england_deaf_women_team

Πώς ο Γκάρι Νέβιλ και ο Στίβεν Τζέραρντ βοηθούν την ομάδα ποδοσφαίρου Κωφών Γυναικών της Αγγλίας

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η ομάδα ποδοσφαίρου Κωφών Γυναικών της Αγγλίας προσπαθεί να μαζέψει αρκετά χρήματα για να πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο και οι Γκάρι Νέβιλ και Στίβεν Τζέραρντ έδειξαν έμπρακτα την στήριξή τους.

Αν αγωνίζεσαι στην ομάδα ποδοσφαίρου Κωφών Γυναικών Αγγλίας δεν είσαι μόνο ποδοσφαιρίστρια, αλλά και υπεύθυνη για τη συγκέντρωση χρημάτων, διοργανώτρια και παράλληλα ένθερμη υποστηρικτής. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Και μόνο το να μπορείς να παίζεις ποδοσφαιρικούς αγώνες είναι στην πραγματικότητα ένας αγώνας. Αργότερα μέσα στο 2023, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Κωφών θα διεξαχθεί στη Μαλαισία - αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, η γυναικεία ομάδα της Αγγλίας δεν θα είναι παρούσα. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι υπάρχει έλλειψη επιθυμίας. Κάθε άλλο. Απλώς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να είναι.

Η ομάδα δεν υποστηρίζεται από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας, είναι εξ ολοκλήρου αυτοχρηματοδοτούμενη, πράγμα που σημαίνει ότι και μόνο η συμμετοχή σε τουρνουά είναι μια μεγάλη μάχη. Ένας έρανος έχει ξεκινήσει από το Ίδρυμα Αθλητισμού και Ποδοσφαίρου Κωφών (DSFF), το οποίο ελπίζει να συγκεντρώσει 100.000 λίρες για να στείλει την ομάδα στη Μαλαισία για να αγωνιστεί τον Οκτώβριο. Χρειάζονται 50.000 λίρες μέχρι τον Ιούνιο, αλλιώς δεν θα μπορέσουν να πάνε.

Την στιγμή πάντως της... απουσίας της FA η ποδοσφαιρική κοινότητα δηλώνει παρούσα. Η ομάδα έχει συγκεντρώσει πάνω από 12.000 λίρες, κυρίως χάρη σε δύο θρύλους της Αγγλίας: Γκάρι Νέβιλ και Στίβεν Τζέραρντ, οι οποίοι δώρισαν και οι δύο 5.000 λίρες για τον σκοπό αυτό.

Ο Νέβιλ και ο Τζέραρντ ανέλαβαν δράση

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην δεξιός μπακ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Γκάρι Νέβιλ στηρίζει την ομάδα, αφού το 2017 είχε δωρίσει 20.000 λίρες για να πληρώσει τις προκαταβολές των αεροπορικών εισιτηρίων για να ταξιδέψει η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών στην Τουρκία, όπου έφτασε ως στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο αλλά τελικά έχασε με 2-1 από τη Βραζιλία.

«Είναι φανταστικό, καθώς μας έδωσε ένα πολύ καλό ξεκίνημα στην εκστρατεία και δεν μπορώ να τον ευχαριστήσω (τον Νέβιλ) αρκετά για την υποστήριξη που μας δείχνει», λέει η παίκτρια της Αγγλίας Κλερ Στάνκλιφ στη «Mirror». Η 34χρονη μεσοεπιθετικός είναι βετεράνος της ομάδας, καθώς έχει αγωνιστεί σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών και έχει κατακτήσει τέσσερα χάλκινα μετάλλια. Η ίδια ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τη συμβολή του Τζέραρντ. «Ο Στίβεν Τζέραρντ είναι ο ήρωάς μου. Είμαι μεγάλη οπαδός της Λίβερπουλ, οπότε όπως μπορείτε να φανταστείτε είμαι στην κορυφή του κόσμου. Έχω την υπογεγραμμένη φανέλα του κρεμασμένη στο δωμάτιό μου. Είναι τόσο συγκλονιστικό να ξέρεις ότι ο παίκτης που παρακολουθούσες μεγαλώνοντας δείχνει την υποστήριξή του στην ομάδα».

Όσο συγκινητικές και αν ήταν οι δωρεές, έφτασαν μέσα σε ένα σκηνικό απογοήτευσης. Ο λόγος που απαιτούνται είναι επειδή, σημειωτέον, δεν χρηματοδοτούνται από την FA. Η αυτοχρηματοδότηση μόνο και μόνο για να παίξεις είναι μια τεράστια δουλειά, η οποία πρέπει να γίνει παράλληλα με πόσα άλλα πράγματα. «Είναι πραγματικά δύσκολο», εξηγεί η Στάνκλιφ, η οποία αγωνίζεται στις St Ives Town Ladies. «Είναι πρόσθετο άγχος και πίεση για τις παίκτριες και το προσωπικό, όταν ρεαλιστικά θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε στην προπόνηση. Υπήρξαν φορές που έπρεπε να δώσω προτεραιότητα στη συγκέντρωση χρημάτων έναντι της προπόνησης. Και δεν είναι μόνο η συγκέντρωση χρημάτων, είναι και ο χρόνος εκτός εργασίας που απαιτείται για να παρευρεθώ σε τουρνουά και η απώλεια μισθού. Όλα αυτά αθροίζονται. Επίσης, όλο το προσωπικό προσφέρει εθελοντικά το χρόνο του για να υποστηρίξει την ομάδα παράλληλα με την καθημερινή του εργασία».

Το όνειρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Η ομάδα Κωφών Γυναικών της Αγγλίας ιδρύθηκε το 2008 και έκανε το ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ελλάδας την ίδια χρονιά, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Όμως, μεταξύ 2009 και 2017, η ομάδα συνενώθηκε με τα άλλα έθνη της χώρας της και έγινε η Μεγάλη Βρετανία. Έκτοτε οι ομάδες διαχωρίστηκαν και πάλι, αν και η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας εξακολουθεί να αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών.

Η Στάνκλιφ έχει βιώσει τη μεγάλη απογοήτευση του να χάνει τουρνουά λόγω οικονομικών παραγόντων που δεν μπορούσε να ελέγξει και δεν θέλει να επαναληφθεί αυτή τη φορά. «Το να πάμε στη Μαλαισία θα σήμαινε τόσα πολλά για όλους μας. Στο παρελθόν έπρεπε να χάσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2012, καθώς δεν είχαμε τη χρηματοδότηση που χρειαζόταν και ήταν σπαρακτικό να καθόμαστε στο σπίτι και να βλέπουμε τους αγώνες που γίνονταν».

Η χρηματοδότηση αφορά την κάλυψη του βασικού κόστους για τη μετάβαση των παικτών και της προπονητικής ομάδας στη Μαλαισία για να προσπαθήσουν να επαναλάβουν την επιτυχία των Λεαινών τα τελευταία δύο χρόνια. Περισσότερο από το να ανταγωνίζονται στη μεγαλύτερη σκηνή, πρόκειται για εκπροσώπηση. Η Στάνκλιφ λέει ότι η ομάδα έχει λάβει προσοχή στο παρελθόν μετά από δωρεές 5.000 λιρών από τον μέσο της Λίβερπουλ Τζέιμς Μίλνερ και τον τερματοφύλακα της Γιουνάιτεντ Τζακ Μπάτλαντ πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2016, αλλά πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται απλά και μόνο για το όνειρο της συμμετοχής, της εκπροσώπησης...

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]