cyprus_women_national_team

Εθνική γυναικών Κύπρου: Το «ταξίδι» της δικαίωσης

Μαριλένα Καλόπλαστου

Ήταν αρχές Νοέμβρη του 2019 στο Ελσίνκι, όταν η εθνική γυναικών της Κύπρου αποφάσισε να «φωνάξει» δυνατά για την ισότητα και Απρίλης του 2023, όταν η προσπάθεια βρήκε αντίκρισμα.

Ήταν η πέμπτη μέρα του Νοέμβρη του 2019. Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα της Εθνικής Γυναικών Κύπρου με την Φινλανδία. Οι Κύπριες ποδοσφαιρίστριες το είχαν συζητήσει μεταξύ τους πολλές φορές. Άλλοτε με νεύρα, άλλοτε με απογοήτευση. Άλλοτε με πίκρα. Πάντοτε με πείσμα. Γνώριζαν πως εργάζονται το ίδιο σκληρά με τους άνδρες συναδέλφους τους κι όμως δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση από την Ομοσπονδία. Το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων ήταν κάτι που τους απασχολούσε. Ως γυναίκες. Ως ποδοσφαιρίστριες. Ως γυναίκες ποδοσφαιρίστριες.

Λίγο πριν πάρουν τις θέσεις τους στον αγωνιστικό χώρο λοιπόν, έστειλαν ένα δυνατό μύνυμα υπέρ της ισότητας των δύο φύλων. Φωτογραφήθηκαν κρατώντας μια πινακίδα με το μήνυμα «Together We Play Strong» («Μαζί Παίζουμε Δυνατά»), ενώ στις παλάμες των χεριών τους ζωγράφησαν το σήμα της ισότητας. Η συγκεκριμένη δράση εντασσόταν στην παγκόσμια προσπάθεια των γυναικών για equal pay στο ποδόσφαιρο.

Στο πλευρό τους, έμπρακτα, και οι ποδοσφαιρίστριες της Φινλανδίας [ενώ κι η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της σκανδιναβικής χώρας ήταν απόλυτα σύμφωνη] και η ενέργειά τους βρήκε σύμμαχο τους συνδέσμους ποδοσφαιριστών/ριών της Κύπρου (ΠΑ.Σ.Π.) και της Φινλανδίας (Jalkapallon Pelaajayhdistys).

Την υποστήριξή της έδειξε και η εθνική ομάδα ανδρών αλλά και πολλοί άλλοι αθλητές, οπαδοί, μέλη του κοινοβουλίου και ο Επίτροπος για θέματα ισότητας.

Το ποδόσφαιρο γυναικών τότε -λίγο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο- έκανε μεγάλα άλματα και το «κύμα» της προόδου του συμπαρέσυρε και το ποδόσφαιρο γυναικών στην Κύπρο, όπου έγιναν κάποι βασικά βήματα μπροστά, όπως η τηλεοπτική μετάδοση ενός αγώνα κάθε εβδομάδα του πρωταθλήματος.

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα σε εκκρεμότητα όμως, παρέμενε η δίκαιη αμοιβή. Σύμφωνα με τον παγκύπριο σύνδεμο ποδοσφαιριστών/ριών οι γυναίκες λάμβαναν κάτω από το 15% του αντίστοιχου ποσού ημερήσιου επιδόματος που παίρνουν οι άνδρες διεθνείς για την παρουσία τους στην Εθνική ομάδα, όμως οι διεθνείς Κύπριες ήταν αποφασισμένες να παλέψουν για την αλλαγή.

Για την άνωθεν κίνησή τους, η Εθνική Γυναικών της Κύπρου αναδείχθηκε νικήτρια του επάθλου «FIFPRO Merit Awards 2020»! Τα Merit Awards αποτελούν -μαζί με τα βραβεία FIFA FIFPro World XI, για την κορυφαία ενδεκάδα του κόσμου- τα σημαντικότερα βραβεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPRO).

-Από το 2008, η FIFPRO τιμά έναν ποδοσφαιριστή/ια ή σύνολο, που συνέβαλε σε ένα φιλανθρωπικό σκοπό με το Merit Award. Από το 2021 η FIFPRO αποφάσισε να επεκτείνει το συγκεκριμένο Βραβείο σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: PLAYER IMPACT (παίκτες που συμβάλουν σε φιλανθρωπία), PLAYER VOICE (παίκτες που υψώνουν τη φωνή τους για το εργατικό δίκαιο) και PLAYER ACTIVISM (παίκτες ακτιβιστές που επιφέρουν πολιτικές ή κοινωνικές αλλαγές)-

Στη συνέχεια, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών και οι ποδοσφαιρίστριες μέλη του ξεκίνησαν, τον Φλεβάρη του 2022 (για ένα μήνα), την καμπάνια #EqualRights με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων στο πολύ σοβαρό θέμα της ισότητας των δύο φύλων, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο ή τον αθλητισμό αλλά εν γένει στην κοινωνία.

loykritia

Στις αρχές Απριλίου του 2023, μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών ένας από τους μεγαλύτερους στόχους του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών επιτεύχθηκε! Με 44 ψήφους υπέρ και μία αποχή, ψηφίστηκε από τη βουλή η τροποποίηση του άρθρου 5 του περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού νόμου που εξαλείφει κάθε μορφής ανισότητας στις παροχές μεταξύ ανδρών και γυναικών στις Εθνικές ομάδες.

«Μια νίκη για όλες τις Κύπριες αθλήτριες»

Η αρχηγός της Εθνικής Γυναικών, Λουκρητία Χρυσοστόμου, είπε ότι η τροποποίηση του νόμου «είναι μεγάλη δικαίωση για τις γυναίκες ποδοσφαιριστές αλλά και μεγάλη νίκη για όλες τις Κύπριες αθλήτριες».

Ενώ μιλώντας στο GWomen εκ μέρους όλης της ομάδας σημείωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένες για αυτό το αποτέλεσμα, είναι κάτι που έλειπε από όλα τα γυναικεία αθλήματα στην Κύπρο και όχι μόνο! Αναμένουμε την τήρηση της νομοθεσία και ευελπιστούμε για καλύτερες παροχές σε όλους τους τομείς. Ευχαριστούμε θερμά τον ΠΑΣΠ για όλη την βοήθεια που μας πρόσφερε από το 2019 μέχρι σήμερα».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]