saudi_arabia

H Εθνική ομάδα γυναικών της Σαουδικής Αραβίας μπήκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κατάταξη της FIFA

Μαριλένα Καλόπλαστου

Οι Green Falcons μπαίνουν στην κατάταξη της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για πρώτη φορά στο Νο. 171 μετά από εννέα διεθνείς αγώνες την περασμένη χρονιά.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή για κάτι πολύ ιδιαίτερο». Αυτά ήταν τα λόγια του προέδρου της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Σαουδικής Αραβικής (SAFF) και μέλους του συμβουλίου της FIFA Γιασέρ Αλ - Μισεχάλ, αφού η εθνική ομάδα γυναικών της χώρας αναγνωρίστηκε επίσημα από τη FIFA στην παγκόσμια κατάταξή της για πρώτη φορά.

Με 188 χώρες να περιλαμβάνονται πλέον στη λίστα της παγκόσμιας κατάταξης γυναικών της FIFA, η Σαουδική Αραβία έκανε το ντεμπούτο της στην 171η θέση, μια αξιοσέβαστη τοποθέτηση λόγω της σχετικής έλλειψης εμπειρίας της και δεδομένου ότι το ποδόσφαιρο γυναικών στο Εμιράτο «γεννήθηκε» το 2019, όταν η Ομοσπονδία ανέπτυξε για πρώτη φορά το Γυναικείο Τμήμα Ποδοσφαίρου, με επικεφαλής τη Λαμία Μπαχάιαν.

«Η εθνική μας ομάδα έγραψε ιστορία όταν ιδρύθηκε πριν από 18 μήνες και από τότε το ταξίδι της έχει εμπνεύσει εκατομμύρια σε όλη τη Σαουδική Αραβία και την περιοχή», δήλωσε η Μπαχάιαν, επόπτρια του Γυναικείου Τμήματος Ποδοσφαίρου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του SAFF. «Η είσοδος στην κατάταξη της FIFA (είναι αυτό) προς το οποίο χτίζουμε και σηματοδοτεί μόνο την αρχή αυτού που θέλουμε να πετύχουμε με αυτά τα κορίτσια. Μπορούν να γράψουν τη δική τους ιστορία τώρα. «Είμαστε ήδη σε ενεργές συνεργασίες με πολλούς παγκόσμιους φορείς και ομοσπονδίες και προσκαλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει στο γυναικείο ποδοσφαιρικό μας κίνημα καθώς προσπαθούμε να του δώσουμε την πλατφόρμα που πραγματικά του αξίζει».

Η Σαουδική Αραβία είναι ένα σαφές παράδειγμα του πώς το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να εμπνεύσει ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές. Για παράδειγμα, το βασίλειο έχει δημιουργήσει ένα πρωτάθλημα πρώτης και δεύτερης κατηγορίας γυναικών με συνολικά 25 ομάδες (Premier League και First Division League), δημιούργησε περιφερειακά προπονητικά κέντρα για κορίτσια ηλικίας έξι έως 17 ετών και εισήγαγε μια ομάδα γυναικών U-17 .

Υπάρχουν επίσης περισσότεροι από 1.000 προπονητές (έναντι 119 το 2021) με διάφορες άδειες και σχεδόν 50.000 κορίτσια στο σχολικό πρωτάθλημα. Συνολικά, ο αριθμός των διαιτητών αυξήθηκε κατά 66% και ο αριθμός των συλλόγων κατά 56% σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η εθνική ομάδα γυναικών της χώρας παίζει τώρα διεθνώς και μπορεί να υπερηφανεύεται για τέσσερις νίκες σε εννέα αναμετρήσεις. Η ομάδα κέρδισε ακόμη και ένα φιλικό τουρνουά φέτος - το οποίο μεταδόθηκε από τη FIFA+ - όπου το Πακιστάν, οι Κομόρες και ο Μαυρίκιος εμφανίστηκαν μαζί με τη Σαουδική Αραβία.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]