netherlands_championc_league

Champions League: Η Ολλανδία δημιουργεί κληρονομιά στο ποδόσφαιρο με αφορμή τον μεγάλο τελικό

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Ολλανδία και το Αϊντχόφεν «ζει» σε ρυθμούς Champions League αφού η ώρα του μεγάλου τελικού φτάνει. Πέρα, όμως, από τη γιορτή ενός τόσο μεγάλου γεγονότος οι Ολλανδοί έχουν φροντίσει με αφορμή αυτό το γεγονός να δημιουργήσουν κληρονομιά για το ποδόσφαιρο γυναικών και να δοθούν ευκαιρίες σε νέες προπονήτριες ώστε το άθλημα να μεγαλώσει.

Ο τελικός του Champions League γυναικών, πέρα από το θέαμα που σίγουρα θα προσφέρει, θα προσφέρει και ευκαιρίες. Θα προσθέσει ένα μικρό λιθαράκι στη βάση που χτίζεται για τις ίσες ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών στο ποδόσφαιρο, με πρώτο στόχο την αύξηση στον αριθμό των προπονητριών στο άθλημα.

Η αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων προπονητριών στην περιοχή, χρησιμοποιώντας τον τελικό για να εντοπίσει τις δυνατότητες, είναι ένα από τα βασικά μελήματα των διοργανωτών αφού κάτι τέτοιο θα είχε μεγάλη προοπτική εξέλιξης και, εν τέλει, σημαντικά αποτελέσματα. Σε συνεργασία κατά την προετοιμασία του τελικού, η UEFA και η Βασιλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Ολλανδίας (KNVB) προσπάθησαν να βελτιώσουν τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες και να χρησιμοποιήσουν το εμπνευσμένο παράδειγμα των προτύπων για να διαδώσουν την προπονητική του ποδοσφαίρου ως βιώσιμη πορεία.

Πέρα από τη βλέψη να διπλασιαστεί ο αριθμός των προπονητριών στην περιοχή (να υπάρξει δηλαδή αύξηση μεγαλύτερη του 50%) μέσα στις σεζόν 2023-2024, οι διοργανωτές στοχεύουν και στη δημιουργία ενός δικτύου μέσα από το οποίο θα βοηθούν κορίτσια και γυναίκες να ακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης στον χώρο. Η αρχή έχει γίνει ήδη με διάφορα θεματικά σεμινάρια που έγιναν σε τοπικούς ερασιτεχνικούς συλλόγους ποδοσφαίρου για την εκπαίδευση των ομάδων στην πρόσληψη γυναικών.

Στην αναζήτηση της πραγματικότητας πίσω από την εξέλιξη του ποδοσφαίρου γυναικών, 150 συμμετέχοντας των συλλόγων πήραν… απαντήσεις αφού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά ένα προπονητικό masterclass μία μέρα πριν τον τελικό, στην επίσημη προπόνηση του Champions League. Με συζητήσεις και πανελ με επαγγελματίες γυναίκες προπονήτριες ποδοσφαίρου που είτε μόλις έχουν ξεκινήσει είτε έχουν ήδη γράψει την πορεία του στον χώρο, όπως η Ολλανδή προπονήτρια της Εθνικής Αγγλίας Σαρίνα Βίεγκμαν, ενώ στα ίδια πάνελ συμμετείχαν και παίκτριες ποδοσφαίρου οι οποίες μίλησαν για την επίδραση που έχει ένας καλός προπονητής στην καριέρα μιας παίκτριας.

Συμμετείχαν επίσης 20 ιδιοκτήτες συλλόγων από την United Soccer League, τη μεγαλύτερη οργάνωση επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη Βόρεια Αμερική, που στην Ευρώπη βρίσκονται για να δουν ιδίοις όμμασι πώς μοιάζει η διαρκής ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου, καθώς διερευνούν τη δημιουργία ενός πρωταθλήματος ποδοσφαίρου γυναικών στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα κοινωνικής κληρονομιάς. Η UEFA, η πόλη του Αϊντχόφεν και η επαρχία του Βόρειου Μπράμπαντ βοηθούν στην ψυχική ευημερία των κοριτσιών ηλικίας 13 έως 18 ετών, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του ποδοσφαίρου. Με μελέτες να δείχνουν ότι το 43% των κοριτσιών στα ολλανδικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποφέρουν από ψυχικά/πνευματικά προβλήματα, το τρίμηνο πρόγραμμα επέλεξε δύο ομάδες κοριτσιών που αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό και πραγματοποίησε εβδομαδιαίες συναντήσεις, καθώς και δραστηριότητες που συνδέονται με το ποδόσφαιρο για την ενίσχυση της ψυχικής τους ανθεκτικότητας.

Οι συνεδρίες αυτές επικεντρώθηκαν αρχικά στη δημιουργία της ομάδας, πριν επικεντρωθούν στην ατομική πνευματική δύναμη και στο πώς κάθε κορίτσι θα μπορούσε να μοιραστεί την ιστορία της. Ένα βασικό στοιχείο είναι η επίδραση στην τοπική κοινότητα, με τις συμμετέχουσες να μπορούν να εμπνεύσουν άλλους στη γειτονιά τους ως πρότυπα. Επιπλέον, τα κορίτσια που έλαβαν μέρος θα γίνουν οι εκπαιδευτές για ένα μονοετές πρόγραμμα στο Αϊντχόβεν και σε δύο άλλες πόλεις μετά τον τελικό.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]