Alessia Russo

Women's Football Awards: Η επιθετικός της Γιουνάιτεντ Αλέσια Ρούσο παίκτρια της χρονιάς

Μαριλένα Καλόπλαστου

Τα πρώτα βραβεία ποδοσφαίρου γυναικών έλαβαν χώρα την Πέμπτη (25/05) με μεγάλες νικήτριες την επιθετικό της Γιουνάιτεντ Αλέσια Ρούσο και την ακριβότερη μεταγραφή στο ποδόσφαιρο γυναικών Κίρα Γουόλς.

Πάνω από 20.000 ήταν οι ψήφοι του κοινού για τους νικητές των πρώτων βραβείο ποδοσφαίρου γυναικών (Women’s Football Awards) στην ιστορία. Αργότερα, οι επιλογές των φιλάθλων επικυρώθηκαν από μια ειδική κριτική επιτροπή με επικεφαλής την Νικίτα Πάρις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την παρουσιάστρια του Sky Sports News, Χέιλι ΜακΚουίν και τη χαφ της Ρεάλ Μαδρίτης, Καρολάιν Γουέρ.

Η επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αλέσια Ρούσο, αναδείχθηκε Παίκτρια της Χρονιάς, ενώ η Κίρα Γουόλς, η οποία εντάχθηκε στην Μπαρτσελόνα έναντι αμοιβής ρεκόρ για το ποδόσφαιρο γυναικών το περασμένο καλοκαίρι, κέρδισε το βραβείο διεθνής ποδοσφαιρίστριας. Αμφότερες υπήρξαν καταλυτικές κατά τη διάρκεια του θριάμβου των Lionesses στο Euro 2022, με τη Ρούσο να πετυχαίνει τέσσερα γκολ ενώ η Γουόλς συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης.

Η Λόρεν Τζέιμς ήταν επίσης μία από τις νικήτριες των βραβείων, με την επιθετικό της Τσέλσι να αναδεικνύεται ως η νεαρή παίκτρια της χρονιάς μαζί με τη Μίσι Μπο Κερνς της Λίβερπουλ.

Ο Χάρι Κέιν και ο Ντέκλαν Ράις αναγνωρίστηκαν και οι δύο στην κατηγορία Ποδοσφαιρικός Σύμμαχος της Χρονιάς, ενώ ο θρύλος της Άρσεναλ Ίαν Ράιτ κέρδισε το βραβείο Women’s Football Champion of the Year.

Η Ροζέλα Αγιάνε της Τότεναμ και η Βιβιέν Ασεγί της Γουέστ Χαμ απέτισαν φόρο τιμής στους Κέιν και Ράις για την υποστήριξή τους στο ποδόσφαιρο γυναικών από τα παρασκήνια. Η εκδήλωση που φιλοξενήθηκε από τους Τζέιμι Κάραγκερ και Ένι Αλούκο, ήταν η πρώτη δημόσια ψηφοφορία για την αναγνώριση όλων των επιπέδων του παιχνιδιού.

Η πρώην επιθετικός της Τσέλσι και της Εθνικής Αγγλίας, Αλούκο, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Απόψε ήταν ένα highlight στην καριέρα μου. Ήταν μια αρχή για το ποδόσφαιρο γυναικών και μια στιγμή ορόσημο για το παιχνίδι. Είμαι τόσο περήφανη που είμαι μέρος αυτής της εκδήλωσης. Για πρώτη φορά το γυναικείο ποδόσφαιρο κέρδισε την αναγνώριση που του άξιζε. Είναι ακόμη πιο ξεχωριστό γιατί το κοινό όρισε και ψήφισε για αυτά τα βραβεία».

Ο Κάραγκερ από πλευράς του πρόσθεσε: «Η Ένι και εγώ συμμετέχουμε στα Βραβεία Γυναικείου Ποδοσφαίρου από την πρώτη μέρα και το να νιώσω την ατμόσφαιρα στην αίθουσα απόψε ήταν φανταστικό. Αυτό ήταν ένα ιδιαίτερο γεγονός. Αυτή ήταν μια αληθινή γιορτή του γυναικείου παιχνιδιού. Ανυπομονώ να δω το άθλημα να συνεχίζει να αναπτύσσεται με εκπληκτικό ρυθμό και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]