Gewrgiou, Markou, Sidhra

Μητρότητα και ποδόσφαιρο, 5 διεθνείς Ελληνίδες παίκτριες μιλούν στο GWomen

Μαριλένα Καλόπλαστου

Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας οι Θωμαή Βαρδαλή, Τατιάνα Γεωργίου, Ελένη Μάρκου, Δανάη Σιδηρά, Κωνσταντίνα Στράντζαλη, μιλούν στο GWomen για τη μητρότητα κι απαντούν, είναι εφικτό για μια εν ενεργεία παίκτρια εφόσον το επιθυμεί να αποκτήσει ένα παιδί; 

Τον Ιανουάριο, έγινε παγκοσμίως γνωστή η ιστορία της Ισλανδής μέσου της Γιουβέντους, Σάρα Μπιορκ Γκούναρσντοτιρ, η οποία κινήθηκε νομικά ενάντια και εν τέλει δικαιώθηκε από τη FIFA, για τις μειωμένες αποδοχές που έλαβε από την πρώην ομάδα της, Λυών, την περίοδο που ήταν έγκυος!

Για τους άνδρες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές η επιλογή της οικογένειας και η προοπτική των παιδιών δεν προκαλούν άγχος, δεν προβληματίζουν. Γνωρίζουν πως ο ερχομός ενός μπόμπιρα δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στις φιλοδοξίες τους, δεν θα βάλει σε κίνδυνο την καριέρα και τα όνειρά τους στο γρασίδι. Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες παίκτριες; Με τις ποδοσφαιρίστριες που ούτως ή άλλως δεν απολαμβάνουν την στήριξη, την προβολή, την αγαγνώριση που έχουν αντίστοιχα οι άνδρες συναδελφοί τους.

Τι γίνεται αν θελήσουν να βιώσουν τη μητρότητα; Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, το GWomen μίλησε με πέντε διεθνείς ελληνίδες ποδοσφαιρίστριες που αγωνίζονται είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, κι εκείνες απάντησαν, τι είναι για αυτές η «μητρότητα» και αν θα αποφάσιζαν να γίνουν μητέρες ούσες ακόμα εν ενεργεία.

Για όλες η μητρότητα είναι κάτι ιερό, κάτι που θα ήθελαν να βιώσουν στη ζωή τους κάποια στιγμή. Σχεδόν όλες συνηγόρησαν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί ενώ ακόμα αγωνίζονται.

«Η μητέρα είναι ότι πιο ιερό υπάρχει. Ειναι αυτή που μας φέρνει στον κόσμο αλλά και το πρώτο άτομο που ψάχνουμε πάντα για οτιδήποτε συμβεί. Είναι αυτή που μας φροντίζει και βάζει πάντα σε δεύτερη μοίρα τις δικές τις ανάγκες για να βάλει σε προτεραιότητα του παιδιού της. Είναι το χάδι, η αγκαλιά, η φροντίδα, η ανιδιοτελής αγάπη», απαντά η μέσος της Ολίμπια Λιουμπιάνας Τατιάνα Γεωργίου.

«Θέλω πολύ να γίνω μητέρα, όχι βέβαια ακόμα, αλλά σε λίγα χρόνια. Σίγουρα είναι πιο δύσκολο να κάνεις παιδί ενώ είσαι αθλήτρια γιατί κυρίως αυτό που σκέφτομαι είναι ότι θα πρέπει να μείνω αρκετό διάστημα εκτός», σημειώνει και προσθέτει: «Βέβαια επειδή έχω παράδειγμα μιας φίλης μου και πρώην συμπαίκτριας από την Ιταλία που γέννησε και ξαναγύρισε πολύ γρήγορα και σε άριστη κατάσταση, αυτό με κάνει να το βλέπω πολύ θετικά.

Επίσης είδα πόσο δέθηκα και με το παιδί της και πως όλη η ομάδα το είχε σαν δικό της και όταν ερχόταν και στις προπονήσεις ημασταν όλες πάνω του. Σίγουρα βέβαια όμως πρέπει να υπάρχει και η σιγουριά από την ομάδα ότι αν υπάρξει εγκυμοσύνη δεν θα διακοπεί το συμβόλαιο. Γιατί είναι κάτι που το έχουμε ακούσει και στα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης. Οπότε υπάρχει και αυτή η ανασφάλεια γενικά».

Από πλευράς της η αρχηγός του ΠΑΟΚ, Θωμαή Βαρδαλή, τόνισε:«Η μητρότητα είναι ένα ιερό πράγμα και σίγουρα θα ήθελα κάποια στιγμή να έρθει στην ζωή μου . Θα το σκεφτόμουν φυσικά, δεν θα πρέπει η μητρότητα να είναι εμπόδιο στον πρωταθλητισμό. Πιστεύω ότι αν μια γυναίκα θέλει να συνεχίσει να κάνει πρωταθλητισμό, μπορεί να τα καταφέρει!»

Η εκ των αρχηγών της Εθνικής Γυναικών και Εργοτέλη, Δανάη Σιδηρά, υπογράμμισε: «Μητρότητα σημαίνει ατελείωτη, άνευ όρων αγαπη! Για εμένα η κατανόηση, η ενσυναίσθηση, η στοργή και η φροντίδα είναι μερικά από αυτά που συνθέτουν το φάσμα της μητρότητας. Προς το παρόν είμαι ευλογημένη που έχω αρκετά ανίψια (επτά συγκεκριμένα) τα αγαπάω σαν να ειναι δικά μου παιδιά, όμως ένα παιδί ακόμα δεν είναι στα άμεσα σχέδια μου λόγο καριέρας! Μητρότητα και καριέρα είναι ένας αρκετά απαιτητικός συνδυασμός και θέωρω ότι 24 ώρες δεν είναι ποτέ αρκετές για μια μητέρα-εργαζόμενη! Τιποτα όμως δεν ειναι ακατορθωτο αρκεί να το θέλεις πραγματικά».

«Η Μητρότητα είναι κάτι ιερό... για μένα σημαίνει ευλογία. Δεν είναι στα πλάνα μου ένα παιδί καθως αυτό προϋποθέτει πολλούς παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψιν πριν πάρεις μια τέτοια απόφαση. ! Επίσης οι συνθήκες στις οποίες γυναίκες επαγγελματίες αθλήτριες καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι υπερβολικά δύσκολες και αντίξοες γενικότερα και η παρουσία ενός παιδιού ανεβάζει κατά πολύ τον πήχη δυσκολίας!», ανέφερε η Ελένη Μάρκου, διεθνής μέσος που αγωνίζεται στη Ζυρίχη.

«Η μητρότητα είναι μια ιερή στιγμή στη ζωή της γυναίκας και θα ήθελα κάποτε να έρθει και στην δίκη μου ζωή. Ο πρωταθλητισμός δεν πρέπει να είναι εμπόδιο σε τόσους σημαντικούς στόχους αλλά είμαι ακόμα πολύ μακριά απ την σκέψη αυτή λόγω ηλικίας. Παρόλα αυτά μακάρι όταν θελήσω να φέρω ένα παιδί στον κόσμο να με αξιώσει ο Θεός να τα καταφέρω!», οι σκέψεις της μέσου του ΠΑΟΚ Κωνσταντίνας Στράντζαλη.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]