Μετά την παραίτηση της Χόουπ Πάουελ ο Πατρίκ Βιεϊρά είναι ο μοναδικός μαύρος προπονητής πρώτης κατηγορίας στην Αγγλία

Μετά την παραίτηση της Χόουπ Πάουελ ο Πατρίκ Βιεϊρά είναι ο μοναδικός μαύρος προπονητής πρώτης κατηγορίας στην Αγγλία

Μαριλένα Καλόπλαστου

Ο Πατρίκ Βιεϊρά θεωρεί «ανησυχητικό» το γεγονός ότι είναι πλέον ο μοναδικός μαύρος προπονητής που εργάζεται στην Premier League και στη Super League Γυναικών.

Η Χόουπ Πάουελ όταν ήταν μικρή, εκδιώχθηκε από την ομάδα ποδοσφαίρου του σχολείου της επειδή απλώς ήταν κορίτσι. Η ίδια ποτέ δεν το έβαλε κάτω, έπαιξε για την Εθνική Αγγλίας, έγινε η πρώτη μαύρη κόουτς των Lionesses, ούσα μόλις 31 ετών, γονάτισε ενάντια στον ρατσισμό δείχνοντας τις κοινικές της ευαισθησίες και εργάστηκε στον πάγκο της Μπράιτον από το 2017 ως το 2022.

Η Πάουελ που οδήγησε τον σύλλογο στην έβδομη θέση την περασμένη σεζόν και εξασφάλισε την έκτη θέση του συλλόγου το 2020-21, παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 μετά από μια σειρά ανεπιτυχών αποτελεσμάτων κι έτσι ο τεχνικός της Κρίσταλ Πάλας, Πατρίκ Βιεϊρά, ως τον μοναδικό μαύρο προπονητή στις δύο κορυφαίες κατηγορίες ποδοσφαίρου της Αγγλίας (Premier League και Women's Superleague).

Ο Βιεϊρά ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα την Παρασκευή (03/02) σημείωσε πως: «Με προβληματίζει πολύ. Είναι δύσκολο για μένα να το καταλάβω». Ο κόουτς της Πάλας πρόσθεσε ότι είναι «πάντα καλό να αναγνωρίζεται κανείς ως κάποιου είδους πρότυπο»...

Προηγουμένως κάλεσε την ποδοσφαιρική ομοσπονδίας της Αγγλίας (FA) να είναι «πιο φιλόδοξη», αφού μια έκθεση τον Οκτώβριο έδειξε ότι ο αριθμός των διαφορετικών υποψηφίων που προσλαμβάνονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στο αγγλικό ποδόσφαιρο μειώθηκε την περασμένη σεζόν.

Ενώ πριν από 4 μήνες είπε ότι οι πόρτες «δεν ανοίγουν» για τους μαύρους μάνατζερ και επέκρινε την έλλειψη ευκαιριών, επιβεβαιώνοντας μια έρευνα που κατέδειξε ότι παρότι το 43% των παικτών της Premier League είναι μαύροι, το αντίστοιχο ποσοστό για τους προπονητές είναι 4,4%!

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]