marseille

Στο Μαρσέιγ-Στρασβούργο το πρώτο κορεό φτιαγμένο αποκλειστικά από γυναίκες!

Μαριλένα Καλόπλαστου

Το πέταλο της Μαρσέιγ πέρασε στα χέρια των γυναικών κόντρα στη Στρασμπούρ και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Οι γυναίκες της ομάδας υποστηρικτών South Winners της Μαρσέιγ έκαναν ένα tifo με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ της ΟΜ και της Στρασμπούρ αυτήν την Κυριακή με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου!

Στο πάρκο Chanot, όχι μακριά από το Βελοντρόμ, το άγχος έκανε παιχνίδια με την προσμονή λίγες ώρες πριν το εντός παιχνίδι της Μαρσέιγ με τη Στρασμπούρ. Περίπου 20 γυναίκες μέλη του συνδέσμου οργανωμένων οπαδών των Μαρσεγιέζων, South Winners, τακτοποιούν τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν παρουσιάσουν το πρώτο κορεό αποκλειστικά φτιαγμένο από γυναίκες σε πέταλο αγώνα.

Η 35χρονη Εμελίν είναι μία από τις γυναίκες της ομάδας που ηγήθηκαν αυτού του έργου. «Η ιδέα ήρθε πέρυσι κατά τη διάρκεια της 35ης επετείου των Winners. Ήμασταν μερικά κορίτσια που επενδύσαμε αρκετά και βοηθήσαμε τα αγόρια για αυτήν την περίσταση. Είπαμε μέσα μας «γιατί να μην κάνουμε ένα tifo που να μας αντιπροσωπεύει;». Ένας από τους μάνατζέρ μας μας άκουσε, αποφάσισε να παρουσιάσει την ιδέα στον Rachid [Zeroual, τον πρόεδρο των South Winners] γιατί έχουμε επενδύσει περισσότερο από κάποιους τύπους», θυμάται.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης συνάντησης στο τέλος του έτους, ο Rachid Zeroual τους έδωσε τρεις εβδομάδες για να παρουσιάσουν ιδέες και μοντέλα, «δημιουργείται μια ομάδα WhatsApp για να αναζητήσει ιδέες και να τις επικυρώσει» και το έργο τελικά δεσμεύεται για το γεύμα των Χριστουγέννων και εγκρίθηκε «από το 85% των μελών σε ψηφοφορία», σύμφωνα με τον Rachid Zeroual.

Είκοσι γυναίκες ένωσαν τις δυνάμεις τους γύρω από αυτό το project και εκμεταλλεύτηκαν το Parc Chanot, την ίδια στιγμή που η υπόλοιπη ομάδα ετοίμαζε το tifo εναντίον της PSG, για να δημιουργήσουν αυτό το κορεό που τις αντιπροσωπεύει. Συγκεντρώνονταν εκεί μέρα και νύχτα για έξι μέρες. Και όταν είδαν το τελικό αποτέλεσμα ένιωσαν περήφανες που ακόμα και οι λίγοι που εναντιώθηκαν στην ιδέα τώρα θαύμαζαν αυτό που είχαν φτιάξει.

Για την Εμελίν φάνταζε αδιανόητο κάτι τέτοιο πριν από λίγους μήνες. Εκείνη που ήταν απλό μέλος των Winners μετά τη γνωριμία με το γήπεδο χάρη στον μπαμπά της. Είχε μερικές προκαταλήψεις, είχε πει στον εαυτό της ότι δεν ήταν η θέση μιας γυναίκας να είναι μέρος ενός πυρήνα υποστηρικτών. Λίγο πριν κλείσει τα 35, γνώρισε αρκετούς ανθρώπους που ασχολούνταν πολύ με τη ζωή του γκρουπ και την κάλεσαν να δει πώς πάνε τα πράγματα τοπικά, την προετοιμασία ενός tifo. Την υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες και είπε στον εαυτό της ότι αυτό ήταν κάτι που μπορούσε να κάνει και η ίδια.

Οι καιροί άλλαξαν και οι South Winners έχουν όλο και περισσότερα μέλη, 30 χρόνια μετά τον αποκλεισμό των γυναικών που είχε αποφασίσει κάποτε ο Depé, ο ιδρυτής του γκρουπ. «Υπήρχαν πάντα γυναίκες στο South Winners, αλλά υπήρχε μια εποχή, όταν ήμασταν μικροί, ήταν ένα χάος μεταξύ των ανδρών. Έτσι ο Depé είχε αποφασίσει να τις απορρίψει», χαμογελάει σήμερα ο Rachid Zeroual, περήφανος για τη θηλυκοποίηση του συνδέσμου.

Η Εμελίν αντιλαμβάνεται πια τον σύνδεσμο σαν «μια οικογένεια από την οποία είναι πολύ δύσκολο να αποσπαστείς», σε σημείο να μοιράζεται το πάθος της με την 9χρονη κόρη της. «Στην πραγματικότητα, είναι περισσότερο θέμα να βρω ένα χαρούμενο μέσο, ​​να βρεις τη θέση σου και να μείνεις εκεί, να είσαι εκεί για τους σωστούς λόγους: να υποστηρίξω την πόλη μου, τον σύλλογό μου, την ΟΜ. Μου αρέσει αυτό που κάνω και μεταδίδω αυτές τις αξίες στην κόρη μου, τους καλούς λόγους για τους οποίους είμαστε εδώ».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]