγε στην πρώτη της ομάδα, τη Sabadell, σε ηλικία επτά ετών – παίζοντας μαζί με τις μελλοντικές συμπαίκτριες της στην Μπαρτσελόνα και την Ισπανία, Βίκι Λοσάδα και Μάρτα Κορεδέρα.

Η Αλέξια μιλάει για την... Πουτέγιας

«Η οικογένειά μου ήταν πάντα με την Μπάρτσα. Ο θείος μου έχει τατουάζ το σήμα, ο παππούς μου ήταν μέλος της Penya Blaugrana de Mollet όλη του τη ζωή. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας στην οικογένεια μας που να υποστηρίζει άλλη ομάδα. Έχω μόνο έναν ξάδερφο που είναι Ρεάλ Μαδρίτης.

Ήμουν τυχερή που η οικογένειά μου δέχτηκε όλα όσα ήθελα να κάνω. Είχα μια πολύ όμορφη παιδική ηλικία. Έπαιζα ποδόσφαιρο όλη μέρα και περνούσα καλά».

Για τo νικητήριο γκολ κόντρα στην Αγγλία το 2013: «Ούτε στα όνειρά μου δεν το φανταζόμουν. Στην πρώτη μου εμφάνιση στο EURO Γυναικών και ενώ η Ισπανία περίμενε 16 χρόνια για να αγωνιστεί στην τελική φάση, μπήκα 20 λεπτά πριν το τέλος και πέτυχα το νικητήριο γκολ. Δεν έχω λόγια να περιγράψω πώς ένιωθα».

Για το ιστορικό γκολ της στο Camp Noou: «Ήταν συναρπαστικό να βλέπω την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα. Ένιωσα τόσο περήφανη, ειδικά για την οικογένειά μου. Μετά τους πανηγυρισμούς και καθώς επιστρέφαμε στις θέσεις μας στο γήπεδο, ήμουν μόνη μου για μια στιγμή και τότε κατάλαβα πως είχα σκοράρει το πρώτο μου γκολ στο Camp Nou. Μετά από δέκα δευτερόλεπτα, έπρεπε να επικεντρωθώ ξανά στο παιχνίδι.

Για την νίκη στον τελικό του Champions League του 2021 κόντρα στην Τσέλσι: «Στείλαμε ένα μήνυμα. Η Μπαρτσελόνα και οι Ισπανίδες παίκτριες είναι από τις κορυφαίες στον κόσμο και το έχουμε αποδείξει».

Για την πορεία της προς την κορυφή: «Είναι ένα πολύ εγωιστικό επάγγελμα. Κάνεις τα πάντα για να αποδώσεις καλύτερα. Τρως καλά, ξεκουράζεσαι πολύ, προσπαθείς να αποφύγεις τραυματισμούς. Βάζεις όλη τη συγκέντρωση σου σε αυτό».

Έπειτα από την κατάκτηση του δεύτερου βραβείου UEFA Player of the Year είπε: «Η πιο ξεχωριστή στιγμή ήταν χωρίς αμφιβολία τα δύο παιχνίδια που έπαιξα στο Camp Nou. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μου. Μπόρεσα να εκπληρώσω ένα όνειρο που έχουν όλοι όσοι παίζουν στην Μπαρτσελόνα. Αγωνίστηκα σε ένα sold-out Camp Nou».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]