morocco-players

Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών: Οι Atlas Lionesses ελπίζουν να μιμηθούν τους άνδρες του Μαρόκου στο ντεμπούτο τους στο τουρνουά

Μαριλένα Καλόπλαστου

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας του Μαρόκου, Ρεινάλντ Πεντρός, λέει ότι οι παίκτριές του πρέπει να είναι «έτοιμες να κάνουν κάτι μεγάλο», με στόχο να μιμηθούν την πρόσφατη επιτυχία των ανδρών της χώρας, στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Το 2022 ήταν μια πραγματικά μαγική χρονιά για το μαροκινό ποδόσφαιρο. Όχι μόνο οι Atlas Lions έγιναν η πρώτη αφρικανική ομάδα που έφτασε στα ημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών, οι Atlas Lionesses φιλοξένησαν για πρώτη φορά το Κύπελλο Εθνών Αφρικής Γυναικών της CAF και έφτασαν μια ανάσα από την κατάκτηση του τροπαίου, χάνοντας 2-1 από τη Νότια Αφρική στον τελικό του Ραμπάτ. Οι Μαροκινές έλαβαν ωστόσο ένα αρκετά παρήγορο βραβείο εκείνη τη μέρα. Ο τελικός ήταν ταυτόχρονα και ο προκριματικός αγώνας της Αφρικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία (οι τέσσερις φιναλίστα κέρδισαν ένα εισιτήριο για την τελική φάση του Μουντιάλ).

Οι Atlas Lionesses θα δώσουν έτσι το παρών σε ένα Μουντιάλ για πρώτη φορά στην 25χρονη ιστορία τους, αποτελώντας την πρώτη αραβική χώρα που προκρίνεται στο τουρνουά. «Θέλουμε να πάμε εκεί και να δείξουμε ότι το Μαρόκο έχει κάνει πρόοδο», δήλωσε ο Ρεινάλντ Πεντρός προπονητής της ομάδας στο «BBC», δηλώνοντας ότι η ομάδα του θα προσπαθήσει να αντλήσει έμπνευση από την τρελή» πορεία των ανδρών στο Μουντιάλ του Κατάρ.

«Φυσικά, εμπνεόμαστε από το επίτευγμα [των ανδρών στο] Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν φανταστικό. Ακόμα και πέρα από τα αποτελέσματα, αυτό που ήταν φανταστικό ήταν η ψυχολογική κατάσταση αυτής της ομάδας που έφτασε εκεί, σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, ως αουτσάιντερ και τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της», σημείωσε.

«Δεν πάμε στο Μουντιάλ για να συμπληρώσουμε αριθμούς»

Όπως και οι άνδρες, έτσι και οι γυναίκες του Μαρόκου απέχουν πολύ από το να αντιμετωπιστούν ως το φαβορί σε έναν όμιλο που περιλαμβάνει τις δύο φορές πρωταθλήτριες Γερμανία, Νότια Κορέα και Κολομβία. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πεντρός σκοπεύει να αξιοποιήσει τον ομόλογό του στην ομάδα των ανδρών, Ουαλίντ Ρεγκραγκί.

«Σίγουρα θα έρθουμε πιο κοντά στον Ουαλίντ για να μάθουμε τα λόγια του, την ομιλία του πριν από τον πρώτο αγώνα», εξήγησε ο 51χρονος, ο οποίος ανέλαβε το Μαρόκο το 2021 μετά από δύο χρόνια προπονητής της πιο επιτυχημένης γυναικείας ομάδας στον κόσμο, της Λυών. «Ειδικότερα για να μάθω λίγα πράγματα για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για να επαναφέρει αυτήν την ομαδικότητα. Η ανδρική ομάδα έκανε ένα εξαιρετικό Παγκόσμιο Κύπελλο. Ελπίζουμε να έχουμε παρόμοια πορεία. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, θα πρέπει να είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο».

Ακριβώς όπως και ο προπονητής της, η επιθετικός του Μαρόκου Ροσελά Αγιάν, η οποία αγωνίζεται για στην Τότεναμ εμφανίζεται αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει την παρουσία του Μαρόκου στο τουρνουά για να ενισχύσει το προφίλ του έθνους της. «Θέλουμε να προκριθούμε από τον όμιλο, αυτός είναι ένας στόχος», αποκάλυψε. «Είμαι τόσο ενθουσιασμένη, πραγματικά συγκεντρωμένη. Προσπαθώ να φέρω τον εαυτό μου στην καλύτερη δυνατή πνευματική και σωματική κατάσταση, για να προετοιμαστώ για να δώσω την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Ξέρω πώς είναι το συναίσθημα στην ομάδα. Δεν είμαστε εκεί μόνο για να συμπληρώνουμε αριθμούς».

Το μαροκινό ποδόσφαιρο σε «άνθιση»

Η Αγιάν η οποία έπαιξε για την Αγγλία σε επίπεδο Κ17 και Κ19, θα μπορούσε επίσης να παίξει για τη Σκωτία, αλλά αντ' αυτού επέλεξε να εκπροσωπήσει τη χώρα του πατέρα της στο ανώτερο επίπεδο - και δεν το έχει μετανιώσει. «Τα τελευταία δύο χρόνια, η ομοσπονδία έχει αρχίσει πραγματικά να υποστηρίζει το γυναικείο ποδόσφαιρο και μπορείτε να το δείτε αυτό στην πρόοδο που έχουμε κάνει», αποκάλυψε η 27χρονη.

«Μακάρι να ήμουν 21 ετών και να γινόμουν μέλος τώρα. Ζηλεύω όλα τα κορίτσια που είναι στα 20 τους και κάτω των 18 ετών. Οι εγκαταστάσεις που έχουν είναι παγκόσμιας κλάσης. Είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού μας, ο τρόπος που μπορεί να εξελιχθεί το ποδόσφαιρο γυναικών στο Μαρόκο είναι τρομακτικός, θα μπορούσαμε να γίνουμε δύναμη».

Ο Πέδρος συμφωνεί ότι οι επενδύσεις που έγιναν στις ποδοσφαιρικές υποδομές τα τελευταία χρόνια αρχίζουν πραγματικά να αποδίδουν. «Οι δομές εδώ είναι εξαιρετικές» αποκάλυψε ο Γάλλος. «Τα γήπεδα, το περιβάλλον, το φαγητό, είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Έχουμε έναν πρόεδρο που είναι πολύ προσεκτικός, που θέλει πραγματικά να πετύχουν οι γυναικείες ομάδες και μας δίνει όλα όσα χρειαζόμαστε για να τρώμε καλά, να κοιμόμαστε καλά, να δουλεύουμε καλά. Στο ποδόσφαιρο, αυτό είναι κάτι σημαντικό. Είναι λίγο από την αθέατη δουλειά που γίνεται γύρω από τα παιχνίδια»

Το Μαρόκο παίρνει τόσο σοβαρά την επιχείρηση του ποδοσφαίρου, ώστε η χώρα έχει υποβάλει έκτη υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ανδρών, ενώνοντας τις δυνάμεις της με την Ισπανία και την Πορτογαλία για μια προσπάθεια να διεκδικήσει το τουρνουά του 2030.

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, το οποίο αρχίζει στις 20 Ιουλίου, θα αποτελέσει απόδειξη του πόσο μακριά έχει φτάσει το Μαρόκο στο γυναικείο παιχνίδι, παρουσιάζοντας άλλη μια χρυσή ευκαιρία για τη χώρα να γράψει ποδοσφαιρική ιστορία.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]