fifawwc-melbourne

Women’s World Cup: Το χρηματικό έπαθλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυναικών αυξήθηκε κατά 300%, αλλά παραμένει το 1/3 του ανδρικού

Μαριλένα Καλόπλαστου

Το χρηματικό έπαθλο για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023 θα αυξηθεί κατά 300%, δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο στο 73ο Συνέδριο της FIFA.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ανακοίνωσε τα χρηματικά έπαθλα για τα Παγκόσμια Κύπελλα στις τελικές του δηλώσεις στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, χαιρετίζοντας ένα «ιστορικό ταξίδι για το γυναικείο ποδόσφαιρο και την ισότητα» που «θα μας οδηγήσει σε ένα μονοπάτι για ίσες αμοιβές». Επιπλέον τόνισε ότι στοχεύει στην ισότητα μεταξύ των τουρνουά ανδρών και γυναικών μέχρι το 2027.

«Για πρώτη φορά, (σκοπεύω να) αφιερώσω ένα συγκεκριμένο μέρος αυτής της πληρωμής, το οποίο πρέπει να πηγαίνει κυρίως στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, αλλά ένα συγκεκριμένο μέρος από αυτό θα πρέπει να πηγαίνει φυσικά στις παίκτριες», είπε συγκεκριμένα ο Ινφαντίνο.

Το πρώτο βήμα «θα είναι ίσες συνθήκες και υπηρεσίες για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που παίζουν σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο», ανέφερε. «Αυτό θα είναι μια πραγματικότητα ήδη για το Κύπελλο του 2023, οι ίδιες συνθήκες για το Παγκόσμιο Κύπελλο (το) '22 θα είναι για τις παίκτριες και το προπονητικό επιτελείο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών το '23», ξεκαθάρισε.

Ενώ σημείωσε ότι το «το πιο περίπλοκο» βήμα για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών «θα περιλαμβάνει μια ειδική στρατηγική μάρκετινγκ για το γυναικείο παιχνίδι». «Η αποστολή μας είναι να μπορέσει να υπάρξει ισότητα στις πληρωμές για τα Παγκόσμια Κύπελλα ανδρών του 2026 και γυναικών του 2027»!.

Πέρυσι, η Εθνική Ομάδα Γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών (USWNT) κέρδισε περισσότερα χρήματα - 6,5 εκατομμύρια δολάρια - από την επίτευξη των νοκ-άουτ φάσεων του Κατάρ 2022 από την αντίστοιχη ανδρική ομάδα, σε σύγκριση με τα χρήματα που τους απέφερε η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2015 και το 2019.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ινφαντίνο στις δηλώσεις του επέκρινε τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που προσφέρουν από 10 έως 100 φορές λιγότερα χρήματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών από ό,τι για το τουρνουά ανδρών. «Η FIFA εντείνει τις δράσεις της με πράξεις και όχι μόνο με λόγια. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει με όλους σε όλη τη βιομηχανία. Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς και οι χορηγοί πρέπει να κάνουν περισσότερα». Ο Ινφαντίνο υποσχέθηκε επίσης ότι η FIFA θα δημιουργήσει έσοδα ρεκόρ 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του επόμενου οικονομικού κύκλου το 2026.

Η FIFPRO, η οποία θυμίζουμε έγραψε στη FIFA τον περασμένο Οκτώβριο ζητώντας ισότητα στις συνθήκες, τις εγκαταστάσεις και τα χρηματικά έπαθλα μεταξύ των Παγκοσμίων Κυπέλλων ανδρών και γυναικών, χαρακτήρισε τα νέα της Παρασκευής «σημαντική πρόοδο», αλλά δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για ισότητα.

Το χρηματικό έπαθλο του Μουντιάλ Γυναικών αυξήθηκε κατά 300%, αλλά παραμένει 1/3 του ανδρικού

Πρέπει να σημειωθεί ότι αν και τα χρηματικά έπαθλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών είναι πλέον 150 εκατομμύρια δολάρια, τριπλάσια δηλαδή από αυτά του 2019 και 10 φορές περισσότερα από ό,τι το 2015, μα εξακολουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα 440 εκατομμύρια δολάρια συνολικού χρηματικού επάθλου που απονεμήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών στο Κατάρ πέρυσι.

Πιο αναλυτικά, το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών έχει 150 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικά έπαθλα, μια αύξηση 300% σε σχέση με το 2019, αλλά εξακολουθεί να είναι μόνο το 1/3 των 440 εκατομμυρίων δολαρίων που πήραν οι άνδρες στο Κατάρ 2022.

Παρόλο που το ταμείο των 150 εκατ. δολαρίων για το πρώτο τουρνουά 32 ομάδων είναι μια τεράστια ώθηση από τα 30 εκατ. δολάρια για τη διοργάνωση 24 ομάδων το 2019 και 10 φορές περισσότερο από ό,τι ήταν το 2015, εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο το ποσό από τα 440 εκατ. δολάρια συνολικού χρηματικού επάθλου που απονεμήθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών 32 ομάδων στο Κατάρ πέρυσι.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]